Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Srednjoškolci kroz besede na Filozofskom fakultetu pokazali da imaju šta da poruče

Nevena Ivanović 20.1.2020. Komentari

Departman za komunikologiju i novinarstvo na Filozofskom fakultetu organizovao je 20. januara takmičenje u besedništvu za srednjoškolce na temu Sveti Sava i obrazovanje. Prvo mesto osvojila je učenica Pravno-poslovne škole u Nišu Ksenija Dimitrijević sa temom Nešto ću vam priznati. 

Foto: Aleksandra Ničić

Drugo mesto pripalo je učenici Medicinske škole Dr Aleksa Savić iz Prokuplja Mariji Stanković za besedu na temu Moja molitva Svetom Savi, dok je treće mesto zauzeo učenik srednje škole Prokopović u Nišu Željko Zlatković sa temom O značaju dobrog učitelja. Srednjoškolci su kroz besede imali priliku da predstave svoje autorsko delo i povežu ga sa zadatom temom. Svako od učesnika dobio je zahvalnicu, dok je troje najboljih nagrađeno.

U žiriju su bili profesor Ivan Cvetanović i asistent Dušan Aleksić sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo, kao i profesor Branimir Stanković sa Departmana za srpski jezik. Oni su u kratkom roku odabrali pobednike takmičenja. Kada smo videli da su se učenici ozbiljno spremili znali smo da je na nama velika odgovornost i nijanse su odlučile, gotovo da nema razlike između prvog i poslednjeg mesta, rekao je Dušan Aleksić i dodao da Departman za komunikologiju i novinarstvo kroz svoje predmete godinama neguje govornu kulturu i njen značaj, te je, kako kaže, ovo takmičenje bilo prirodan korak. Želeli smo da učenicima približimo besedništvo i odličili da to bude u sklopu Svetosavske akademije. U potpunosti smo zadovoljini odazivom, s obzirom na to da smo imali šesnaestoro prijavljenih učesnika na nivou cele Srbije i svi oni su pokazali da umeju da kritički razmišljaju i govore, da imaju šta da poruče i da ih treba čuti. Prema njegovim rečima, pobednica je uspela da na najbolji način poveže ideje svetosavlja i smesti ih u sadašnji trenutak, a da pritom poštuje sva pravila besedništva.

 82090356 1058023464532533 823497255305609216 n

Foto: Aleksandra Ničić

Nakon održanih beseda profesor Ivan Cvetanović zahvalio se publici rekavši da su kroz umetnost slušanja pomogli govornicima da iz sebe izvuku ono najbolje. Imali smo priliku da čujemo nadahnute i prilično dobro organizovane govore, a najvažnije je da su učenici uložili puno truda u istraživanje o samoj temi, rekao je profesor Cvetanović i dodao da je na osnovu svih beseda stekao utisak da mladi misle i pokazuju svoju duhovnost. Osim toga, profesor je citirao istaknutog srpskog pesnika i akademika Matiju Bećkovića, koji u jednoj svojoj pesmi piše: 

Bilo je pismenosti i pre Svetog Save, ali se sve što mu je prethodilo u njemu ponovo rodilo i preporodilo.

Pobednica takmičenja Ksenija Dimitrijević rekla je za Studentski dnevni list da takmičari jedni drugima nisu bili konkurencija, već podrška. Ona se bavi pisanjem i glumom, a besedu je napisala, kako kaže, podstaknuta današnjim društvom. Borimo se za pravdu i za ono što je Sveti Sava ostavio iza sebe, ali je to krenulo, nažalost, u suprotnom smeru, te smo ovim besedama pokušali da to vratimo na pravi put, kazala je.

besedništvo,Filozofski fakultet u Nišu,srednjoškolci,Sveti Sava i obrazovanje,fakulteti,studenti,izveštaj,takmicenje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.