Titanik — brod iz snova

Aleksa Anđelić 2019.
Komentari

Na današnji dan 1912. godine potonuo je Titanik, najveći i najluksuzniji prekookeanski putnički brod svoga vremena, pošto je udario u santu leda.

www.newyorker.com

Titanik je sagrađen u Belfastu, u Irskoj, na brodogradilištu Harland i Volfpo nacrtima Tomasa Endrijusa. Bio je vlasništvo kompanije Vajt star lajn, osnovane 1869. godine. Njegova ukupna nosivost iznosila je 66000 tona, dužina 269 metara i širina 30 metara, dok je visina iznosila 30 metara. Brod je bio podeljen na 16 zatvorenih hermetičkih komora, sa 15 pregrada. Napravljen je tako da, ukoliko bi četiri pregrade bile potopljene, on bi plutao na površini. Nažalost, pri nesreći je potopljeno pet pregrada. Krasila su ga četiri dimnjaka, od kojih je jedan bio lažan i služio je kao ukras. Kao ovakav, smatrali su ga nepotopivim i najsigurnijim brodom na svetu.

Porinut je 31. maja 1911. godine. Pod vođstvom kapetana Edvarda Smita, isplovio je iz Sautheptona ka Njujorku 10. aprila 1912. godine. Iako su dobijali upozorenja na moguće ledene sante, ignorisali su ih. Ploveći dvorac, kako su ga zvali, u noći između 14. i 15. aprila udara u ledeni breg. Potonuo je na svom prvom i poslednjem putovanju za nešto manje od tri sata. Na brodu nije bilo čamaca za spasavanje za sve putnike, i pored toga, neki čamci su spuštani i poluprazni. Samo se jedan čamac vratio da izvuče preživele iz ledene vode. U nesreći je poginulo više od 1500 putnika i članova posade. Mnogi smatraju da je tragedija Titanika predviđena u knjizi Morgana Endruja Robertsona Olupina Titana, jer je njegov brod bio sličnih razmera kao Titanik, takođe je smatran nepotopivim i imao sličan broj putnika, a broj čamaca za spasavanje, kao i na Titaniku, nije bio dovoljan.

geekstroke com

Foto: www.geekstroke.com

Kartu za Titanik ugrabili su i najbogatiji i najpoznatiji ljudi tog vremena: Bendžamin Gugenhajm, Izidor i Ilda Štraus, Džon Džejkob Astor, Vilijem Tomas Sid, Doroti Gibson i drugi. Među putnicima je bilo i 19 putnika srpskog porekla, od kojih je jedini preživeli bio Nikola Lalić. Žan Luis Mihel i Robert Balard su 1. septembra 1985. pronašli olupinu Titanika na dubini od 4000 metara.

Inspirisani i fascinirani Titanikom, snimljeni su mnogi filmovi, serije i dokumentarciTitanik reditelja Džejmsa Kamerona, iz 1997. godine, nagrađen je Oskarom i proglašen za najlepši i najromantičniji film. Na stogodišnjicu potonuća broda, Titanik je stavljen pod zaštitu Uneska. Nedavno je na brodu otkrivena bakterija koja jede rđu, pa će, prema rečima naučnika, olupina nekad veličanstvenog broda potpuno nestati za 20 godina.

Izvori: novosti.rs, pulse.rs

Ključne reči: Titanik , Na današnji dan , kultura , brod , potonuo , santa leda , film ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.