Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Košarka

Odlazak oca srpske košarke

Miloš Papović 18.9.2021. Komentari

Dušan Duda Ivković jedan je od najvećih trenera na starom kontinentu i po mnogima stvaralac moderne košarke na prostorima bivše Jugoslavije. Smatra se ošarkaškim genijem koji je uz teren unosio strah, kako u igrače tako i u trenere ekipa sa kojima se u svojoj karijeri sastao, pun košarkaškog znanja koje je sa zadovoljstvom prenosio drugima, kao i čovekom koji je jednostavno živeo za košarku.

Foto: www.flickr.com

Duda Ivković je ljubav prema košarci nasledio od starijeg brata Slobodana Ivkovića, takođe košarkaša i trenera. Međutim, Duda ga je nadmašio: postao je jedan od najuticajnijih trenera evropske i svetske košarke, osvojivši brojne titule za svojih 46 godina koje je posvetio ovom sportu. Kao igrač celu karijeru proveo je u Radničkom iz Beograda, a u juniorima te ekipe započeo je trenersku karijeru. U Partizan prelazi 1978. godine, gde je prvo bio pomoćnik čuvenom Ranku Žeravici, da bi već sledeće sezone preuzeo ekipu i osvojio prvenstvo Jugoslavije. Nakon Partizana nizali su se klubovi ali i trofeji, među kojima su i dva trofeja Evrolige osvojena sa ekipom Olimpijakosa. Radio je dugo u Grčkoj, Rusiji i Turskoj, ali je pored toga jedan je od najuspešnijih reprezentativnih trenera u istoriji.

Kao glavni trener jugoslovenske selekcije, Duda je vodio tim do pet zlatnih medalja, uključujući one na Eurobasketu 1989. i 1991, kao i na Svetskom prvenstvu u košarci 1990. godine. Trijumf Jugoslavije 1990. označio je kraj amaterske vladavine u međunarodnoj košarci. Bio je to poslednji veliki FIBA turnir na kojem NBA igračima nije bilo dozvoljeno da se takmiče. Na spisku su bili, između ostalih, Dražen Petrović, Toni Kukoč, Vlade Divac, Žarko Paspalj... Godine 2008. preuzeo je mesto selektora reprezentacije Srbije, gde je proveo pet godina i osvojio srebro na Eurobasketu 2009. godine. Mnogi smatraju da su kasniji uspesi reprezentacije građeni na ovim temeljima koje je Ivković postavio za tih pet godina. Proglašen je jednim od 50 ljudi koji su najviše doprineli košarci. Izabran je u Kuću slavnih FIBA 2017. Takođe, iste te godine proglašen je i košarkaškom legendom Evrolige.

Dušan Ivković je bio ikona u svetu košarke. Imao je karakter veći od života, bio je izuzetan gospodar igre. Moje vreme provedeno s njim, u Evropi ili u SAD-u, uvek je bilo ispunjeno trenucima oduševljenja i upijanja znanja kao od nikog drugog – glase reči poznatog trenera Grega Popoviča.

Duda Ivković tumarao je Evropom osvajajući sve što se može osvojiti i ostaće zapamćen i upisan u košarkašku istoriju kao jedan od najboljih.

 

 

košarka,dušan ivković,duda ivković,fiba,sport,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.