Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Hit Ledžer – neponovljivi Džoker

Marija Božić 22.1.2021. Komentari

Na današnji dan 2008. godine preminuo je Hit Ledžer, svima poznatiji po ulozi Džokera u filmu „Mračni vitez”. Pored ove nezaboravne uloge, takođe je nagrađivan mnogim nagradama, gde je između ostalog imenovan za „Oskara” za ulogu u ljubavnoj drami „Brokeback Mountain”, u kome tumači prikrivenog homoseksualca.

Foto: www. decoratiewinkel.com

Ledžer je rođen 4. aprila 1979. godine u Pertu, Australija. Imao je stariju sestru Kejt, koja mu je tokom odrastanja bila najveća podrška. Upravo je ona podstakla Ledžera da se okuša na sceni. Ledžeru je učenje išlo od ruke, ali ipak on napušta školu sa sedamnaest godina želeći da se bavi glumom. Počeo je da glumi u školskim predstavama u srednjoj školi, a sa seadmnaest godina seli se u Sidnej da bi nastavio svoju karijeru.

Njegove prve uloge bile su na televiziji, a 1997. pojavio se u australijskoj sapunici Kući i daleko. Usledila je uloga u avanturističkoj seriji Roar. Ledžer je nastavio da igra niz manjih uloga u filmovima, uključujući crnu komediju Dve ruke. Njegov prvi holivudski film, tinejdžerska romantična komedija 10 stvari koje mrzim kod tebe, privukao je veliku pažnju gledalaca, a Ledžer je ovom ulogom pokupio simpatije publike. Sledi uloga u filmu Patriota, gde mu je partner bio Mel Gibson. Ovom ulogom je Ledžer učvrstio svoje mesto u Holivudu. Njegov naporni rad se konačno isplatio stekavši veliki uspeh ulogom u filmu Brokeback Mountain, koja mu je donela nominaciju za Oskara.

džoker

Hit Ledžer u ulozi Džokera; Foto: www.wallpapercave.com

Vest o smrti Hit Ledžera iznenadila je ceo svet. Naime, pronađen je mrtav u svome stanu na Menhetnu. Danima su iznošene različite teorije o smrti glumca da bi konačno kao zvanični uzrok Hitove smrti navedeno predoziranje narkoticima. Neki su govorili da je Ledžer dugo planirao samoubistvo zbog svojih ličnih problema. Nakon njegove smrti pronađen je njegov dnevnik u kome piše da je lik Džokera, kog je Ledžer tumačio, imao dosta uticaja na njega i da su ga zbog toga mučile mračne misli. Posthumno je dobio nagradu Zlatni globus i Oskara za najboljeg sporednog glumca u filmu Mračni vitez. Iako je iznenda i jako mlad preminuo mnogi ga pamte kao harizmatičnog glumca izuzetnog talenta.

Izvori: biography.com, sinemanija.com

Na današnji dan,Hit Ledžer,glumac,Džoker,Mračni vitez,10 stvari koje mrzim kod tebe,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.