Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Đani Versaće – dizajner tragične sudbine

Aleksa Anđelić 2.12.2018. Komentari

Na današnji dan 1946. godine u Ređo Kalabriji, u Italiji, rođen je Đovani Đani Veraće, jedan od najuticajnijih modnih kreatora 20. veka i tvorac jednog od najpopularnijih modnih brendova. Proslavio se kombinujući različite materijale – kožu sa čipkom i metalom, nitne sa svarovski kristalima. Na njegov rad najviše uticaja imala je apstrapktna umetnost, ali i čuveni Endi Vorhol. Zaslužan je i za popularizaciju supermodela.

Foto: www.independentfashiondaily.com

Đani je bio treće od četvoro dece u porodici. Pored mlađe sestre Donatele, imao je starijeg brata Santa i stariju sestru Tinu. Odrastao je skromno, u jednom od najsiromašnijih krajeva Italije – Ređo Kalabriji. Iako se i njegova majka takođe bavila modom, to mu nije olakšalo put do uspešnog dizajnera. Bio je Italijan sa juga zemlje, pa je to otežavalo da se probije među aristokratske krugove sa severa. Nakon studija arhitekture seli se u Milano.

Prvu radionicu u Milanu otvorio je 1970. godine i predstavio svoju prvu kolekciju Palazzo della Permente. Od 1978. godine kada je zvanično osnovana modna kuća Versaće, brend je rapidno počeo da zarađuje i probija se ka modnom vrhu. Zahvaljujući upornosti i želji da uspe, svoju filmu doveo je do statusa moćnog porodičnog brenda, u to vreme najmoćnijeg u Italiji. Kompanija je tada poslovala sa svim razvijenim zemljama sveta.

people com

Santo, Donatela i Đani; Foto: www.people.com

Svi njegovi modeli u sebi su imali nešto erotsko. Birao je samo najkvalitetnije materijale, ali i saradnike. Govorili su: Ako je Armani oblačio supruge, Đani je oblačio ljubavnice. Pored kombinovanja različitih materijala, sjajno je koristio boje i to najčešće crvenu, žutu i plavu. Takođe, jedan je od prvih dizajera koji su svoje revije prikazivali van matičnih zemalja i na pisti. Versus je odveo u Njujork, a Atelier u Pariz. Đani je kreirao za mnoge poznate ličnosti, među kojima su princeza Dajana i Madona, ali je oblačio i brojne holivudske zvezde, kao i sve one koji su želeli da nose odeću sa njegovim znakom.

Bio je fasciniran i grčkom mitologijom. Iz tog razloga je odabrao Meduzu kao svoj zaštitini znak, koja je danas jedan od najprepoznatljivijih modnih logoa na svetu. Kao što je Meduza u mitologiji svakog ko je pogleda u oči pretvarala u kamen, tako je Đanijeva Meduza pretvarala žene u moderne lepotice.

vogue es

Đani Versaće; Foto: www.vogue.es

Nikada nije krio svoju seksualnost. Otvoreno je govorio da je homoseksualac i da je veći deo života proveo u emotivnoj vezi sa Antoniom D'Amikom, koji je takođe bio dizajner, zadužen za sportsku liniju. Đanijeva porodica nikada nije volela Antonija.

Pored mode, bio je i veliki ljubitelj umetnosti. Sakupljao je brojna dragocena dela iz svih epoha i različitih stilova. Fascinirao ga je rad Endija Vorhola i, kako je u jednom intervjuu rekao, baš on ga je inspirisao za nekoliko kreacija. Međutim, i Đani je uticao na mnoge umetnike: Elton Džon mu je 1997. godine posvetio album The big picture, a 2007. je na sceni milanske Skale predstavljen balet njemu u čast. Učestvovao je u dizajniranju automobila marke Ford, a 1996. je uradio i sve kostime za turneju Majkla Džeksona. Godine 1994. dijagnostikovan mu je rak. Inspirisan smrću, napravio je sredinom devedesetih modnu reviju u kojoj su svi modeli nosili krstove. Njegov omiljeni model, Naomi Kembl, ispalila je i nekoliko ćoraka iz revolvera.

laminavagante it

Antonio i Đani; Foto: www.laminavagante.it

U Majamiju je 1992. godine kupio hotel Casa Casuarinu, koju je pretvorio u vilu sa bazenom i grčkim kipovima. Voleo je da šeta po gradu, posebno u jutarnjim satima. Šetao je slobodno, bez telohranitelja, sedeo u obližnjem kafiću, kupovao novine. Po povratku iz šetnje 15. jula 1997. godine, ubio ga je obožavalac ispred njegove vile. Đanijevoj sahrani prisustvovale su brojne poznate ličnosti, među kojima su Sting, Ana Vintur, Naomi Kembl, Elton Džon, Karl Ragerfeld i princeza Dajana, koja je poginula šest nedelja kasnije.

Njegovo ubistvo pokrenulo je jednu od najvećih potraga za ubicom. Javnost i mediji vršili su ogroman pritisak na policiju da se ubica što pre pronađe. Endru Kunanan, istim pištoljem kojim je ubio poznatog dizajnera, izvršio je samoubistvo osam dana kasnije. Endru je bio serijski ubica i gej žigolo. Pre nego što je ubio Đanija, usmrtio je četvoro ljudi.

harpesbazaar con

Đani Versaće; Foto: www.harpesbazaar.com

Druga sezona popularne serije Američka krimi priča govori upravo o Đanijevom ubistvu. Kao inspiracija uzeta je knjiga Morein Ort, izdata 1999. godine, a u kojoj pokušava da otkrije povezanost između Versaćea i Kananana. U Rusiji Đani danas ima klub obožavalaca, koji broji više od milion i po članova.

Nakon njegove smri, brend su preuzeli Santo i Donatela. Prve godine nakon Đanijeve Smrti kompanija je loše poslovala, a do 2004. poslovali su u minusu od 100 miliona dolara. Staru slavu Versaće je vratio 2007. godine. Sredinom 2018. godine brend je prodat Majkl Korsu za 2,12 milijardi dolara. Kako je najavljeno, ovaj modni brend promeniće ime Versaće u Capri Holdings.

Izvori: elle.rs, noizz.rs

 

Na današnji dan,moda,modni dizajner,dizajner,Biografija,versaće,đani versaće,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.