Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Održana Svetosavska akademija na Filozofskom fakultetu

Jelena Živadinović 27.1.2018. Komentari

U prepunom amfiteatru Filozofskog fakulteta održana je Svetosavska akademija, koju je ove godine organizovao Departman za srpski jezik i komparativnu književnost. Na akademiji je kroz poeziju, muziku i dodelu nagrada obeleženo i 30 godina studija nacionalne filologije.  

Foto: Aleksandar Đokić

Dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr Natalija Jovanović u svom obraćanju istakla je da od Svetog Save možemo mnogo toga i danas da učimo, da je on naše ogledalo i izvorište. Hrabrost i odlučnost su najvažniji u ostvarivanju životnih ciljeva, ali je jako važna i plemenitost, empatija i osećaj za druge kako bismo očuvali sami sebe, poručila je prof. Jovanović. Rektor Univerziteta prof. dr Dragan Antić rekao je da se na ovaj način neguje ideja Svetosavlja, čuvaju istorijske i duhovne tekovine. Prisutnima su se obratili i predsednik Matice Srpske prof. dr Dragan Stanić i redovni profesor Departmana za filozofiju dr Slađana Ristić Gorgiev. Stihove Ivana V. Lalića, Matije Bećkovića i Ljubomira Simovića kazivali su studenti srbistike, uz pratnju studenata Fakulteta umetnosti i đaka Bogoslovije Svetih Ćirila i Metodija. Prijateljskom pozivu su se odazvali i recitatori: Miloš Pavlović, student Pravnog fakulteta i Darko Kovačević, student Medicinskog fakulteta.

novo

Prof. dr Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta; foto: Aleksandar Đokić

I ove godine dodeljene su Svetosavske nagrade za najbolji master rad i za najbolji pisani sastav učenika gimnazija i srednjih stručnih škola u duhu pravoslavlja. Ovogodišnje teme bile su Sveti Sava, učitelj i prosvetitelj; Sveti Sava i Sveti Simeon; Sveti Sava u savremenoj poeziji. Nagradu za najbolji master rad dobila je Sonja Đorić i to za rad Fantastično u delu Ilije Vukićevića. Odluku je donela komisija u sastavu prof. dr Goran Maksimović, prof. dr Snežana Milosavljević Milić i prof. dr Dejan Milutinović. Komisija za dodelu nagrade za najbolji pisani sastav bila je u sastavu prof. dr Dragiša Bojović, doc. dr Danijela Kostadinović i doc. dr Jelena Mladenović. Prvu nagradu dobio je učenik Gimnazije Svetozar Marković Nemanja Kutlešić. Druga nagrada pripala je učeniku Gimnazije Vuk Karadžić u Loznici Pavlu Zeljiću, a dve treće nagrade dodeljene su učeniku Prve kragujevačke gimnazije Lazaru Bukumiroviću i učenici Gimnazije Svetozar Marković Eleni Stoiljković.

Svetosavska akademija,Filozofski fakultet u Nišu,studije nacionalne filologije,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.