Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Vojislav Ilić — stvaralac drugačije poezije

Ljubica Slavković 14.4.2019. Komentari

Na današnji dan 1862. godine u Beogradu je rođen srpski pesnik Vojislav Ilić. Smatra se jednim od prvih pesnika realizma u Srbiji. Iako je umro vrlo mlad, iza sebe je ostavio tri zbirke pesama i na desetine pesama objavljenih u raznim književnim časopisima tog vremena.

Foto: svetigora.com

Vojislav Ilić je rođen 14. aprila 1862. godine u današnjoj Dalmatinskoj ulici, nedaleko od Botaničke bašte u Beogradu. Njegova majka se zvala Smiljana Nikolić, a otac Jovan Ilić, koji je, takođe, bio pesnik, ali i političar. Imao je šestoro braće i sestara; tri sestre, Jelenu i Božicu, koje su preminule vrlo rano, i sestru Milicu, a osim njih i braću  Milutina, Žarka i Dragutina. Kroz dom ove porodice prošla su mnoga poznata lica tog vremena, poput Laze Lazarevića, Branislava Nušića, Jovana Jovanović Zmaja, Milovana GlišićaĐure Jakšića, Janka Veselinovića, Laze Kostića, kao i mnogih drugih.

Vojislav je pohađao Osnovnu školu Vuk Karadžić u Beogradu. Nakon toga je upisao gimnaziju, ali ju je zbog lošeg zdravlja i lošijeg uspeha napustio nakon tri godine. Kasnije je slušao predavanja na Visokoj školi, ali nije mogao da polaže ispite jer nije imao diplomu iz gimnazije. Međutim, nedostatak formalnog obrazovanja Ilić je nadoknadio čitajući mnoge knjige iz očeve biblioteke i družeći se sa učenim beogradskim političarima i piscima. Osim toga, vrlo rano je naučio ruski jezik. Smatra se da su Vojislav i njegova braća preveli brojna dela ruskih pisaca. Brojne knjige iz očeve biblioteke i druženje s velikim pesnicima tog vremena rezultovalo je Ilićevim interesovanjem za pesme.

Voja Ilic

Vojislav Ilić sa porodicom; Foto: znanje.org

Vojislav je čitao dela engleskih, nemačkih, ruskih i italijanskih pesnika. Počeo je da piše vrlo rano, a prvu pesmu, pod naslovom Lepid, objavio je sa samo šesnaest godina. Svoje pesme slao je brojnim književnim časopisima, a do tada najobimnije delo, spev Ribar, objavio je 1881. godine u časopisu Otadžbina. Pisao je opisne pesme, satiričnu poeziju, romanseljubavnu liriku, elegije i rodoljubive pesme. Smatra se jednim od najboljih pisaca svog vremena. Iako je objavio samo tri zbirke pesama pre nego što je umro, ostavio je velika sećanja srpskoj književnosti. Uneo je do tada nepoznate evropske elemente u srpsku poeziju.

Nije se oslanjao samo na jednu vrstu pesništva, već na nekoliko. Klasično pesništvo je bilo inspirisano mitologijom evropskih i azijskih naroda, romantičarsko pesništvo je imalo dominaciju elegične poezije.  Realističko pesništvo je bilo zastupljeno u satiričnim i socijalnim pesmama, a parnasovsko pesništvo je bilo utemeljeno na antičkim motivima. Simboličko pesništvo je ostalo primetno samo u zbirci pesama koju je objavio dve godine pre smrti. Smatra se da je samo u periodu od 1904. do 1906. godine 16 Ilićevih pesama prevedeno na italijanski jezik. Neke od njegovih najpoznatijih pesama su Bahus i Kupidon, Himna vekova, Jutro na Hisaru kod Leskovca, Sivo, sumorno nebo, i mnoge druge.

Bista Vojislavu Ilicu

Bista Vojislavu Iliću podignuta od Odbora beogradskih devojaka 1903. godine; Foto: tripadvisor.rs

Njegove pesme se i danas nalaze u mnogim knjigama i čitankama i deo su obavezne školske lektire. Našle su se u brojnim antologijama, što dovoljno svedoči o pesničkoj zrelosti koju je ostvario iako je preminuo vrlo rano. Njegove pesme, pesme njegovog brata Dragutina i oca Jovana komponovali su Josif Marinković i Stanislav Binički.

Osim ove tri zbirke pesama, Vojislav Ilić je napisao i objavio još stotine drugih koje su štampane u književnim časopisima. Preveo je i neka od najznačajnijih dela ruskih autora na srpski jezik. Vojislav Ilić je preminuo u Beogradu 21. januara 1894. godine, u trideset prvoj godini života. 

Izvori:  biografija.org opusteno.rs

 

Na današnji dan,Vojislav Ilić,poezija,pesme,književnost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.