Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Emili Dikinson – talentovana i povučena pesnikinja

Katarina Mladenović 15.5.2019. Komentari

Na današnji dan 1886. godine umrla je Emili Dikinson, jedna od najpoznatijih američkih pesnikinja, o čijem životu nema mnogo podataka. Ipak, njena poezija, koja se sastoji iz čak 1755 pesama, otvara novi pogled na njen povučen način života.

Foto: poetryfoundation.org

Emili Dikinson je rođena 10. decembra 1830. godine  u gradiću Amerhest u američkoj državi Masačusets. Odrasla je u uglednoj i imućnoj porodici, sa bratom Ostinom i sestrom Lavinijom. Otac joj je bio Edvard Dikinson, pravnik u čijoj su se kući deca odgajala u znaku strogih verskih i društvenih tradicija. Njen deda pomogao je u osnivanju Akademije u Amherstu, a Emili je tu akademiju pohađala sedam godina. Ceo svoj život provela je u tom gradu, ako se izuzme jedna godina kad je dovršila školovanje u ženskoj Bogosloviji u Maunt Holiouku.

Iz pisama koja je slala bratu Ostinu i prijateljicama, vidi se da je u svojim dvadesetim provodila dosta vremena na zabavama, piknicima i drugim društvenim događanjima. Skoro dva meseca, tokom 1855. godine, provela je u poseti Vašingtonu i Filadelfiji sa ocem i sestrom Lavinijom, upoznavši mnoge divne dame i gospodu. Međutim, sve se to menja u njenim tridesetim kada, kako je napisala u jednom pismu, nigde nije mrdala sa očeve zemlje. U drugom pismu je dodala da često pobegne kad dođu gosti. Sem nekoliko poseta Kembridžu u Masačusetsu zbog lečenja, ostatak života provela je u Amherstu, viđajući samo članove uže porodice i odabranu grupu dece.

 Emili 3

Emili Dikinson; Foto: youtube.com 

Zbog takve povučenosti, o njoj su kružili tračevi. U gradu je bila jedna vrsta mita zbog toga što je stalno nosila belo i zbog svojih pisama, koja su pratili darovi u hrani ili cveću. Oni koji su je bolje poznavali prihvatili su njen usamljenički način života, ceneći njena pisma zbog ljubavi i saosećanja koja su izražavala. Emili se dopisivala sa brojnim rođacima i prijateljima: snajom Su, nećakama Luiz i Frensis Norkros, Elizabet Holand i njenim mužem Džosajom, Semjuelom Boulsom, urednikom uglednog lokalnog lista, i njegovom ženom Meri, Tomasom Ventvort Higinsonom, urednikom u Atlantiku, koga je Emili zvala mentorom, i najpopularnijom pesnikinjom tog vremena, Helen Hant Džekson.

Ta pisma i pesme oslikavaju njen način života. Zanimljiva su bila pisma koja je slala navodnom Gospodaru. Kritičari su proučavali ova pisma i zaključili da se najverovatnije radi o Boulsu, međutim to nije moglo biti u potpunosti utvrđeno. I pored razmatranja o važnosti njenog odnosa sa muškarcima, ne sme se zanemariti to da je Emili mnogo više pisala o ženama, naročito o svojoj snahi Suzan (Su) Gilbert Dikinson koja je bila verna čitateljka većine njenih dela. Pošto je sa pismima slala i svoje pesme, važna je činjenica da je Su primila čak 267 pesama, skoro tri puta više od drugih kojima je Emili pisala.

 Emili 2

Emili Dikinson; Foto: sumangali.org 

Kritičari su se opredelili za širok spektar terminologije kako bi opisali Emilin odnos sa Su. Prisustvo heteroerotskih i homoerotskih izraza u njenom delu navodi na pomisao da je Dikinsonova bila biseksualna. Međutim, ne postoji način na koji mi možemo znati da li se ona tako osećala ili je to samo bio njen način izražavanja. Suzan je bila izvor ljubavi i frustracije, književnog drugarstva i nadmetanja. Bila je idealna čitateljka. Njihovo rano prijateljstvo inspirisalo je pesnikinju da iskreno pokaže svoju ljubav u pesmama i pismima. Suzanino odlaženje, time što se udala za Emilinog brata, prisililo je Emili da pronađe utočište u pesničkom jeziku kako bi komunicirala s njom.

Emilina pisma bila su mešavina pisama i pesama. Međutim, uvek se jasno mogla videti razlika između ova dva. Pisma koja su ostala iza nje, kao i veliki broj pesama, donela su joj slavu tek posle smrti. Tokom svog života objavila je svega sedam ili osam pesama, ali je preko hiljadu objavljeno kasnije na insistiranje prijatelja i poznanika. Po rečima Vilijama Tejta, ona je pesnikinja koja je uspela da sebe čitavu prespe u stihove koji su moćno svedočanstvo da je reč o jednom od najpotpunijih i najbogatijih života ikad proživljenih na američkom kontinentuJedna od njenih najpoznatijih pesama je David i Golijat:

Moć svoju uzeh u svoje ruke 

I krenuh protiv svijeta i ja 

Ne bijah jaka – kao David 

Al bijah dvaput – hrabrija 

 

Bacih svoj kamen, al ja sama 

To sve bijaše što je palo 

Bješe li Golijat – odveć velik 

Il moje biće – odveć malo.

 

Izvori: www.okf-cetinje.org, www.arhiv2012.labris.org 

Emili Dikinson,pesnikinja,poezija,povučenost,Na današnji dan,stvaralaštvo,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.