Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Princeza Dajana – engleska ruža

Aleksa Anđelić 1.7.2019. Komentari

Na današnji dan 1961. godine u Park Hausu, u Norfolku, rođena je Dajana Frensis Spenser. Pored humanitarnog rada, lepote, stila, harizme, iskrenosti i tužne ljubavne priče, princeza Dajana ostaće upamćena kao najvoljeniji pripadnik britanske kraljevske porodice.

Foto: www.pustolov-news.com

Dajana je rođena kao treća kćerka grofa Spensera, koji je osmi potomak ove grofovske porodice. Njen otac grof Džon Spenser bio je glavni konjušar kraljice Elizabete II. Kada je imala sedam godina, roditelji su joj se razveli zbog majčine afere sa oženjenim muškarcem. Nakon razvoda starateljstvo nad decom sud je dodelio ocu. Sa 16 godina Dajana napušta srednju školu, ali ju je posle godinu dana pauze završila u Švajcarskoj. Nakon završetka srednje škole seli se u London, gde je radila kao domaćica na žurkama, instruktorka igranja, medicinska sestra i bejbisiterka.

Princ Čarls bio je u tridesetim godinama kada je upoznao Dajanu, a interesovanje za nju pokazao je u leto 1980. godine tokom golf turnira. Ubrzo nakon toga ju je predstavio porodici. Verili su se 6. februara 1981, ali vest je zvanično objavljena 24. februara. Nakon udaje za 12 godina starijeg princa 29. jula 1981. godine, Lejdi Di postaje miljenica svih Britanaca. Njihovo venčanje prenosile su uživo 74 televizijske stanice, a pratilo ga je više od 750 miliona ljudi. Udajom za Čarlsa Dajana je postala prva Engleskinja koja se posle tri veka udala za naslednika britanske krune.

popsugar comVenčanje Čarlsa i Dajane; Foto: popsugar.com

Prvog sina princa Vilijam rodila je 1982. godine u bolnici Svete Meri, čime je prekinula tradiciju da se prestolonaslednici rađaju u Bakingemskoj palati. Ovaj postupak nikada joj nije oprostila kraljica Elizabeta. Drugog sina princa Harija rodila je dve godine kasnije u nadi da će uspeti da spase brak. U braku sa Čarlsom Dajana je patila od bulimije, a pokušavala je i nekoliko puta da sebi oduzme život. Kada je saznala da je suprug vara sa Kamilom Parker, tražila je pomoć od kraljice Elizabete ali je nije dobila.

Još jedan od pokušaja da spase brak bio je takođe neuspešan i ona se tada povukla iz javnosti. Čarls i Dajana razveli su se 2. novembra 1996. godine. Kada su je novinari pitali zašto se razvodi, Dajana je odgovorila: Nas troje smo bili u braku. Baš je bila gužva. Ubrzo nakon razvoda Dajana se zaljubljuje i veri za Emanda Dodija al Fajeda, sina milijardera Muhameda al Fjeda i vlasnika robne kuće Harrold’s.

pinterest dajana

Princeza Dajana sa sinovima; Foto: pinterest.com 

Zajedno sa verenikom princeza Dajana poginula je 31. avgusta 1997. godine u saobraćajnoj nesreći u tunelu Alma u Parizu, kada je njihov automobil velikom brzinom udario u zid tunela. U četiri sata ujutru u pariskoj bolnici La Pitie Salpetriere doktor Bruno Rionže saopštio je da je Dajana preminula. Prema izveštajima lekara, Dajana je preminula od unutrašnjeg krvarenja prouzrokavanog jakim povredama grudnog koša. Poginuo je i vozač, a jedini preživeli bio je telohranitelj Trevor Ris Džons.

Dodi je sahranjen iste večeri u Parizu, prema islamskim običajima, dok je Dajana je sahranjena 6. septembra na porodičnom imanju Spenserovih, uz sve kraljevske počasti. Nakon vesti o pogibiji Lejdi Di, ulice Londona bile su preplavljene cvećem i porukama za princezu. Ispred Vestminsterske katedrale, gde je održan poslednji ispraćaj princeze, okupilo se više od milion ljudi. Uz zvuke pesme Candle in the wind, Eltona Džona, poznate i kao Goodbye England’s rose, Britanija se oprostila od svoje princeze. Prenos Dajanine sahrane pratilo je preko dva i po miliona ljudi u 180 zemalja.

popsugar

Princeza Dajana; Foto: popsugar.com 

Smrt Dajane i Dodija obavijena je velom tajne. Prvi optuženi su bili paparaci, koji su ih u stopu pratili i nisu im pomogli nakon nesreće, već nastavili da fotografišu. Nakon toga sumnja je pala na vozača, koji je navodno bio pijan. Pored brojnih teorija zavere koje kruže o njihovoj smrti, tu je i ona da je kraljica Elizabeta odgovorna za njihovu pogibiju.

O životu engleske ruže snimljene su brojne serije, dokumentarci i filmovi, kao što su Dajana, Dajana: poslednji dani princeze, Ubistvo princeze Dajane i drugi. Mnogi pisci posvetili su i knjige voljenoj princezi.

Izvori: stil.kurir.rs, glossy.espresso.rs

dajana spenser,princeza dajana,Na današnji dan,Biografija,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.