Festival Nauk nije bauk ove godine pod sloganom Bez pauze!

Tijana Milenković 2019.
Komentari

U saradnji sa Elektronskim fakultetom, gimnazija Svetozar Marković je i ove godine, po jedanaesti put, organizovala festival Nauk nije bauk. Festival nauke je održan 24. i 25. maja u holu Elektronskog fakulteta, pod sloganom Bez pauze! Vrata fakulteta bila su otvorena od 10 do 19 časova.

Foto: Tijana Milenković

Ovogodišnji festival okupio je 50 izlagača iz osnovnih i srednjih škola i sa fakulteta, a osim učesnika iz Srbije, svoje štandove su imali i učesnici iz Makedonije i Crne Gore. Oni su deo svojih laboratorija, radova i eksponata preselili u hol Elektronskog fakulteta, gde su razgovarali sa posetiocima, edukovali ih, objašnjavali svoj rad i izvodili razne eksperimente. Festival je ove godine bio fokusiran na digitalizaciju i elektroniku, ali su svoj rad mogli da predstave i hemičari, fizičari, biolozi i ekolozi.

Posetioci su mogli da nauče kako funkcioniše mozak, da vide gljive koje jedu plastiku i hemijsku koja piše sama, da se upoznaju sa lekovitim biljkama ili da putem četa razgovaraju sa Mihajlom Pupinom, Vukom Karadžićem i Milevom Ajnštajn. Osim toga, učenici Visoke tehničke škole strukovnih studija su i ove godine učestvovali na festivalu nauke i omogućili posetiocima da vide kako izgleda simulacija saobraćajne nezgode, da osete jačinu sudara pri brzini od 14km/h i tako postanu svesni opasnosti, čak i pri tako malim brzinama.

 slika nauke

Festival Nauk nije bauk, Foto: Tijana Milenković

Jedan od razloga zbog kojih je ovaj festival svake godine uspešan i posećen jeste i to što se učesnici tokom cele godine trude da naprave nešto što će biti interesantno i što će privući kako decu, tako i odrasle ljude, da dođu i budu deo njihovog projekta, što potvrđuje i student Fakulteta zaštite na radu, Nikola Kostić. Prvi put sam na festivalu Nauk nije bauk, a ove godine smo došli da objasnimo značaj vegetacije za sprečavanje erozije zemljišta vodom i vazduhom. Napravili smo mini eko sistem, koji u sebi ima mini čip, odnosno senzore koji mere paramentre kao što su: temperatura, vlažnost vazduha, osvetljenost i slično, čime možemo da vratimo te parametre u realnom vremenu, bilo gde da se nalazimo. Nikola kaže da im je za sve ovo bilo potrebno više od mesec dana intenzivnog rada.

Među posetiocima su bili učenici osnovnih i srednjih škol, studenti, ali i deca, koja su u pratnji roditelja sa oduševljenjem posmatrala brojne izume. Učenici osnovne škole Vuk Karadžić, Vasilije Petrović i Luka Đorđević, kažu da su oduševljeni ovogodišnjim eksperimentima, ali Luka primećuje da je prošle godine bilo više izlagača. Bio sam na festivalu i prošle godine i tada je bilo više postavki, a ono što zameram ove godine je i organizacija redova. Vasilije, s druge strane, kaže da mu je ovo prvi put da dolazi i da je oduševljen brojem posetilaca i atmosferom. Meni je ovo prvi put da dolazim i sve mi se sviđa. Sigurno ću doći i sledeće godine.

 slika nauk nije bauk

Festival Nauk nije bauk, Foto: Tijana Milenković

Pored mnogobrojnih postavki, novina ovogodišnjeg festivala je i Ted-ed konferencija koja je bila otvorena za posetioce od 10 do 17 časova, a na kojoj je bila predstavljena monografija pod nazivom Niš, grad naprednih tehnologija. Osim toga, tu su i brojne postavke vezane za ekologiju, biologiju i ljudsko telo.

Ključne reči: gimnazija svetozar marković , nauk nije bauk , festival nauke , Bez pauze! , fakulteti ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.