Boško i Admira − najtužnija ljubavna priča

Aleksa Anđelić 2019.
Komentari

On je bio Srbin, ona Bošnjakinja. Mislili su da njihovoj ljubavi niko ništa ne može, a onda je došao rat. Na Vrbanja mostu u Sarajevu, na današnji dan 1993. godine, snajperskim hicima ubijeni su Boško Brkić i Admira Ismić dok su pokušavali da pobegnu iz grada. Slika njihovih zagrljenih mrtvih tela obišla je svet, a nazvani su sarajevski Romeo i Julija.

www.nbcnews.com

Boško i Admira upoznali su se 1984. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Od tog trenutka bili su nerazdvojni. Prijateljstvo je izraslo u srednjoškolsku ljubav. Bili su zajedno devet godina. Ni njegovim, a ni njenim roditeljima nije smetalo to što nisu iste vere i iste nacionalnosti. Njihovu ljubav podržali su i njihovi prijatelji. Zajedno su išli na letovanja, zimovanja i zabave, planirali su svoju budućnost.

Još pre početka rata Boškov otac je preminuo, a majka i brat su otišli u Srbiju. Iako je mogao da napusti Sarajevo, Boško nije želeo da ode bez Admire. Takođe, nije želeo da se priključi nijednoj vojsci. Ako bi otišao u srpsku vojsku pucao bi u grad u kome je živela Admira i u kome su bili njegovi prijatelji. Da je otišao u armiju Bosne i Hercegovine pucao bi u narod kojem je pripadao. Godinu dana proveli su u ratnom paklu.

yt bosko i admira

Foto: www.youtube.com

Želeli su da se dokopaju Grbavice, koju su tada držali Srbi, pa da put nastave za Beograd. Preko zajedničkih prijatelja, Milkana i Ćele, dogovorili su izlazak iz opkoljenog Sarajeva. Sloboda je bila obećana sa obe strane, i sa srpske i sa muslimanske. Obećano im je i da će izvući njegovu tetku i rođaka iz Sarajeva. Verovali su u to dato obaćanje. Nisu čekali noć, već su oko 17 časova krenuli ka Vrbanja mostu. Samo pet metara delilo ih je od slobode.

Prvi snajperski metak pogodio je Boška, koji je odmah i pao. Drugi metak pogodio je Admiru, koja je ranjena dopuzala do mrtvog Boška i zagrlila ga. Njihova zagrljena beživotna dvadesetpetogodišnja tela ležala su na mostu sedam dana, jer su se nalazili na ničijoj zemlji. Tek nakon osam dana, pripadnici Vojske Republike Srpske izvukli su tela i sahranili ih na groblju u Lukavici. Nakon rata, 1996. godine, njihovi roditelji tela su prebacili u Sarajevo, na groblje Lav, gde su zajedno i sahranjeni. Istraga o ubistvu Boška i Admire nikada nije vođena. Njihov ubica nikada nije otkriven.

pinterest bosko i admira

Foto: www.pinterest.com

O njihovoj tragičnoj ljubavi snimali su se dokumentarni filmovi i pravile televizijske emisije, pisane su pesme, priče, članci. Prvi i jedan od najpoznatijih članaka napisao je 1993. godine Kurt Šork, reporter agencije Rojters, koji je 2000. godine prema sopstvenoj želji sahranjen pored Boška i Admire. Najpoznatiji međunarodni dokumentarni film o njima nosi naziv Romeo i Julija u Sarajevu. Sarajevska rok grupa Zabranjeno pušenje 2013. godine snimila je pesmu Boško i Admira, posvećenu ovom tragično nastradalom paru. Na mestu gde su ubijeni nema nikakvog obeležja ili spomenika za ovo dvoje Sarajlija.

Izvori: slobodnaevropa.org, vazda.ba, telegraf.rs, glas-javnosti.rs

Ključne reči: kultura , rat , sarajevo , boško i admira , Na današnji dan , romeo i julija ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.