Negovanje poezije i plemenitosti u čoveku na Filozofskom fakultetu

Jelica Janačković 2018.
Komentari

U punom amfiteatru Filozofskog fakulteta sinoć je obeležen Dan poezije. Na svečanosti su tim povodom prisutni imali priliku da čuju neke od najlepših stihova svetskih, ali i srpskih pesnika na mnogim evropskim jezicima.

Foto: Aleksandra Ničić

Za govornicom su se smenjivali nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta, podsećajući na pesme koje su obeležile svetsko stvaralaštvo. Publika je pomno, uz prijatne zvuke gitare, pratila svako od izlaganja. Prisutni su imali priliku da se podsete nekih već dobro poznatih stihova, ali i da čuju nove prvi put. Od Gradinara Rabindranta Tagore, Vaska Pope, Branka Miljkovića, pa sve do Pisma majci Sergeja Jesenjina, prisutni su mogli da se prisete remek-dela različitih pravaca u poeziji i spoznaju njihov značaj u svakodnevnom životu.

Organizatorka svečanosti, profesorka Jelena Mladenović, rekla je za naš list da je ideja za obeležavanje Dana poezije potekla iz želje da profesori pokažu kako izgleda oživljavanje poezije van časova na kojima se proučava nauka. Poezija može da nas spasi od ovozemaljskih zala i metafizičkih studeni, možda ne može da spasi svet u globalu, ali može pojedinca, dan. Prvobitna ideja je bila da obeležimo Dan poezije javnim čitanjem, ali s obzirom na to da stalno slušamo studente, sada ste imali priliku da čujete nas, saznate koje su vrednosti i šta biramo, da se susretnemo na pola puta. Našim čitateljima preporučuje za čitanje sve knjige koje se nađu u širem i užem izboru za nagradu u književnosti. Dodala je da smatra da će u budućnosti najbolja poezija nastaviti da se bavi univerzalnim pitanjima kojima se bavila do sada, gde teme ostaju iste, samo se menjaju forme pisanja i načini na kojima se o njima razgovara.

b8292acafd72142128a3481ac4b0abff S

Studentkinja Filozofskog fakulteta; Foto: Aleksandra Ničić

Skup je simbolično otvoren stihovima Miodraga Pavlovića. Zatim je profesorka Kristina Mitić podsetila na 125. godišnjicu od rođenja pesnika Miloša Crnjanskog, pa je tim povodom kazivala pesmu Crnjanski Boška Suvajdžića. Zatim je profesorka Ivana Mitić izrecitovala na izvornom francuskom Barbaru Žaka Prevera, dok je profesor Dragiša Bojović govorio pesme Nebeski rukopis i Ono što ni proleće nije moglo iz svoje prve zbirke. Profesorka Tamara Kostić Pahnoglu je, uz pratnju gitare, na grčkom jeziku izrecitovala Itaku Konstantina Kavafija, a ljubitelji poezije su imali priliku da čuju pesme i na engleskom jeziku, među kojima je i pesma Warning. Takođe su izvedeni i stihovi niških pesnika po izboru profesora sa Departmana za srpski jezik. Podsećajući da se ove godine obeležava 90 godina od rođenja pesnika Stevana Raičkovića, profesorka Jelena Jovanović je izvela njegovu pesmu Niti. Na samom kraju, pojedinci iz publike su izvodili svoje omiljene stihove i na taj način doprineli svečanosti.

Ključne reči: Dan poezije , Uhvati stih , Filozofski fakultet , Filozofski fakultet u Nišu ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.