Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Klaudije − hromi imperator i istoričar

Sonja Stefanović 1.8.2018. Komentari

Na današnji dan 10. godine pre nove ere rođen je rimski car i istoričar Klaudije, koji je 41. godine nasledio Kaligulu. Tokom njegove vladavine južna Engleska je postala rimska provincija, izgrađen veliki akvadukt, proširena luka Ostija.

kulturkokoska.rs

Vladao je pod velikim uticajem svojih žena Mesaline i Agripine koja ga je, prema predanju, otrovala pečurkama da bi obezbedila presto za svog sina iz prethodnog braka Nerona. Tiberije Klaudije Druz Neron Germanik, bio je četvrti rimski car iz Julijevsko-klaudijevske dinastije, a vladao je od 24. januara 41. do svoje smrti 54. godine. Rođen u Lugdunumu u Galiji (današnji Lion, Francuska), od oca Druza i majke Antonije mlađe. Bio je prvi rimski imperator rođen van Italije. Klaudije je smatran vrlo neprikladnim za imperatora zbog svojih fizičkih nedostataka. Bio je hrom i imao problema sa govorom, pa ga je očajna porodica doslovce isključila iz javnog života dok nije postao konzul, zajedno sa svojim nećakom Kaligulom 37. godine naše ere. Ovi nedostaci su ga možda spasli sudbine koja je snašla mnoge druge rimske patricije u vreme čistki za Tiberijeve i Kaliguline vladavine.

Čuveni rimski istoričar Tit Livije unajmljen je da bude Klaudijev učitelj istorije. Klaudije je proveo dosta vremena u društvu filozofa pa se i sam car Avgust začudio veštini njegovog govorništva, koju su rimljani veoma cenili. Bila je centralni element obazovanja viših slojeva rimskog društva. Usled svog interesovanja za istoriju, Klaudije je otpočeo rad na istorijatu rimskih građanskih ratova tokom prvog veka pre nove ere. U tom delu, Klaudije je verovatno bio previše kritičan prema Oktavijanu, koji je tada vladao kao Imperator Cezar Avgust. Ovo je moglo da podseti Avgusta da je Klaudije ipak unuk njegovog najvećeg rivala Marka Antonija, te su Antonija i Livija brzo reagovale. Ovaj događaj verovatno je doveo do mišnjenja u Klaudijevog porodici da on nije sposoban za javne funkcije, pošto se pokazao nepouzdanim i nije sledio tadašnju sveprisutnu klimu laskanja Avgustu i kultu njegove ličnosti.

Klaudije 1

Proglašenje Klaudija carem; Foto: www.wikimedia.org

U narednom periodu, Klaudije je ostao skrajnut, i nisu mu čak ni ukazivane počasti kao što je to bio slučaj sa ostalim članovima carske porodice. Kada je Avgust umro 14. godine, Klaudije tada dvadesettrogodišnjak - zamolio je svog strica, novog imperatora Tiberija, da mu dozvoli da otpočne svoju političku karijeru. Tiberije je odgovorio dajući Klauduju ceremonijalne konzulske počasti. Međutim, nove Klaudijeve zahteve Tiberije je odbio.Pošto nije uspeo, Klaudije je odustao od političke karijere i vodio život baveći se istorijom i književnošću. Uprkos preziru svoje sopstvene porodice, Klaudije je izgleda uživao poštovanje među narodom. Odmah nakon Avgustove smrti, red vitezova I izabrao je Klaudija da bude na čelu njihove delegacije.

Kaligula, njegova supruga Milonija Cezonija i jednogodišnja ćerka Julija Druzila ubijeni su u zaveri dela pretorijanske garde predvođenih Kasijem Herejom 24. januara 41. Nema dokaza da je Klaudije učestvovao u zaveri iako je moguće da je bio obavešten o njenom postojanju, budući da je sam napustio mesto na kome je njegov bratanac ubijen, i to neposredno pred sam atentat.Pošto su stradale Kaligulina supruga i ćerka, postalo je jasno da Hereja namerava da ukloni sve preostale članove carske porodice, čime je i sam Klaudijev život došao u opasnost.Tokom haosa koji je usledio odmah nakon Kaligulinog ubistva, Klaudije je bio svedok osvete Kaligulinih lojalnih germanskih telohranitelja koji su u znak odmazde za carevo ubistvo uhvatili i ubili nekoliko nedužnih patricija, uključujući i neke Klaudijeve prijatelje. Klaudije je pobegao i sakrio se u palati.

Klaudije 2

Koloseum u Rimu; Foto: www.historyonthenet.com

Po tradicionalnoj priči, pretorijanac po imenu Grat našao je Klaudija kako se krije iza jedne zavese i onda ga prozvao imenom Germanik: Ovo je Germanik, hajdemo ga učiniti našim carem. Germanik, Klaudijev stariji brat, bio je izuzetno popularan general, i čak i dugo posle svoje smrti bio je popularan u vojsci. Moguće je da je deo pretorijanske garde već planirao da učini Klaudija carem, a nije isključeno da je i sam Klaudije znao i učestvovao u tome. Klaudije je prokrijumčaren u pretorijanski kamp, gde je bio pod zaštitom vojnika. Senat se brzo sastao; mnogi su zagovarali povratak republike, ali rasprava se ubrzo okterala oko toga ko će biti novi princeps. Kada se pročulo da je Klaudije pod zaštitom pretorijanaca koji su ga izvikali za cara, senatori su zahtevali da Klaudije bude doveden pred njih da bi ga potvrdili za cara. Osećajući opasnost, Klaudije je odbio. Pojedini istoričari, najviše Flavije Josif, tvrde da je Klaudija posavetovao da odbije ovaj predlog kralj Judeje, Irod Agripa. Naposletku je senat bio primoran da prihvati Klaudijev izbor za cara.

Antički istoričari slažu se da je Klaudije otrovan, moguće pečurkama, i da je umro 13. oktobra 54. Ipak, izvori se ne slažu oko detalja, dok neki navode da se car nalazio u Rimu, drugi tvrde da je bio u mestu Sineusa, ali svi govore da je Klaudijeva supruga Agripina bila odgovorna za njegovu smrt. Klaudije je otvoreno počeo da žali zbog svojih loših brakova i možda nameravao da Britanika proglasi za jedinog naslednika, budući da se on bližio zrelom dobu. Agripina je imala motiv da ubije Klaudija, tako obezbeđujući presto svom sinu Neronu, pre nego što bi Britanik mogao da ojača i osigura svoja prava kao očev naslednik.Klaudijev pepeo položen je u Avgustovom mauzoleju.

Izvori: www.edukacija.rs, www.wikipedia.org, www.dnevno.hr 

istorija,imperator,rim,carstvo,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.