Olja Ivanjicki — umetnica inspirisana kosmosom

Aleksa Anđelić 2019.
Komentari

Na današnji dan 1931. godine u ruskoj bolnici u Pančevu rođena je Olga Olja Ivanjicki, slikarka, skulptorka i pesnikinja. Važila je za jednu od najboljih svetskih slikarki 20. veka.

www.velikiljudi.rs

Njeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovsk, došli su kao prognanici u Srbiju nakon Oktobarske revolucije. Sve do dolaska u Beograd Olja je živela u Kragujevcu. U Beogradu je studirala vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti, ali od samog početka uglavnom se bavila slikarstvom. Po završetku postdiplomskih studija 1962. godine, dobila je priznanje i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u Americi.

Zajedno sa Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakovićem i drugim slikarima, i kao jedina žena slikar, osnovala je grupu Mediala, koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori. Članovima Mediale bila je zajednička jedna osobina − beskrajna ljubav prema umetnosti i beskrajno verovanje u njene moći. Takođe, jedna je od osnivača Niš art fondacije.

fb olgaoljaivanjicki 1

Foto: www.facebook.com/olgaoljaivanjicki

Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su Semojulska nagrada i Vukova nagrada za životno delo, najveća priznanja u zemlji. Međunarodni biografski centar iz Kembridža i Američki biografski institut uvrstili su je među Vodećih 500 lidera od uticaja, Međunarodnu ženu godine, Vodećih 2000 intelektualaca sveta, Vodeće žive legende sveta za 2001. godinu i Izuzetne pojedince 20. veka.

Tokom 2003. i 2004. Olja je napravila i nekoliko arhitektonskih projekata. Prvi je bio za novi trgovinski centar u Njujorku, pod nazivom Big apple twins − ground and sky zero memorial. Drugi projekat su dve građevine za Mars, muška i ženska zgrada, Matrimonial buildings. Tokom 2004. i 2005. napravila je i projekat mosta preko Dunava za Beograd, Belgrade time gate i učestvovala na konkursu Nasa observatory Lodge u Peruu. Takođe, učestvovala je i na takmičenju za projekat automobila bliske budućnosti.

angels page tl

Foto: www.angels.page.tl

U Narodnom pozorištu u Beogradu oprobala se i kao kostimograf u operi Slepi miš Johana Štrausa. Krajem 2005. sa modnom kućom Mona ostvarila je modnu reviju Tesla povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle. Dve godine kasnije, povodom 160 godina objavljivanja Gorskog vijenca, organizovala je reviju Njegoš.

Imala je 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagala je u Metropolitenu u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju, na fakultetu Dobs Feri u Njujorku. Njene slike i skulpture nalaze se u muzejima i galerijama širom sveta, kao i u privatnim kolekcijama brojnih slavnih ličnosti. Pored mnogobrojnih slika i skulptura Olja je objavila i nekoliko knjiga: Ogledalo ljubavi, Oluja mozgova, Videla sam pre i posle i Večni uslov.

fb ivanjicki 1

Foto: www.facebook.com/ivanjicki

Olja je preminula 24. juna 2009. godine u Beogradu posle operacije srca. Sahranjena je u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju tri dana kasnije.

Oljin atelje na Kosančićevom vencu, koji su krasile broje slike, figure, preko 700 umetničkih dela, antikviteti, biblioteka, stilski nameštaj i njene kolekcije čaša, pritiskivača za papir, danas pripada Poslovnom prostoru grada Beograda. Brigu o njenoj zaostavštini sud je privremeno dodelio Istorijskom muzeju Srbije. Olja je u januaru 2007. osnovala Fond Olja Ivanjicki, sa idejom da zaštiti svoje delo i da se osnuje muzej sa njenim imenom. Međutim, spor između države i Fonda o rešenju oko kompletne zaostavštine i dalje nije završen.

Čini mi se da su i slikarstvo i poezija moje glavne sporedne delatnosti, a da je moja osnovna delatnost bavljenje mislima. Posebno mišlju kako nešto sačuvati za budućnost, kao trag da smo uopšte postojali na Zemlji, govorila je umetnica o sebi.

Izvori: fondoi.weebly.com, avantartmagazin.com, wannabemagazine.com, rts.rs

Ključne reči: Na današnji dan , olja ivanjicki , Biografija , kultura , slikarka ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.