Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Vilijam Šekspir – umetnik koji se ne zaboravlja

Marija Božić 23.4.2021. Komentari

Na danasnji dan 1616. godine preminuo je najveći engleski pisac i dramaturg, Vilijam Šekspir. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge jezike i prikazuju se svuda u svetu češće nego bilo koji drugi. Svojim radom ostavio je ogroman uticaj na pozorište i književnost.

Photo: pixabay.com

O Šekspirovom životu postoji vrlo malo konkretnih podataka potkrepljenih dokumentima. Vilijam Šekspir je rođen 23. aprila 1546. u Engleskoj. Bio je treće dete Džona Šekspira, koji se bavio prodajom rukavica i voleo je da to radi sa svojim sinom, koji je uz prodate rukavice pisao i stihove posvete. Pohađao je osnovnu i srednju školu u rodnom gradu gde je stekao znanje latinskog jezika i rimske književnosti. Veruje se da je zahvaljujući životu u maloj zemljoradničkoj sredini u dramama pokazao dobro poznavanje drveća, cveća i životinja.

Šekspirova dela imaju snažan lični pečat. Jedan je od najvećih poznavalaca ljudske prirode, romantike, tuge i ljubavi. Fokus sa spoljašnjeg događaja prenosi na junake. Krajem 16. veka Šekspir je važio za dramskog pisca u usponu, a postao je i glumac i suvlasnik vodeće glumačke družine Ljudi lorda Čemberlena. Šekspir sa svojom glumačkom družinom 1599. na Temzi podiže pozorište Gloub, za koji će znati ceo svet. On je ideje za svoja dela pronalazio u prirodi i hronikama, a zatim bi ih pretočio na papir. Malo se zna o njegovom životu i radu. Često se javljaju pretpostavke o drugim piscima kao stvarnim autorima njegovih pojedinih dela. Bilo je čudno da jedan čovek bez diplome stvara dela koja će se čitati vekovima i postići ogromnu popularnost. Neka njegova dela koja su obeležila njegovu karijeru su: Romeo i JulijaKralj Ričard IIIJulije CezarHamlet, San letnje noći i mnoga druga.

hamlet

Hamlet i Ofelija u filmu Ofelija; Foto: www.shutterstock.com

Do 1610. godine Šekspir je živeo u Londonu, a zatim se vratio u rodno mesto gde je proveo ostatak života. Uspevao je da prodre u suštinu ljudske prirode što ga je činilo drugačijim od ostalih pisaca toga vremena. Njegova dela koja su sačuvana sastoje se od 38 pozorišnih komada i 154 soneta. Svojim radom inspirisao je buduće generacije pisaca, među kojima se ističu Čarls Dikens i Vilijam Fokner. Mnoga njegova dela će se prepričavati, a citati pamtiti. Nakon smrti sahranjen je u crkvi Svetog trojstva, gde je i kršten.

Izvori: biografija.com, opšteobrazovanje.in.rs

 

Na današnji dan,vilijam šekspir,Pisac,romeo i julija,Hamlet,San letnje noći,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.