Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fudbal

Aleksandar Jovanović: Najvažnije je biti pošten i objektivan prema sebi

Anđela Perić 1.2.2018. Komentari

Aleksandar Jovanović je golman danskog Orhusa i reprezentativac Srbije u fudbalu. Prošao je omladinsku školu Radničkog, profesionalnu karijeru je započeo u Radu, a upravo je iz niškog kluba 2016. godine prešao u Orhus.

Foto: Facebook

Za Studentski dnevni list rođeni Nišlija govorio je o svom početku bavljenja fudbalom, o prelasku u Orhus, kao i o dresu nacionalnog tima.

Kako ste odlučili da se bavite baš fudbalom, a ne nekim drugim sportom?

Aleksandar Jovanović: Od malih nogu sam igrao fudbal na ulici sa svojim drugovima, a u to vreme je moj stariji brat igrao u Radničkom. Krenuo sam njegovim stopama, zanimljivo u početku kao centarfor

Kako je izgledao Vaš početak u Radničkom?

Aleksandar Jovanović: Počeo sam da treniram kada sam imao devet godina, bilo mi je teško, ali sam uživao od samog početka na svakom treningu, utakmici, baš onako iskreno, dečački. Kao što sam rekao, počeo sam kao centarfor, da bih dva meseca nakon toga prešao na mesto golmana i do današnjeg dana tu ostao. Bio sam član Radničkog do svoje 15. godine, kada sam prešao u redove beogradskog Rada, da bih se šest godina nakon toga vratio u svoj klub.

Na koga ste se ugledali kad ste počinjali da se bavite fudbalom?

Aleksandar Jovanović: Uzor mi je bio Oliver Kan.

FB IMG 1517536008557

Aleksandar Jovanović; Foto: Facebook

Koji trener Vam je najviše pomogao u razvoju?

Aleksandar Jovanović: Nekoliko trenera golmana su uticala na moj razvoj. Spomenuo bih Milana Stojkovića, Zavišu Pejića, Miroslava Stankovića, Božidara Uroševića, Dragana Bajića i Ivana Stupljanina. To su ljudi koji su dosta uticali na moj stil branjenja.

Prvi put ste pozvani u reprezentaciju za prijateljski duel protiv Rusije 2016. godine, a debitovali ste protiv Ukrajine. Kakav je osećaj obući dres reprezentacije i šta Vam je tada prolazilo kroz glavu?

Aleksandar Jovanović: Ostvarenje sna u svakom pogledu. Razmišljao sam samo o tome da budem koncentrisan i da maksimalno uživam, jer sam tome težio od kada sam počeo da se bavim fudbalom. Borim se, posvećen sam i cilj mi je da uskoro budem broj jedan reprezentacije Srbije.

Šta je presudilo da odete u Dansku?

Aleksandar Jovanović: Presudilo je to što sam hteo da gradim svoju karijeru korak po korak, imao sam i ozbiljnijih ponuda, ali mi niko osim Danaca nije garantovao mesto standardnog golmana, tako da je to bilo presudno. Stavio sam u tom trenutku fudbal pre novca. Sa ove tačke gledišta mislim da sam napravio dobar izbor, jer sam dosta napredovao i sada sam spreman za korak više u svakom pogledu, u životnom i u profesionalnom.

Postavili ste rekord u danskom prvenstvu, 423 minuta bez primljenog gola. Koliko je to uticalo na Vaše samopouzdanje?

Aleksandar Jovanović: Uticalo je dosta, ispisao sam istoriju nakon 26 godina, velika stvar za mene, jer sam to uradio u svojoj prvoj sezoni u inostranstvu.

FB IMG 1517535979130

Aleksandar Jovanović; Foto: Facebook

Koliko se danska Superliga razlikuje u odnosu na našu?

Aleksandar Jovanović: U organizacionom smislu ne mogu da se porede, jer je danska Superliga na nivou npr. Bundeslige. Pod ovim mislim na sistem, infrastrukturu, medije i količinu sponzora. Što se igre tiče, mnogo je zahtevnija fizički i igra se otvorenije, otvorenog garda, uvek za gol više.

Da li se i danas čujete sa bivšim saigračima iz Radničkog i, ukoliko ste u prilici, da li ih ponekad i posetite?

Aleksandar Jovanović: Posetio sam ih samo jednom, obaveze ne dozvoljavaju drugačije. Ostao sam u kontaktu sa nekolicinom, jer je dosta njih sada napustilo Radnički.

Šta biste savetovali deci, šta je ključ uspeha?

Ključ uspeha je uživanje i posvećenost okolnostima i stvarima koje ih okružuju, jer samo tako mogu da postignu mnogo više od onoga što misle da mogu. I nešto jako važno, moraju da budu pošteni i objektivni prema sebi, a to je najteže.

Koje Vam je omiljeno naše jelo, a koje dansko?

Aleksandar Jovanović: Od naših jela volim sve, a najviše punjene paprike i svadbarski kupus. Od danskih piletinu u kariju sa krompirima spremljenu na njihov način.

Aleksandar Jovanović,Fudbalska reprezentacija Srbije,Orhus,radnicki nis,superliga,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.