Održano tematsko veče U spomen na Kostu Vojinovića Kosovca

Anđela Petrović 2017.
Komentari

 

Na Filozofskom fakultetu, u punom amfiteatru, održano je tematsko veče U spomen na Kostu Vojinovića Kosovca od strane Saveza studenata Filozofskog fakulteta, kao i Departmana za istoriju. O vojvodi Vojinoviću govorila je upravnica Departmana za istoriju profesorka Božica Mladenović.

Foto: Jelena Živadinović

Tema večeri bio je dnevnik Koste Vojinovića pod nazivom Živ se ne predajem, posvećen borcima sa Košara. O ovom izdanju, kao i svom radu na predavanju govorila je profesorka Božica Mladenović. Kosta Vojinović, četnički vojvoda i komandant srpskih junaka koji su se borili oko okupatorske vlasti, bio je inspiracija mnogim Srbima, i to ne samo u vreme Topličkog ustanka, rekla je. Kako kaže profesorka Božica Mladenović, njegov rad i trud isplatili su se i kasnije trijumfovali stvaranjem jedne slobodne i nezavisne države. 

Takođe je naglasila značaj i verodostojnost dnevnika i pokazala šta je istina i šta se zaista dešavalo. Govorila je o kratkom životu bogatom događajima, kao i o školovanju i borbama Koste Vojinovića. Kao čoveka, vojvodu Vojinovića odlikovala je neustrašivost, hrabrost i spremnost. Nije bio sujetan čovek, bio je veliki borac, rekla je profesorka. Zatim je govorila o pronalasku dnevnika — o saznanju da on postoji, kao i o samoj potrazi. Istakla je posebno svoj, kako kaže, vanvremenski trenutak sreće, a zatim upitala prisutne: Kako bi ste se osećali da nešto tražite i sanjate o tome dvadeset i pet godina, a ona ga pronađete? Knjiga o dnevniku se sastoji od 813 strana, a sam dnevnik je pisan na pet beležnica, od kojih tri beležnice predstavljaju originale, a dve prepise. Kasnije je pročitala odabrane stranice iz dnevnika, a zatim su došla na red i pitanja publike.

Za naš list govorila je o značaju ovakvih događaja za studente i generalno sve ljude koji ih posećuju. Čovek zapravo dva puta umire, prvi put biološki, a drugi put kada ga svi zaborave, rekla je. Studentima je poručila da ne dozvole da se značajni ljudi zaborave i da smatra da je Kosta Vojinović svakako jedan od njih. O istoj temi za Studentski dnevni list govorio je i student sa Departmana za istoriju Aleksandar Stamenković, rekavši: Ovo je pre svega poštovanje i održavanje tradicije Saveza studenata, koji je još od samog početka organizovao tematske večeri ne samo Departmana za istoriju već svih departmana Filozofskog fakulteta. Dodao je da smatra da je bitno da studenti čuju i osete značaj koji je imao Toplički ustanak za istoriju, kao i sam Veliki rat.

Ključne reči: tematsko veče , Kosta Vojinović , Filozofski fakultet , Savez studenata Filozoskog fakulteta ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.