Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Margaret Mičel − dobitnica Pulicerove nagrade

Katarina Mladenović 16.8.2019. Komentari

Na današnji dan 1949. godine umrla je Margaret Mičel, američka književnica, novinarka i jedna od prvih žena dobitnica Pulicerove nagrade. Ovu nagradu dobila je 1937. godine za svoj prvi i jedini roman Prohujalo s vihorom, po kome je snimljen čuveni film.

Foto: draganlekovic.me

Margaret Mičel je rođena 1900. godine u Atlanti, glavnom gradu Džordžije, u irskoj katoličkoj porodici. Bila je mešane krvi jer joj otac bio irskog, a majka francuskog porekla. Otac joj je bio sudija i stručnjak za nekretnine, a takođe se bavio istorijom Atlante pa su zbog toga Margaret i njen brat Stiven odrasli u atmosferi raznih priča o prošlosti i sadašnjosti. Uticaj majke, koja je bila sufražetkinja, ogledao se u čitanju klasika svetske književnosti pošto je bila zagovornica klasičnog obrazovanja.

Margaret je bila zainteresovana za pisanje od ranog detinjstva. Po završetku Vestminster škole, krenula je na Smit Koledž, gde je dobila nadimak Pegi. Bila je posvećena obrazovanju i sanjala je o odlasku u Austriju na staž kod velikog psihoanalitičara Sigmunda Frojda. Međutim, san joj se nije ostvario. Majka joj je 1918. godine umrla od španske groznice, a ona je morala da se vrati kući, kako bi brinula o porodici. Kasnije je taj događaj prenela i u svoj roman, gde Skarletina majka umire od tifusa.

Margaret Mičel 1

Margaret Mičel čita svoj roman Prohujalo sa vihorom; Foto: citajknjigu.com 

1922. godine počela je da radi kao novinarka u lokalnom časopisu Atlanta, potpisujući se kao Pegi. Bila je veoma lepa, što je u to vreme bilo značajno, pa je imala dosta udvarača i ponuda za brak. Udala se za Berijena Kinarda Apšava, ali je taj brak potrajao samo nekoliko meseci. Iako su žene u to vreme izbegavale da se razvedu, ona je stavila tačku na taj brak. Njeno ponašanje je u više navrata šokiralo konzervativno društvo, ali nju tu nije mnogo potresalo, slično kao i Skarlet iz romana. Drugi put se udala za Džona Marša, agenta osiguranja.

Nakon što je 1926. godine povredila nogu, više nije mogla da se posvećuje novinarstvu. Sa suprugom se preselila blizu Breskvine ulice u Atlanti i započela sa pisanjem romana Prohujalo s vihorom. To je trajalo 10 godina – od 1926. do 1936. godine. Trebalo joj je vremena dok je proučavala istoriju, datume, kao i civilno društvo tog doba. Knjiga je ušla u istoriju po tome što je tokom prvog dana u knjižarama prodata u pedeset hiljada primeraka. Za prvih šest meseci je dostigla milionski tiraž, a 1937. donela je Margaret Mičel Pulicerovu nagradu. Nakon snimanja kultnog istoimenog filma, postala je najčitanija knjiga u Americi posle Biblije.

Margaret Mičel 2

Margaret Mičel; Foto: biography.com 

Roman je Margaret doneo veliku popularnost. Međutim, ona nije želela da se snima film o njenom životu, a ni da se imena heroja njenog romana koriste u reklamnoj industriji. Takođe nije pristala da napiše nastavak romana. Postojao je čak i predlog da se napravi mjuzikl, ali je na kraju jedino pristala na snimanje filma, što se pokazalo kao dobra odluka. Oni koji su je poznavali videli su sličnost između nje i glavne junakinje Skarlet. Takođe su smatrali je da je lik Reta Batlera inspirisan Margaretinim prvim mužem. Ona je, međutim, uvek isticala da tu ne postoji nikakva sličnost, kao i to da je glavna tema romana Prohujalo s vihorom opstanak, a ne ljubav.

Margaret Mičel umrla je u svojoj 49. godini. Pijani vozač naleteo je autom na nju dok je šetala svojom rodnom Atlantom. Povredama je podlegla nakon nekog vremena provedenog u bolnici. Napisala je samo jedan roman. Nakon smrti, po njenoj želji, svi njeni rukopisi su spaljeni.

Izvori: dereta.rs, draganlekovic.mepuntomarinero.com

Margaret Mičel,književnica,novinarka,Pulicerova nagrada,Na današnji dan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.