Vrata Filozofskog fakulteta uvek otvorena maturantima

Anđela Petrović 2017.
Komentari

U prepunom amfiteatru Filozofskog fakulteta održan je Dan otvorenih vrata za maturante. Dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović, kao i predstavnici svih departmana održali su govor i na taj način dali sve potrebne informacije o Filozofskom fakultetu.

Foto: Jelica Janačković

Pre upoznavanja sa budućim profesorima i saradnicima, maturantima je dobrodošlicu poželela dekanica Natalija Jovanović i poručila da je koncepcija promenjena da bi maturanti osetili kako diše Filozofski fakultet. Kako bi fakultet bio dostupniji, ove godine smanjen je prijemni ispit pa je upisna atmosfera olakšana, rekla je. Osim toga, obavestila je studente da Filozofski fakultet ima i kancelariju za podršku studentima. Šef kancelarije je, kako kaže dekanica, studentska majka Vesna Milutinović koja se obratila maturantima i ponudila im pomoć oko svih nedoumica i informacija u vezi sa fakultetom. Za promociju fakulteta napravljeni su timovi, a vođe timova govorile su o svim departmanima.

Najpre se maturantima obratio vođa sa Departmana istorije Miloš Đorđević, govoreći o istraživačkim projektima, praksi i nastavi. Zatim je Nina Pavlović, sa Departmana za anglistiku, rekla nešto više o saradnji sa  univerzitetima širom sveta i prilikama koje se pružaju budućim studentima. O departmanu sociologije govorio je Nemanja Krstić koji je ukratko objasnio pojam sociologije i pitanja kojima će se budući studenti baviti. Studijski progam Socijalna politika i socijalni rad, predstavila je Ljiljana Skrobić rekavši nešto o procenama koje pokazuju da je posao socijalnog radnika tražen i da postoji velika šansa za brzo zaposlenje nakon završetka studija. Ona je poručila da je studentima pružena prilika za stručnu praksu, u centru za socijalni rad, u domu za decu bez staratelja, centar za porodični smeštaj.

23191816 989287484543617 667724451 o

Foto: Jelica Janačković

Predstavnica sa Departmana ruskog jezika i književnosti, Maja Veljković pozdravila je maturante na ruskom jeziku. Govorila je o prijemnom ispitu i putovanjima koje znanje jezika pruža. Takođe je poručila maturantima: Ako nešto volite, nema straha. Departman srpske i komparativne književnosti predstavila je Jelena Mladenović i obavestila da se slavi 30 godina pomenute oblasti. Sem toga, govorila je o razmeni studenata i mogućnostima koje se pružaju tokom studija, a maturante je pozvala da budu čuvari kulture i tradicije. Na francuskom jeziku obratio se vođa tima sa Departmana za francuski jezik i književnost Stefan Zdravković poručivši da, pored teorijskih oblasti, Filozofski fakultet pruža i veliki broj programa za razmenu i stručno usavršavanje, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Prema njegovim rečima, trenutno je osam studentkinja u Francuskoj. U ime departmana za pedagogiju govorila je Jelena Osmanović, koja je pedagogiju predstavila kao nauku 21. veka, koja nudi izučavanje brojnih pedagoških disciplina, stručnih aktivnosti u domovima, centrima za socijalni rad, pedagoškim ustanovama. Stefan Đorić, predstavnik departmana psihologije, približio je psihologiju maturantima i govorio o perspektivama nakon završetka studija. Ukratko o Departmanu filozofije govorio je Zoran Dimić. Studenti su zahvaljujući njemu saznali nešto o pitanjima koja se postavljaju u filozofiji i o promenama koje nosi, kao i o zaposlenju i povezanosti sa drugim naukama.

Kako kaže asistent Dušan Aleksić, najbolje za kraj, Departman za komunikologiju i novinarstvo predstavila je Marija Vujović, koja je poručila da nema kreativnijeg i zanimljivijeg posla, ponudila obilazak i prisustvo časovima, kao i odgovor na sva pitanja u vezi sa departmanom. Na pitanje zbog čega bi poručila maturantima da upišu Filozofski fakultet, za naš list, profesorka Marija Vujović kaže: Verujem da je prestiž biti student Filozofskog fakulteta i da najviše intelektualaca u zemlji budu oni koji završe Filozofski fakultet. Nadovezala se i na promotivne aktivnosti rekavši da su intenzivirane u odnosu na prošlu godinu, a da su saradnici  otvoreniji za aktivniju i dinamičniju saradnju sa budućim brucošima. Takođe je dodala: Jačom kampanjom očekujem i veći odziv, ali inače problema sa studentima nema jer je Filozofski Fakultet tražen. Međutim, uvek želimo da bude još traženiji. Pitali smo i maturante zašto bi se odlučili za Filozofski fakultet, a odgovor na pitanje je dao Luka Brkić, učenik srednje škole 9. maj, koji je rekao da se tu pronalazi i da smatra lakim ono što voli.  

Ključne reči: Dan otvorenih vrata , Budući studenti , Filozofski upiši, uspeh namiriši , Filozofski fakultet u Nišu ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.