Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Nikola Simić − glumac koji nije imao lošu ulogu

Jelena Todorović 18.5.2020. Komentari

Na današnji dan 1934. godine u Beogradu rođen je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Nikola Simić. Skroman, duhovit i talentovan uspeo je da sa publikom ostvari poseban odnos. Široj publici je najpoznatiji po ulogama Dimitrija Mite Pantića iz serijala Tesna koža, Tripka u Porodičnom blagu i komšije Ostoje u Srećnim ljudima. Ipak, većina gledalaca ga najradije pamti po tome što je, pozajmljujući glas mnogobrojnim crtanim junacima, među kojima se ističe interpretacija Duška Dugouška, ulepšao detinjstvo mnogim generacijama.

Foto: www.flickr.com

Nikola Simić je čitav svoj život proveo u Beogradu. Rođen je u pekarskoj porodici, a njegov stariji brat Slavko Simić takođe je po profesiji glumac. Još kao dečak, Nikola je voleo da slika i želeo je da upiše Umetničku školu. Veliku ulogu u tome da se opredeli za glumu odigrao je njegov stariji brat. Naime, Nikola je polagao prijemni ispit u Novom Sadu, gde je u to vreme Slavko radio kao profesor. Međutim, kada mu je brat javio da nije položio prijemni ispit, upisao je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju.

Od svojih profesora mnogo je naučio. Bio je u klasi profesora Josifa Kulundžića, a sa njim su studirali Ružica Sokić i Velimir Bata Živojinović. Svoju prvu ulogu odigrao je već kao student 1957. godine, u predstavi Oklopni voz. Bio je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1959. do 1998. godine. Upravo u ovom pozorištu ostvario je zapažane uloge u predstavama kao što su: Revizor, Pseći valcer, Velika auto trka, Čekajući Godoa, Punjene tikvice Skakavci. Veliki deo svog života proveo je igrajući u predstavi Buba u uhu, sa kojom je 7. juna 2011. godine proslavio 40. jubilej.

MV5BMDc0OTEwNzQtOGI0YS00Njg5LWI2MWEtZTBkZWQ0OTZjMDM5XkEyXkFqcGdeQXVyMzIwMTIwODc. V1

Nikola Simić u filmu Tesna koža; Foto: www.imdb.com

Ovaj glumac širokog dijapazona oprobao se i filmu i na televiziji. Na početku svoje filmske karijere ostvario je uloge u ratnim filmovima Koraci kroz maglu i Hitler iz našeg sokaka, gde je za tragični lik vojvođanskog folksdojčera nagrađen Srebrnom arenom u Puli i Ćele kulom u Nišu. Popularnost je stekao ulogom Mite Pantića u serijalu Tesna koža, čiji je poslednji deo snimljen 1991. godine. Svoj trag ostavio je i u  filmovima: Lude godine, Davitelj protiv davitelja, Moljac, Doviđenja u Čikagu i Lajanje na zvezde.

Uspeh je ostvario i na televiziji, igrajući u popularnim domaćim serijama Srećni ljudi, Porodično blago, Stižu dolari, Agencija za SIS i Ljubav, navika, panika. Srca mlađe publike osvojao je pozajmljujući glas nekim od omiljenih crtanih junaka, kao što su Duško Dugouško, Miki Maus, Šilja, Gargamel, Sekač i drugi. Učestvovao je u brojnim programima za decu, među kojima je i serijal Dobro veče, deco, u kome je svake večeri pričao bajke najmlađim gledaocima.
15752252985 99989be238 z

Nikola Simić; Foto: www.flickr.com

O privatnom životu Nikole Simića zna se veoma malo. Ostao je upamćen po replikama i reakcijama koje izazivaju smeh kod svih gledalaca, kao glumac koji nikada nije umeo da odigra dosadnu ili lošu ulogu i koji je bio svetla tačka i u slabijim ostvarenjima. Glumac je preminuo 9. novembra 2014. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Na komemoraciji u njegovu čast govorili su mnogi glumci.

Izvori: sinemanija.com, opušteno.rs, filmovi.com.

Na današnji dan,Nikola Simić,glumac,Tesna koža,Duško Dugouško,kultura,Srećni ljudi,Porodično blago,Dimitrije Pantić,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.