Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Dragan Bjelogrlić – srpski Robert Redford

Emilija Miliev 10.10.2021. Komentari

Na današnji dan 1963. godine rođen je Dragan Bjelogrlić, poznatiji po nadimku Bjela. Poznati je srpski glumac, producent, scenarista i reditelj. Mnoge kolege i publika ga smatraju srpskim Robertom Redfordom, a takođe i jednim od desetoro najmoćnijih ljudi srpske kulture.

Foto: privatna arhiva

Dragan Bjelogrlić rođen je 10. oktobra 1963. godine u Opovu, a do svoje druge godine je sa majkom, ocem i bratom blizancem živeo u Baradi. Nakon toga se preselio sa njima u Beograd, gde je završio osnovnu i srednju školu. U osnovnoj i srednjoj školi bio je miljenik prirodnih nauka i vukovac, a sa 12 godina, osvojio je treće mesto na Republičkom takmičenju u tehnici plivanja kraul. U osnovnoj školi, u osmom razredu, bio je jedan od deset najuspešnijih učenika na takmičenju u matematici. Kratak period karijere proveo je u dramskoj grupi Radio Beograda iz koje ga je zbog njegovog nestašluka izbacio pedagog Bata Miladinović. Na samrti svog oca, poslušao je njegov savet – da upiše neku ozbiljnu profesiju. Bjelogrlić se odlučio za građevinu, ali ubrzo, posle godinu dana, shvatio je da to nije njegov pravac i napustio studije na drugoj godini. Iz drugog puta, 1984. godine, upisao je studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je u klasi profesora Vladimira Jevtovića, a studirao je zajedno sa: Mirjanom Joković, Miloradom Mandićem Mandom, Draganom Petrovićem Peletom, Brankom Pujić, Srđanom Žikom Todorovićem, Darkom Tomovićem, Vesnom Trivalić, Dušankom Dudom Stanojević, Slobodanom Bodom Ninkovićem, Vesnom StanojevićTatjanom Venčelovski. I dan-danas važe za jednu od najuspešnijih klasa na fakultetu zbog svojih jakih karijera i poznatiji su pod nazivima turbo klasa FDU i 12 veličanstvenih. Od malena je voleo sport, a najviše fudbal. Redovno je posećivao fudbalske utakmice i navijao za Partizan. Bio je član Upravnog odbora do 2015. godine kada je dao ostavku.

Početkom devedesetih godina upoznao je studentkinju Engleskog jezika i književnosti, da bi sa njom kasnije snimio reklamu za nameštaj. Nakon toga, počeli su da se zabavljaju, a 14. februara 1996. godine su se venčali. Njegova žena je bila poznata manekenka, koja se posle braka odrekla svoje karijere. U skladnom braku dobili su ćerku Miu i sina Alekseja. Sin je nastavio putem svog oca – studira glumu, a ćerka je na Fakultetu političkih nauka. Njegov najbolji prijatelj i kum, bio je pokojni glumac Milorad Mandić Manda. Sa svim svojim kolegama je u korektnim odnosima, a prijateljstvo sa Nikolom Kojom još uvek traje. Veliki deo života rado je provodio u kafani i za sebe kaže da duže može da izdrži pod vodom, nego u kući.

tekst

Scena iz filma Nečista krv - greh predaka; Foto: privatna arhiva 

Svoju glumačku karijeru započeo je jako rano, a proslavio se posle uloge Slobodana Bode Popadića u seriji Bolji život. Posle toga usledile su brojne uloge u filmovima Braća po materi, Kako je propao rokenrol, Hajde da se volimo 3, Crni bombarder, Dva sata kvalitetnog programa. U filmu Mi nismo anđeli trebalo je da igra anđela, ali je morao da odbije zbog uloge u filmu Crni bombarder. U kultnom srpskom gangesterskom filmu koji prikazuje život generacija posle Tita Rane, dobio je ulogu mafijaša Ljubiše Kurčubića koju je izveo na profesionalan način. Na kratko se pojavio u brojnim serijama i filmovima: Budva na pjenu od mora, Ravna gora, Folk, Čizmaši, Spomenik Majklu Džeksonu, Mamaroš, Nije on takav i mnogi drugi. Zajedno je sa svojom koleginicom, glumicom Anicom Dobrom otvorio i vodio Svetosavski bal u Beču koji je održan u hotelu Šenburn. Pored svih svojih televizijskih uloga, postoje i brojne uloge u pozorišnim predstavama: Let iznad kukavičjeg gnezda, Ratna kuhinja, Bluz za mesiju.

Osim mnogih glumačkih ostvarenja, oprobao se i u rediteljskim vodama. Reditelj je mnogih poznatih serija: Montevideo – Bog te video, Na putu za Montevideo; Montevideo, vidimo se, Senke nad Balkanom. Na Filmskom festivalu u Nišu premijerno je predstavljen njegov film o poznatom pevaču i boemu Tomi Zdravkoviću. Takođe, na tom festivalu dobio je nagradu kao glumac druge večeri za ulogu Hadži Trifuna u filmu Nečista krv – greh predaka, koji je rađen po delima vranjskog dramatičara Bore Stankovića. Dobitnik je više od 15 nagrada na domaćim festivalima, preko 20 internacionalnih priznanja i gran-prija, a neke od njih su: 2014. godine dodeljeno mu je priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti; 2011. godine dobio je nagradu od ruske publike u Moskvi za film Montevideo, Bog te video; dva gran-prija Ćele-kula za najboljeg glumca u filmu Lepa sela, lepo gore na festivalu u Nišu.

Zajedno sa svojom sestrom Zoranom Pavić snimio je pesmu Nekako s proleća, a sa svojim bratom blizancem osnovao i otvorio je producentsku kuću Kobra

Izvori: biografija.orgsveopoznatima.com

Na današnji dan,dragan bjelogrlić,glumac,reditelj,Nečista krv greh predaka,Senke nad Balkanom,Montevideo Bog te video,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.