Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Pesnici se družili sa mališanima

Sonja Stefanović 23.3.2019. Komentari

Na Filozofskom fakultetu je 22. marta održano druženje sa srpskim piscima pod nazivom Detinjstvo večno traje koje je organizovao Departman za srpsku i komparativnu književnost u saradnji sa Medijana festivalom dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu. Festival Medijana ima za cilj da okuplja pisce kako bi promovisali književnost namenjenu deci i mladima, takođe radi motivacije dečijeg stvaralaštva.

Foto: Aleksandar Đokić

Kako ove godine festival proslavlja svoj jedanaesti rođendan, fakultet je organizovao dva događaja. Prvi događaj je okrugli sto posvećen Dušanu Pop Đurđevu u organizaciji Departmana za srpski jezik i komparativnu književnost, a drugi je susret sa piscima pod naslovom Detinjstvo traje večno zbog kojeg su se prisutni okupili. Razgovaralo se sa sledećim piscima: Dušanom Pop Đurđevim, Gordanom Timotijević, Slobodanom Stanišićem, Slavkom Petković Grujičić, Elizabetom Georgiev, Brankom Stevanovićem, Urošom Petrovićem, Ljubišom Simićem, Verom Cvetanović, Milojem Radovićem, Stefanom Tićmijem, Violetom Jović, Vlastom Cenićem, Rusomirom Arsićem, Branimirom Banetom Rosićem, Radmilom Bulatović i Zlatom Ikanović, dok je Ljubivoje Ršumović bio sprečen da dođe iz opravdanih razloga, kako kažu njemu bliski saradnici. Pisci su sa prisutnima  podelili stihove i kroz priče takođe objasnili šta ih je inspirisalo da se prepoznaju kao stvaraoci za decu. Slobodan Stanišić je se izjasnio da mu je teško da nađe neku stvaralačku odrednicu što se nadahnuća tiče. Ipak, moram da kažem da su moje jedinstveno i nezamenljivo nadahnuće deca, sa kojom sam se bezbroj puta družio i koju iskreno volim kao svoju rođenu, koja su u svakom stvaralaštvu prvi korak ka ostvarenju nečega što smo zamislili – zaključio je.

DSC 0049

Foto: Aleksandar Đokić

Među publikom se našao veći broj osnovaca, kojima je program bio i više nego zabavan što se moglo videti po reakcijama nakon recitovanja stihova i pripovedanja priča. Najlepše reakcije publike je izazvao pesnik Vlasta Cenić  koji je kazivao stihove na prizrensko-timočkom dijalektu i time doprineo još boljoj atmosferi.  Na lokalnom govoru je govorio i najmlađi pisac Stefan Tićmi i ovom prilkom su ukazali da se ne treba stideti dijalekta jer su i sami odrastali na njemu, dok se naravno knjževni jezik uči i neguje. Pisac Miloje Radović je kroz sledeće stihove na umetnički način približio publici pojam knjige - Knjiga je tačno ogledalo koje se čitanjem povećava,iz nje nas posmatra nebo i ono oko što nikad ne spava. Atmosfera je postala uzbudljiva u toku šaljivog razgovora Uroša Petrovića sa mališanimam koji su se trudili da pronađu odgovre na njegove zagonetke, te su oni koji su odgonetuli dobili poklon od njega sa njegovim inicijalima. Cilj druženja je bio podstek mladih na razmišljanje i čitanje. S obzirom na to da je slavna srpska pesnikinja Grozdana Olujić preminula 16. marta, svi prisutni su joj minutom ćutanja odali počast. Ostće upamćena kao dobitnica velikih nagrada od kojih su najpoznatije Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije iz 2004. godine i NIN-ova nagrada za najbolji roman iz 2009.

pesnici,Filozofski fakultet u Nišu,Medijana festival dečijeg stvaralaštva,Detinjstvo večno traje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.