Održana Svetosavska akademija na Filozofskom fakultetu

Nevena Ivanović 2019.
Komentari

Svečana akademija povodom dana Svetog Save održana je u punom amfiteatru Filozofskog fakulteta. Kao i prethodne godine, organizatori događaja bili su Departman za srpski jezik i Departman za srpsku i komparativnu književnost.

Foto: Sonja Stefanović

Na samom početku, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Natalija Jovanović, obratila se prisutnima i poželela dobrodošlicu. Ona je istakla važnost obeležavanja događaja i sećanja na utemeljivača naše duhovnosti i prosvećenosti. Možemo i trebalo bi da mnogo toga učimo od Svetog Save. On nam je pokazao da realan čovek i te kako može uticati na svoj život i život drugih, a svojim delima se vinuti u nebesa. Lik i dela svetitelja neka nam budu snaga i vodilja na životnom putu, rekla je prof. dr Jovanović. Takođe, istakla je i da su vera i obrazovanje temelj stabilne ličnosti i stabilnog društva i da bi zato trebalo da budemo hrabri i odlučni u ostvarivanju svojih životnih ciljeva, ali i dobri prema drugima, jer se samo dobro dobrim vraća. Važan deo Svetosavske akademije je i tradicionalno izvođenje besede. Ovog puta ta čast pripala je doc. dr Kristini Mitić, koja je naglasila da je beseda pisana u ime oca Svetog Simeona Mirotočivog, u ime sina Rastka Nemanjića potonjeg Svetog Save i u ime narodnog pesnika Filipa Višnjića. Nosi naslov Kraj vremena neće doći, čovek je tome kriv, starajmo se o punoći vremena. Glumac Narodnog pozorišta u Nišu, Aleksandar Mihailović, govorio je Besedu o Svetom Savi, povodom 125 godina od rođenja i 40 godina od smrti duhovnika Ave Justina Popovića, koji je tu besedu i napisao. Sveštenik leskovačke parohije, Milan Doderović, interpretirao je na guslama narodnu pesmu Sveti Savo.

 DSC 0012

Dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr Natalija Jovanović; Foto: Sonja Stefanović

Studenti Filozofskog fakulteta u saradnji sa Fakultetom umetnosti upotpunili su program svojim angažovanjem. Za pojanje tradicionalnih narodnih pesama zasluge su uzele Anđelka Orović, Milica i Zorana Dimeski. Odlomke iz dela Justina Popovića, Karejskog tipika, Zakonopravila i Žitija Svetog Save čitali su Natalija Stojmenović, Nemanja Blagojević, Jovan Pavlović i Miroslav Milenković. Nakon završetka akademije svoje utiske sa nama je podelila doc. dr Aleksandra Lončar Raičević, profesor na Departmanu za srbistiku. Kao i svake godine izabrali smo najbolje studente sa različitih departmana, koji imaju dara za lepu reč. Ovog puta su to studenti sa novinarstva, srbistike, psihologije i ruskog jezika. Pripreme su trajale mesec dana, imali smo klasične čitaće i scenske probe. Mi smo, kao i studenti, bili posebno motivisani za učešće u jednom ovakvom programu, tako da je to bilo obostrano zadovoljstvo, rekla je doc. dr Lončar Raičević. Student druge godine novinarstva, Jovan Pavlović, učestvuje po prvi put na akademiji i kako kaže veoma je zadovoljan. Drago mi je što sam jednim delom učestvovao u ovoj priredbi, koja je deo svetosavlja i samim tim deo srpstva. Nije bilo previše naporno vežbati za ovaj događaj, jer svi mi koji smo ovde volimo to što radimo, istakao je Jovan.

DSC 0046

Foto: Sonja Stefanović

Prisutni su imali priliku da kroz poeziju i muziku uživaju u kulturno-umetničkom programu, a i ove godine dodeljene su Svetosavske nagrade za najbolji master rad i za najbolji pisani sastav učenika gimnazija i srednjih stručnih škola u duhu pravoslavlja. Prof. dr Dragiša Bojović dodelio je nagrade za literarne radove i to, za osvojeno treće mesto učenicama Gimnazije iz Kosovske Kamenice Milici Pešić i Valentini Petković. Drugo mesto pripalo je učenici niške gimnazije "Stevan Sremac" Jovani Kostadinović, dok je prvo mesto zauzeo učenik gimnazije "Bora Stanković", Strahinja Kostadinović. Nagradu za najbolji master rad dobila je Jovana Petrović.

 

Ključne reči: Svetosavska akademija , Filozofski fakultet u Nišu , Sveti Sava ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.