Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Obeležen Dan maternjeg jezika

Jelica Janačković 24.2.2018. Komentari

Tribina povodom Dana maternjeg jezika održana je u punom amfiteatru Filozofskog fakulteta. Na skupu su govorili prof. dr Jordana Marković, dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović i doc.dr Branimir Stanković.

Foto: Jelena Živadinović

Prof. Jordana Marković predstavila je izlaganje na temu Maternji jezik između istine i zabludegde je objasnila značaj maternjeg jezika kao obeležja čovekovog i kolektivnog identiteta. Istakla je da je maternji jezik nosilac kulturnog obeležja zajednice koja se njime služi. U njemu se nalaze sve leksičke nijanse kojima se može iskazati ono što nas okružuje, što osećamo, čime se hranimo, rekla je. Kroz primere iz života prikazala je rasprostranjenost i primenu srpskog jezika u drugim zemljama, kao i razlike u značenju i bogatstvu reči koje jezik čine jedinstvenim. Probajte da na drugi jezik prevedete naziv jela belmuž, čvarci i slično. Kako se na engleskom kaže ujak? Isto kao i stric. Kako ćete onda znati ko je ko? Sve je to dokaz da je za svakoga njegov maternji jezik najbolje sredstvo za sporazumevanje, dodala je ona. Za naš list prof. dr Jordana Marković rekla je: Školujući se, svaki čovek usvaja nove pojmove, uči o novim pronalascima, novoj tehnologiji i o svemu tome on treba da zna da govori na svom maternjem jeziku. Svi smo svedoci činjenice da naši najmlađi igrajući se uz pomoć kompjutera i telefona poćnu da usvajaju i kreiraju neki novi jezik - postojećoj engleskoj reči dodaju srpske nastavke, pa tako dobijamo: četuje, šeruje, taguje. Zaključila je da svaki jezik ima svoju normu i leksiku, koje se moraju pažljivo izučavati. Dodala je da je znanje stranih jezika veoma značajno, a u ovom trenutku obavezno, i da je baš to razlog više da negujemo i čuvamo svoj maternji.

Dekanica Natalija Jovanović se obratila prisutnima istakavši da je naš fakultet istovremeno i filozofski i filološki, te da se na njemu proučavaju slovenski i mrtvi jezici, ali i oni romanskog i germanskog porekla. Prenela je važnost maternjeg jezika za jednu naciju rekavši da je čuvar kulturnog i nacionalnog identiteta jednog naroda.

28381251 1535506289879699 891829933 n

Foto: Jelena Živadinović

Na ovoj tribini. koju su organizovali Departaman za srpski jezik i Departman za strane jezike Filozofskog fakulteta, o statusu maternjeg jezika u zemlji i svetu govorio je i doc.dr Branimir Stanković. On je govorio o tome na kojim se stranim jezicima održava nastava u školama širom Srbije, ali i o rasprostranjenosti srpskog jezika u svetu. Nakon profesora, govorili su studenti i učenici srednjih škola, koji su recitovali najlepše stihove na 11 stranih jezika koji se proučavaju na našem fakultetu.

maternji jezik,Filozofski fakultet,tribina,Dan maternjeg jezika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.