Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Zdravko Čolić − pevač koji decenijama muzikom osvaja srca publike

Jelena Todorović 30.5.2020. Komentari

Na današnji dan 1951. godine rođen je jedan od najpoznatijih pevača bivše Jugoslavije Zdravko Čolić, poznat kao Čola. Otpevao je mnogobrojne hitove poput pesama April u Beogradu, Ti si mi u krvi, Gori vatra, Kad bi moja bila, Sinoć nisi bila tu, koji su pronašli put do slušaoca različitih uzrasta i učinili Zdravka Čolića simbolom jednog vremena. Svojim šarmom i jedinstvenim glasom već decenijama osvaja srca publike i dokazuje da kvalitet i autentičnost večno traju.  

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Zdravko_Čolić

Zdravko Čolić je rođen 30. maja 1951. godine u Sarajevu. Odrastao je u skromnoj porodici, otac mu je bio oficir u policiji, dok mu je majka bila domaćica. Leto je voleo da provodi kod bake i deke u Trebinju pa mu je povratak u Sarajevo uvek teško padao. Kao deček voleo je sport i bio je golman za ekipu juniora FK Želja. Nakon fudbala, okrenuo se atletici gde je osvojio drugo mesto na jednom takmičenju. U detinjstvu je pokazao i svoj talenat za glumu igrajući u predstavama Dečaci Pavlove ulice i Kekec i Mojca.

Muziku je tada video samo kao hobi. Zajedno je sa drugom Bracom Isovićem svirao gitaru za svoje prijatelje i poznanike, a u lokalnim okvirima su bili poznati kao duet Čola i Isa sa Grbavice. U drugom razredu gimnazije odlazi sa prijateljima da provede praznike u vikendici u Beošićima. Na nagovor prijatelja prijavljuje se za takmičenje pevača amatera u Bijeloj. Izveo je pesmu Lady Madonna grupe Bitlsi i osvojio je drugo mesto, kao i prvi pevački honorar koji je potrošio tako što je sa drugom otišao na ručak u Dubrovnik.

Uspeh na takmičenju ga je podstakao da nastavi sa pevanjem. Promenio je nekoliko bendova i počeo je da razmišlja o muzičkoj karijeri. Prvo se priključio grupi Mladi i ljepi, a potom 1969. godine prelazi u Ambasadore. U to vreme ovaj sastav su prvenstveno činili vojni muzičari, a budući da su imali veliki broj ponuda koje nisu mogli da prihvate, Zdravko zajedno sa gitaristom Slobodanom Vujovićem osniva grupu Novi ambasadori. Tog leta zajedno sa Indexima nastupaju u Dubrovniku. Potom je usledio festival Vaš šlager sezone, na kome je grupa izvela pesmu Zdravka Runjića Plačem za tvojim usnama, koja im je donela sedmo mesto na festivalu. S obzirom na to da je pesma doživela veliki uspeh na tržištu, Zdravko je privukao pažnju Kornelija Kovača.

 Zdravko Čolić

Zdravko Čolić na nastupu; Foto: www.flickr.com

Na njegov poziv Zdravko Čolić postaje član Korni grupe umesto Dada Topića. Uprkos tome što je bio student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, odlazi zajedno sa ovom grupom u Beograd 1971. godine. Nastupali su šest meseci i za to vreme snimili tri pesme: Gospa Mica gazdarica, Kukavica i Pogledaj u nebo. Na festivalu Vaš šlager sezone 15. aprila 1972. godine Čolić je izveo pesmu Kemala Montena Sinoć nisi bila tu. Pesma mu je donela treće mesto i nagradu za interpretaciju, a od tog momenta počinje njegova solo karijera.

Iste godine je usledio festival u Splitu na kome se predstavio publici pesmom Stara pisma. Zatim su usledili festivali u Skoplju i Prištni gde je otpevao pesmu Moj bol. Čolić zajedno sa Indexima, Biserom Valetanlić i mnogim drugim kolegama odlazi na turneju po Sovjetskom savezu. Sledeči korak u njegovoj karijeri  predstavlja pesma Gori vatra Kemala Montena sa kojom je u Luksemburgu predstavljao Jugoslaviju na izboru za Pesmu Evrovizije. Sledeće dve godine se uglavnom pojavljiuje na festivalima sa pesmama Bling blinge bling, Ona spava, Zvao sam je Emili, April u Beogradu, Ljubav je samo riječ, Zelena si rijeka bila. Istovremeno je potpisao ugovor sa nemačkom kućom WEA i za njihovo tržište snimio dva singla. Tu se i završila njegova karijera u inostranstvu jer nije želeo da živi u Nemačkoj.

Čolićev prvi studijski album Ti i ja izlazi 1975. godine na kome su se našle pesme poput Vagabund, Igraš se vatrom i Loše vino. Ove pesme su dovele do Ćolićeve velike popularnosti kod devojaka. Producent ovog albuma je bio Kornelije Kovač, dok su tekst i muziku radili Arsen Dedić i Goran Bregović. Iste godine izlazi ploča Zdravko Čolić na kojoj se nalaze hitovi sa singlova. Poslednji put se na festivalu pojavio 1977. godine u Zagrebu sa pesmom Živiš u oblacima. Na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme u Zagrebu 1977. godine nastupa sa budućim najprodavanijim singlom Druže Tito, mi ti se kunemo, koji je prodat u više od 300.000 primeraka.

Zdravko Colic 2

Zdravko Čolić sa bendom na koncertu; Foto: www.flickr.com

Godine 1977. izlazi njegov sledeći album pod nazivom Ako priđeš bliže koji je snimljen u Zagrebu, a prerađen u Nemačkoj. Publika je bila oduševljena novim pesmama Pjevam danju, pjevam noću, Glavo luda, Zagrli me, Juče još, Jedna zima s Kristinom i Produži dalje. Naredne godine odlazi na turneju Putujući zemljotres zajedno sa baletskom grupom Lokice. U anketi lista Zdravko Čolić pobeđuje u kategoriji najdraža ličnost, a sve novine nose naslovnu stranu sa njegovim likom. Turneju završava koncertom na Marakani 1978. godine. Na stadionu su snimljeni prvi kadrovi dokumentarnog filma o Zdravku Čoliću koji nosi naziv Pjevam danju, pjevam noću. Usled velike Čolićeve popularnosti, direktor nemačke diskografske kuće predlaže da se obnovi ugovor te izlaze singlovi Jedina i Zagrli me. Zdravko nije želeo da prihvati ponudu odlaska u Nemačku, već odlazi na odsluženje vojnog roka u Valjevo.

U proleće 1980. godine je objavio album Zbog tebe sa pesmama Pisaću joj pisma duga, Pusti, pusti modu i Pjesmo moja. Iako je euforija za njim malo opala, ploča je prodata u više od 400.000 primeraka. Sledeća turneja je bila nešto mirnija, bez Lokica, ali sa engleskim muzičarima. Na kraju turneje, u oktobru 1980. godine, Čolić je održao tri rasprodata koncerta u hali Pionir. Na jednom od njih, prvi i poslednji put, na jednom svom koncertu, je uživo otpevao tada megahit Druže Tito, mi ti se kunemo. Novi album Malo pojačaj radio sniman je oktobra 1981. godine u Londonu. Poznate pesme sa ovog albuma su: Mađarica, Nove lakovane cipele Dunav. U pesmi Što si prepotentna Zdravko se potpisuje kao autor. Tokom 1982. godine na turneji je održao 55 koncerata, na kojima su ga pratili članovi grupe Generacija 5. Tada su nastupili u Prištini, u kojoj zbog demonstracija niko punih godinu dana nije svirao.

30129733900 05b97b35a5 w

Zdravko Čolić na nastupu; Foto: www.flickr.com

Sledeću ploču Šta mi radiš je ponovo snimio u Londonu. Album je objavljen 1983. godine i doneo je nekoliko hitova Cherie, Cherie, Šta mi radiš i pre svih, veliku hit baladu Stanica Podlugovi. Turneju je opet podržala grupa Generacija 5, kojima se pridružio Laza Ristovski. Na sledećoj ploči Ti si mi u krvi 1985. godine, Čolić se pesmama okreće etno zvuku, posebno uočljivom u numerama: Ruška, Sto Cigana, Ti možeš sve al’ jedno ne, ali se kao najveći hit izdvaja balada Ti si mi u krvi. U to vreme, Zdravko se privremeno udaljava sa scene i osniva u Sloveniji sa Bregovićem izdavačku kuću Kamarad i među prvima započinju privatnu izdavačku delatnost.

Posle skoro tri godine objavljuje album jednostavno nazvan Zdravko Čolić, kojim se ponovo vraća pop zvuku. Ploča nije imala velikog medijskog odjeka i pamti se kao album sa najslabijim tiražem. Sa albuma se mogu izdvojiti numere: Oj, djevojko, selen velenHej suzo i Samo ona zna. Godine 1990. sa Goranom Bregovićem radi album Da ti kažem šta mi je, na kome su bile i numere Čija je ono zvijezda, E draga, draga  i naslovna Da ti kažem šta mi je autora Dina Merlina.

Početkom ratnih godina, Čolić se preselio u Beograd. Posle sedam godina pauze, izdaje svoj deveti album koji se 1997. godine pojavljuje kao CD pod nazivom Kad bi moja bila. Sa albuma su se izdvojile pesme Čini ti se grmi, Jako, jako slabo srce zavodiš, kao i balade Kad bi moja bila i Tabakera. Publika je bila odušlvljena albumom, o čemu svedoče mnogobrojni koncerti. Njegov deseti album Okano objavljen je krajem 2000. godine i iznedrio je hitove Krasiva, Hotel Balkan i U boji vina. Album Okano proglašen je za album godine, a pesma Okano za hit godine.

Zdravko Colic 4

Zdravko Čolić sa obožavateljima na nastupu, Foto: www.flickr.com

Sledeći album Čarolija je slušaocima podario pesme Ao nono bijela, Zločin i kazna, Moja draga i Na ovaj dan. U maju tokom 2005. godine je održao 14 koncerta širom Kanade, Amerike i bivše Jugoslavije. U 2006. godini Zdravko objavljuje novi album Zavičaj i ponovo je, pun energije, nastupao širom sveta. Početkom 2010. godine u prodaji se pojavio dugo očekivani album Kad pogledaš me preko ramena, propraćen spotom za duetsku pesmu Manijači, koju je Zdravko otpevao zajedno sa svojim prijateljem Goranom Bregovićem. Usledili su odmah i drugi spotovi i ponovo su vrlo brzo mnoge pesme i sa ovog albuma, a naročito balade, zahvaljujući i odličnim spotovima, našle put do onih kojima je Zdravko Čolić i dalje u srcu, ali i mnogim pripadnicima mlade generacije koji nisu bili ni rođeni u vreme Čolićevih najvećih uspeha.

Velikim koncertom na beogradskom Ušću juna 2011. godine Zdravko je obeležio 40. godina solističke karijere i time dokazao da je jedno od retkih imena ex-yu muzičke scene koje sve vreme traje, skoro nesmanjenom popularnošću. Četrnaesti album Vatra i barut doneo je numere poput: Esma, Zar se nismo shvatili, Sarajevo, Ne govori da me više ne voliš, Samo pričaj kao i naslovna numera Vatra i barut. Petnaesti studijski album Zdravka Čolića Ono malo sreće mu je doneo uspeh kao i prethodna izdanja. Oktobra 2018. godine Croatia Records uručila je Zdravku Čoliću posebno priznanje za izuzetan doprinos diskografiji. Veliki deo svog vremena posvećuje porodici i druženju sa prijateljima. Za sebe je više puta rekao da se vezuje za ljude, a ne materijalne stvari. Iako nije mlad kao nekada Zdravko i dalje svojim numerama osvaja srca publike svih generacija.

Izvori: opušteno.rs, biografija.org, zdravkocolic-cola.com

Zdravko Čolić,Na današnji dan,Pevač,Lokice,Ti si mi u krvi,Sinoć nisi bila tu,Moja draga,Kornelije Kovač,Pusti, pusti modu,Glavo luda,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.