Obeležen Dan Filozofskog fakulteta

Aleksandra Ničić 2017.
Komentari

Filozofski fakultet je juče u prepunom amfiteatru obeležio 46. godišnjicu postojanja. Najpre su najboljim studentima i profesorima dodeljene nagrade, a zatim je održana i Svečana akademija kojoj su prisustvovali i dekani drugih univerziteta iz naše zemlje i regiona.

Foto: Aleksandar Đokić

Svečanu akademiju povodom proslave godišnjice otvorila je dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr Natalija Jovanović. Svojim obraćanjem naglasila je značaj društveno-humanističkih nauka za današnjicu.

Sa ponosom mogu reći da je Filozofski fakultet danas najtraženiji, i to u vreme kada su tehničke nauke, IT inženjerstvo, prirodne nauke postali prioriteti obrazovnih politika i merilo ekonomskog uspeha, istakla je. Pored toga, pojedinačno je navela značaj svakog od studijskih programa rekavši: Sociologija nam pomaže da shvatimo kako možemo napraviti idealno društvo i državu; psihologija nam govori šta je sreća i kako razmišljamo; pedagogija nas uči vaspitavanju mladih kojima ostavljamo ne baš tako savršen svet; istorija je učiteljica života; žurnalistika je mnogo više od lepog pisanja − u pitanju je veština kritičkog promišljanja svega oko nas; komunikacija prožima sve aspekte društvenog života, te je značaj komunikologije kao interdisciplinarne nauke veliki; zadatak da ublaže brojne posledice problema sa kojima se ljudi suočavaju imaju socijalna politika i socijalni rad; kroz učenje drugih jezika gradimo mostove koji nas povezuju sa čitavim svetom.

fsdf

Foto: Aleksandar Đokić

Zatim se prisutnima obratio rektor Univerziteta prof. dr Dragan Antić rečima hvale istakavši: Našem Univerzitetu imponuje što ima jedan ovakav fakultet sa ostvarenom misijom, ali i ambicijom da se dalje razvija u intelektulanom svetu. Pored toga, naglasio je i popularnost Filozofskog fakulteta rekavši: Nije tajna da je ovo jedan od najpopularnijih fakulteta na listi želja za budućnost. Realni podaci o broju prijavljenih kandidata za upis to iz godine u godinu pokazuju.

Prema rečima rektora Univerziteta najveći uspeh jedne visokoškolske ustanove jesu njeni studenti. Upravo iz ovog razloga najboljima među njima uručene su nagrade pre samog početka Svečane akademije. Najpre su priznanja dobili najbolji studenti nakon završenih master studija.

gdgdg

Foto: Aleksandar Đokić

U pitanju su: Bojan Kitanović,  Nenad Stanojević, Tamara Vukić, Milica Mitić, Aleksandra Antić, Sonja Đorić, Marko Cenić, Iris Preradović i Vanja Cvetković. Nagrade su uručene i najboljim studentima nakon osnovnih studija, a to su: Lazar Nikolić, Srećko Bogdanović, Miljana Nisić, Ana Ivančević, Ana Krstić, Sandra Čolaković, Jelena Stošić, Emilija Nikolić, Katarina Petrović i Nevena Božić. Zatim su diplome dobili i najbolji studenti tokom studija, a radi se o: Milošu Milosavljeviću, Mihajlu Stojanoviću, Igoru Živanoviću, Srećku Bogdanoviću, Ani Ivančević, Milici Dimitrijević, Jeleni Stošić, Milošu Milosavljeviću, Ani Krstić, Jovani Trajković, Jovana Radmilović, Emilija Vacev i Maša Zaharijevski. Emilija Vacev i Maša Zaharijevski su nakon dodele čitaocima našeg lista odale tajnu svog uspeha. Obe se trudimo, radimo i gledamo da sve obaveze završavamo redovno, kako bismo ostvarile što veći uspeh, rekla je Maša za naš list. Dodala je da smatra da je lepo kada neko pohvali za rad, bez obzira na to da li je u pitanju neka velika nagrada ili proglašenje. Sve su to pokazatelji da je vaš trud transparentan i to mnogo više znači od neke materijalne nagrade, dodala je. Emilija je istakla da tajna nihovog uspeha leži u zajedničkom radu. Nas dve smo drugarice iz klupe i ovo je već četvrta godina našeg zajedničkog rada i pripreme ispita, objasila je.

Sama dekanica je istakla da su timski rad i saradnja nešto što spaja fakultete i ljude širom čitavog regiona. Saopštila je da će naš fakultet u budućem periodu nastojati da sruši granice koje razdvajaju ljude. Prvi korak ka tome učinjen je gostovanjem dekana fakulteta širom zemlje i regiona, te su svečanosti obeležavanja godišnjice fakulteta prisustvovali i dekani fakulteta iz Kosovske Mitrovice, Prištine, Temišvara, Skoplja, Velikog Trnova i Istočnog Sarajeva.

Svečanost su uveličale i predstava dramske sekcije Filozofskog fakulteta, kao i izvedbe hora Fakulteta umetnosti. Kako je rekao na samom početku svečanosti prof. dr Zoran Jovanović, Filozofski fakultet gaji ljubav prema nauci i umetnosti. Ima li nečeg lepšeg i plemenitijeg od takve vrste ljubavi?, upitao je pristutne.

Ključne reči: Filozofski fakultet u Nišu , Filozofski fakultet , Dan Filozofskog fakulteta ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.