Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Dolores O'Riordan − dragulj alternativnog roka

Emilija Kostić 6.9.2019. Komentari

Na današnji dan 1971. godine rođena je irska pevačica, muzičar i tekstopisac Dolores O'Riordan. Izuzetnih glasovnih sposobnosti, najprepoznatljivija kao vokal grupe The Cranberries, 90-ih godina bila je jedna od najuticajnijih žena alternativnog roka. Zbog svog specifičnog i autentičnog stila vrlo brzo je postala popularna i bila uzor mladim pevačicama u usponu.

Foto: pitchfork.com

Dolores Meri Ajlin O'Riordan rođena je 6. septembra 1971. godine u malom irskom gradu pored Limerika u siromašnoj katoličkoj porodici. Bila je najmlađe od sedmoro dece. Iako je imala stariju sestru, više je volela da se igra sa braćom. S obzirom da je život njene sestre bio tipičan život katoličke žene koji se bazirao na porodičnom životu, Dolores se zbog toga trudila da što manje bude devojčica. Šišala je svoju kosu na kratko, družila se i igrala fudbal sa dečacima, a veoma često bi sa svojim psom odlazila na šetnju po šumi i poveravala mu svoje tajne. Kada je imala samo 11 godina, napisala je svoju prvu pesmu Calling. Vrlo mlada se zaljubila u muziku, te je učila da svira klavir i pevala u horu, a sa 17 godina naučila je da svira i gitaru.

U tom periodu se po prvi put zaista zaljubila u Majka O'Mahonija i odlučila da napusti kuću i živi sa njim. Međutim, njihova veza je postajala sve gora iz dana u dan. U proleće 1989. godine poznanik njenog dečka rekao je da je upravo napustio bend u kome je pevao i da traže novog vokala, te je Dolores odlučila da okuša sreću i ode na audiciju. Noel i Majk Hogan zajedno sa Fergalom Lolerom bili su osnivači benda pod nazivom Cranberry Saw Us za čiju se audiciju Dolores prijavila. Još od prvog momenta kada je stupila ispred njih znali su da će ona biti sledeći vokal ovog rok sastava.

Dolores 2

Dolores O'Riordan, Foto: ul.ie

Ubrzo nakon što je postala sastavni član benda napisala je njihov veliki hit pod nazivom Linger, a zatim je usledio i drugi hit Sunday, a za njima su se ređali i ostali. Njen ljubavni život tada nije bio najsjajniji. Majk je imao naviku da je maltretira psihički i fizički, ali zbog velike ljubavi prema njemu trudila se da veza opstane. Veliki broj pesama posvetila je upravo njemu i njihovoj vezi. U međuvremenu bend je napredovao, imao prve svirke, snimio svoju prvu demo kasetu i promenio naziv u The Cranberries na Doloresinu inicijativu. Septembra 1992. godine raskinula je sa Majkom, te je taj raskid imao velikog uticaja i na pesme benda. Snimili su dva albuma, jedan 1993. i drugi odmah nakon godinu dana, 1994. godine, kada je i nastao njihov najveći hit Zombie

Marta 1994. godine upoznala je Dona Bartona, menadžera grupe Duran Duran. Odmah su se svideli jedno drugome i Don ju je nakon 10 dana zaprosio. Venčali su se 18. jula 1994. godine. Naredne dve godine bile su jako teške za bend. Njihov sledeći album bio je mnogo mračniji od dotadašnjih, te su mišljenja i kritike bile podeljene. Dolores je teško podnosila pritisak, izgubila je na kilaži, krenula da puši i pije. Tada je bend napravio pauzu, a Dolores se sa svojim mužem preselila u Kanadu. Početkom 1997. otkrila je da je trudna. Kada joj se sin Tejlor rodio, postao je inspiracija za njenu muziku. Dolores je nakon porođaja prestala da nosi čudnu odeću, pustila je kosu i postala mnogo ženstvenija.

Dolores 1

Dolores sa suprugom Donom, Foto: thetimes.co.uk

Bend se ponovo okupio i izdao svoj četvrti album 1999. godine. Početkom 2000-ih izdali su svoj peti album, najoptimističniji do sada. Godinu dana nakon toga, rodila je svoje drugo dete, devojčicu po imenu Moli. Dolores je 2003. godine odlučila da započne svoju solo karijeru. Nakon 13 godina provedenih sa bendom želela je da promeni svoj muzički pravac i eksperimentiše time. Za vreme svoje solo karijere snimala je pesme za filmove, a svoj solo album izdala 2007. godine. U toku 2005. rodila je svoje treće dete, takođe devojčicu i dala joj ime Dakota.

Pored muzičke karijere, Dolores je glumila i u nekoliko filmova, gde se pokazala više nego dobra glumica. Bend se ponovo sastao 2010. godine zbog turneje posvećenje njihovom novom albumu koji je izdat 2012. U januaru 2018. godine vest o smrti pevačice šokirala je javnost. Pronađena je mrtva u kupatilu hotelske sobe gde je odsela. Prevelika količina alkohola u organizmu izazvala je to da se Dolores utopi i umre u svojoj 46. godini. Njen poslednji javni nastup zabeležen je 14. decembra 2017. godine.

Izvori: imdb.com, gossipgist.comallmusic.com

Na današnji dan,dolores o'riordan,the cranberries,Zombie,alternativni rok,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.