Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Dan Filozofskog fakulteta u znaku jubileja i novih ciljeva

Aleksandra Ničić 9.11.2018. Komentari

Svečanom akademijom i dodelom nagrada najboljim studentima i profesorima, kao i dodelom indeksa studentima germanistike Filozofski fakultet je simbolično obeležio 47. godišnjicu postojanja.

Foto: Tamara Radovanović

Prisutnima su se obratili dekanica prof. dr Natalija Jovanović, zamenik ministra prosvete doc. Bojan Tubić, rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, dekan faklulteta Sveti Kliment Ohridski Dmitar Denkov i nemački ataše za kulturu Kristijan Rajs Miler. Dekanica Filozofskog fakulteta se osvrnula na brojne generacije intelektualaca koje su tokom prethodih godina, kako kaže, gradile duh akademizma. Izrazila je zadovoljstvo što je dekanica Fakulteta i opisala zrelu fazu razvoja u kojoj se on nalazi. Tako su i studentima prve generacije Departmana za nemački jezik i književnost dekanica prof. dr Natalija Jovanović,  zamenik ministra prosvete doc. Bojan Tubić i nemački ataše za kulturu Kristijan Rajs Miler dodelili indekse. Veliku zahvalnost dugujem prvoj generaciji studenata koja nam je verovala da ćemo uspeti u poslu akreditacije za ovu školsku godinu, rekla je prof. dr Natalija Jovanović. Studijski programi koji se u periodu koji sledi mogu naći na Fakultetu su romanistika i mastrer program digitalna humanistika.  

Prema rečima dekanice, Filozofski fakulteti su širom sveta stubovi univerziteta, ali i duha naroda. Stoga se osvrnula i na saradnju sa univerzitetima širom sveta , rekavši: Međunarodna razmena studenata, nastavnika i saradnika podiže vidljivost Fakulteta i pruža nam priliku da upoznamo svet i da svet upozna nas. Shodno tome, dekan faklulteta Sveti Kliment Ohridski Dmitar Denkov se zavhvalio na gostoprimstvu, ali i ukazao na probleme naučnog istraživanja na Balkanu.

Zamenik ministra prosvete doc. Bojan Tubić je uz čestitke istakao da će se zajedno sa ministrom Šarčevićem truditi da utiče na ravnomeran razvoj društveno-humanističkih i prirodnih nauka, iako je svestan da postoji utisak da prirodne i tehničke nauke dominiraju ovih godina. Osim toga, pohvalio je Filozofski fakultet dodavši da se nada da će i druge ustanove slediti njegov razvojni put. Rektor Univerziteta u Nišu prof dr Dragan Antić je podsetio prisutne na činjenicu da su iz Filozofskog fakulteta proistekli Prirodno-matematički fakultet, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i Fakultet umetnosti. Govorio je i o odlasku mladih u inostranstvo: Svi putevi naše dece koračaju preko sveta, ali je lepo što se nekad na kraju i vraćaju ovde. Fakultetu je zbog velikog interesovanja studenata prethodnih godina dodelio epitet najpopularniji. Dinamičan razvoj i vizionarski pogled na svet i život su ono što čini ovaj fakultet posebnim, dodao je.

dekanica

Dekanica prof. dr Natalija Jovanović; Foto: Tamara Radovanović

Svi koji su govorili su se osvrnuli na studente istakavši da su upravo oni ključ uspeha Fakulteta. Najboljima od njih su prethodno i uručene nagrade. U pitanju su: Ana Jovančević, Miljana Nisić, Neda Necić, Sandra Sarić, Mirjana Krtolica, Jovana Aleksić, Miloš Stanojević, Danilo Velimirović, Uroš Jovanović, Sandra Vujović, Milica Dimitrijević, Nađa Dimitrijević, Đorđe Šunjevarić,  Dušica Milinković,  Jovana Trajković, Maša Zaharijevski, Emilija Vacev, Vladimir Cakić, Andrija Mihajlov, Monika Stanković, Vuk Dinić, Miljana Miljković, Milica Panić, Sandra Veličković, Aleksandra Veličković, Anđela Mitrović, Martina Stojkovski, Jelena Trajković, Tamara Tasić, Dana Mitrovska, Tamara Gocev i Milica Stojanović.

Najbolja studentkinja sa Departmana za francuski jezik i književnost Monika Stanković je za naš list podelila tajne dobrog uspeha rekavši: Učim, entuzijastična sam, volim to što radim, i smatram da odatle proizilaze dobri rezultati. Najbolji student sa Departmana za srbistiku Đorđe Šunjevarić za naš list je rekao: Zadovoljan sam što sam uspeo ovo da ostvarim. Smatram da nije bilo naporno, jer kada se dobro organizuje vreme, sve se može postići.

Profesori su, takođe, dobili nagrade za jednu, dve i tri decenije rada: prof. dr Jordana Marković, prof. dr Brankica Milosavljević, prof. dr Snežana Milosavljević Milić, prof dr. Lola Milošević Radulović, prof. dr Ljubiša Zlatanović, prof. dr Miodrag Milenović, prof. dr Tatjana Stefanović Stanojević, prof. dr Jelisaveta Todorović, prof. dr Bojan Dimitrijević, prof. dr Suzana Marković Krstić, prof. dr Gordana Stolić, prof. dr Danijela Kostadinović, prof. dr Violeta Stojčić, prof. dr Goran Ružić, prof. dr Maja Lukić, prof. dr Miljana Ilić, prof. dr Velimir Ilić, prof. dr Božica Mladenović, prof. dr Ivan Cvetanović, prof. dr Zoran Jovanović, prof. dr Marija Marković, prof. dr Ivana Janković, prof. dr Kristina Ranđelović, prof. dr Vladeta Radović, prof. dr Bisera Jevtić, prof. dr Irena Arsić, prof. dr Bojan Blagojević, prof. dr Dušan Stamenković, prof. dr Miloš Jovanović, prof. dr Dragana Jovanović, prof. dr Anka Mihajlov Prokopović, prof. dr Tatjana Vulić, prof.dr Marija Vujović, prof. dr Biljana Radenković.

Svečanu akademiju su uveličali i recital studenata srbistike, kao i izvedbe hora Fakulteta umetnosti u Nišu. Prisutni su imali prilike da čuju i pisma od onih koji nisu mogli da dođu.

Filozofski fakultet,Filozofski fakultet u Nišu,Dan Filozofskog fakulteta,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.