Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Ostali sportovi

Valentino Rosi – legenda o Doktoru

Predrag Stanojković 8.8.2021. Komentari

Čudne stvari dešavaju se ove godine na čitavoj planeti, a ne zaobilaze ni svet sporta. Održavanje prošlogodišnjih Olimpijskih igara u izmenjenim okolnostima, Mesi napušta Barselonu, brojni milionski transferi u fudbalu uprkos krizi... U moru tih dešavanja, poslednjih dana posebnu pažnju privukla je vest da se povlači legendarni motociklista Valentino Rosi.

Foto: autosport.com

Čovek koji je možda najzaslužniji za promociju moto-sporta, na konferenciji za medije najavio da će se na kraju sezone penzionisati. To je pogodilo ne samo ljubitelje ovog sporta već i brojne druge koji čak ni ne prate ovaj sport, jer su za Valentina Rosija čuli mnogi; ne znaju svi čime se bavi, ali znaju da odlično vozi motor.

Jedini je vozač u istoriji koji je osvojio svetski šampionat u četiri različite klase, sedmostruki je osvajač Moto GP šampionata, i po jednom je osvajao titulu u klasi do 125, 250 i 500 kubika. Vrhunac njegove karijere bile su dvehiljadite, kada je pet puta zaredom od 2001. do 2005. pobeđivao u MotoGP seriji, a zatim to isto učinio 2008. i 2009. Ove uspehe postigao je tri puta sa Hondom i četiri puta sa Jamahom. Poslednjih godina nije uspeo ovo da ponovi, zbog čega se i povlači, ali je često parirao mnogo mlađim kolegama, od kojih su neki i polaznici njegove akademije. Među njima su i dobro poznati Franko Morbideli, Frančesko Banjaja, Luka Marini, Marko Beceki.

Foto: thepitcrewonline.net

Poslednji put Rosi će voziti 14. novembra na Velikoj nagradi Valensije. Teško je zamisliti i gledati trke bez čoveka koji je sinonim za moto-sport. Jednako popularan kao sam Rosi je i njegov broj 46, koji je na motoru imao i njegov otac Gracijano, u čiju čast ga i nosi. Deca koja su odrastala početkom 21. veka pamtiće kako su vikala njegovo ime kad prestignu nekoga biciklom, sankama ili kada voze motor u nekoj video-igrici. Prepoznatljiv osmeh, boja kacige i manevri učinili su da postane poznatiji i od samog sporta i da za života postane legenda. Ali nije se uzdizao, ostao je prizeman, kako u životu, tako i na motoru. On je podigao ovaj sport na viši nivo, jer to je Valentino Rosi, broj 46, zvani Doktor.

ostali sportovi,sport,motosport,Valentino Rosi,MotoGP,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.