Danijel Defo — romanopisac i začetnik novinarstva

Katarina Mladenović 2019.
Komentari

Na današnji dan 1731. godine umro je Danijel Defo, proslavljeni pisac i novinar, koji je ostao upamćen najviše kao autor romana Robinzon Kruso. Pored toga bavio se i politikom, trgovinom i pisanjem pamfleta.

Foto: edukacija.rs

Danijel Defo je rođen 13. septembra 1660. godine u Londonu kao Danijel Fo, sin mesara Džejmsa Foa i majke Eni, koja je umrla kada je Danijel imao deset godina. Kasnije je svom prezimenu dodao prefiks de, da bi zvučalo otmenije. Potiče iz svešteničke porodice, zbog čega se školovao u takozvanoj Akademiji za otpadnike od Anglikanske crkve u Njuington Grinu. Tamo je stekao obrazovanje iz istorije, geografije, političkih nauka, a učio je i žive strane jezike i latinski jezik. To se odrazilo na Defoovu umetničku prozu, koja je bila lišena svih uticaja sem biblijskih.

Prvi posao kojim se bavio bila je trgovina. Bavio se prodajom vina, čarapa i proizvoda od vune. Zbog velikih dugovanja ipak je morao da proglasi bankrot. 1694. oženio se devojkom iz imućne porodice koja je mu je donela veliki miraz. Ovaj brak je potrajao više od 50 godina i iz njega je dobio osmoro dece. Učestvovao je u obračunima Vilijama Trećeg Oranskoga, čijoj se vojsci pridružio u sukobu s katoličkim kraljem Džejmsom Drugim. U tom sukobu pobedila je Vilijamova vojska. Godine 1685. pridružio se nezakonitoj Monmaut pobuni, ali je uspeo da dobije pomilovanje. Nakon krunisanja kraljice Marije i njenog muža Vilijama Trećeg 1688. godine postao je jedan od kraljevih najbližih saradnika i tajni agent, a kasnije postaje i dvostruki agent.

 Danijel Defo 1

Danijel Defo; Foto: antikvarijat-phoenix.com

Defo je pisao satirične pesme, političke i religiozne pamflete i knjige. Njegova prva poznata knjiga bila je An essay upon projects, niz predloga za društveni i ekonomski razvoj objavljena 1697. godine. Godine 1701. objavio je poemu Čistokrvni Englez koja je doživela veliki uspeh. Pamfleti i druge političke aktivnosti rezultovale su njegovim hapšenjem i stavljanjem na stub srama 3. jula 1703. godine. Iako je tekst pod naslovom Najkraći postupak s otpadnicima ili predlog za uspostavu crkve napisao anonimno kraljici Ani, koja je tada bila na vlasti, vrlo brzo je saznala ko stoji iza tog teksta, a sud ga je osudio zbog klevete na novčanu kaznu, javno poniženje na stubu srama i neodređenu zatvorsku kaznu. Ipak, ubrzo je izašao iz zatvora uz pomoć grofa Roberta Harlija.

Samo nedelju dana nakon izlaska iz zatvora, u noći između 26. i 27. novembra 1703. godine London i Bristol je zahvatila velika oluja koja je čupala drveće i rušila kuće i odnela više do 8 000 života. Ta tragedija je inspirisala Defoa da napiše članak Oluja u kojoj je detaljno opisao iskustva ljudi koji su preživeli prirodnu katastrofu. Upravo zbog ovog dela Defo se smatra začetnikom novinarstva. On je takođe utemeljio i popularni list The Review u kome je objavljivao pamflete. Taj list je uveo znatne promene u engleskoj žurnalistici. Pre toga, novine su izlazile jedanput nedeljno i donosile prevode vesti iz inostranstva i tekuće političke vesti sa izrazito stranačke tačke gledišta. The Review je izlazio triput nedeljno, sa esejom izdavača, pismom urednika i uz razne sitne natpise i obaveštenja. Objavljivao je članke, tekstove, priče i političke osvrte koje je pisao sam, a The Review je opstao sve do 1713. godine.

 Danijel Defo 2

Danijel Defo; Foto: boske.rs

Godine 1719. objavio je avanturistički roman Robinzon Kruso, koji je odmah postigao ogroman uspeh. Smatra se da je inspiraciju za ovu knjigu Defo pronašao u priči o škotskom moreplovcu Aleksandru Selkirku koji je četiri godine proveo na ostrvu na Tihom okeanu. Robinzon Kruso je na ostrvu proveo sedam puta više, te ispričao čitaocima priču o snazi duha u poređenju s prirodom. Ovaj roman preveden je na mnoge svetske jezike, a posle Biblije smatra se najprevođenijim delom na svetu. Doživeo je i brojne filmske i televizijske adaptacije, a danas je omiljena lektira mnogih učenika. Ovo je bio prvi roman štampan na engleskom jeziku pa je Defo jedva pronašao izdavača. Za taj rukopis pisac je dobio samo deset funti. Smatra se jednim od glavnih popularizatora romana, nove književne forme u Engleskoj u to vreme.

Posle ovoga, objavio je i romane Kapetan Singleton, Sećanja jednoga kavalira, Zapisi u doba kuge, Pukovnik Džek, Moli Flanders, a poslednji roman mu je Roksana: Srećna ljubavnica. Defo je skoro ceo svoj život bio nekome dužan, a umro je 24. aprila 1731. godine skrivajući se od onih kojima je dugovao. Sahranjen je na groblju Banhil Filds u Londonu, gde je 1870. godine podignut spomenik u njegovu čast.

Izvori: biografija.orgopusteno.rs

Ključne reči: Danijel Defo , Na današnji dan , novinar , ROMANOPISAC , Robinzon Kruso ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.