Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Srbija obeležava Dan državnosti

Tamara Radovanović 15.2.2020. Komentari

U Srbiji se slavi 15. februar − Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. godine, kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na 15. februar 1835. godine, kada je u Kragujevcu proglašen prvi srpski ustav − Sretenjski ustav. Skupština Srbije proglasila je Sretenje za državni praznik 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Foto: www.worldatlas.com

Kada je na Sretenje 1804. godine doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, za vožda je izabran Đorđe Petrović − Karađorđe. Odluci o podizanju ustanka prethodila je Seča knezova, odnosno narodnih prvaka, koje su dahije ubile zbog navodne nelojalnosti. Prvi srpski ustanak najpre je zahvatio krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje. Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine, ali je sudbinu ustanka odredio ishod Rusko-turskog rata, pošto su Rusija i Turska potpisale mir u Bukureštu 1812. godine. Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka, koji je trajao do 1813. godine, u sklopu obnove srpske državnosti uspostavio niz važnih institucija, poput Velike škole, preteče današnjeg Univerziteta u Beogradu.

Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu donet je prvi ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski. Tekst je bio neobično liberalan za tadašnje prilike, a izradio ga je znameniti novinar Dimitrije Davidović. Prvi srpski knjižar i izdavač Gligorije Gliša Vozarović bio je prvi koji je ukoričio i povezao Sretenjski ustav. Ovakvo ustavno rešenje izazavalo je negodovanje Austrije, Turske i Rusije, zbog čega je ubrzo suspendovan. Velike sile smatrale su ga previše liberalnim. Kneževina, kasnije Kraljevina Srbija imala je nakon toga više različitih ustavnih rešenja. Aktuelni najviši zakonodavni akt usvojen je 30. oktobra 2006. godine.  

Najveći svetski internet pretraživač Google posvetio je početnu stranu svog srpskog domena Danu državnosti Srbije. Srpska trobojka nalazi se na mestu gde je najčešće logo kompanije, a klikom na sliku otvara se lista sajtova na kojima se govori o Danu državnosti.

Na današnji dan,Srbija,kultura,dan državnosti srbije,15 februar,društvo,sretenje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.