Studenti iz Alabame se družili sa niškim srednjoškolcima

Tamara Radovanović 2018.
Komentari

Grupa studenata i profesora sa državnog Univerziteta Alabama u Taskalusi u SAD-u susrela se sa niškim srednjoškolcima 22. maja na Filozofskom fakultetu. Susret je održan u okviru projekta The Serbia/Alabama Fellowship Experience, u sklopu promocije Departmana za anglistiku.

Foto: Tijana Milenković

Studenti i profesori iz Alabame govorili su o svojim utiscima o boravku u Srbiji, razlikama u studiranju, cenama samih studija na Univerzitetu Alabama, kao i o zastupljenosti sporta na ovom Univerzitetu. Osim toga, oni su odgovarali na pitanja učenika iz niških gimnazija.

Profesorka sa Departmana za anglistiku Ljiljana Marković kazala je da je cilj posete izgradnja određene konekcije između mladih iz Srbije i iz SAD-a, pre svega kada je reč o kulturama ovih zemalja. Istakla je da su neki od gostiju iz Alabame posetili Noć muzeja, logor Crveni Krst i spomen-park Bubanj. Takođe, pozvala je niške srednjoškolce da se nakon zvaničnog dela programa druže sa studentima iz Taskaluse i poručila onima koji su zainteresovani da upišu anglistiku da neće pogrešiti ukoliko to učine. 

33200325 1788823621179929 9184064388787601408 n

Studenti iz Alabame na Filozofskom fakultetu; Foto: Tijana Milenković

Izvršna direktorka projekta Kerolajn Pričard rekla je da dolazi u Niš svake godine i da je to za nju neverovatno iskustvo. Govorila je o svojim studijama na koledžu, ističući da je za to vreme putovala iz Teksasa i da veliki broj studenata sa Univerziteta Alabama dolazi iz drugih zemalja. Direktorka za saradnju sa partnerima u Srbiji Keniša Disiso veoma je zadovoljna iskustvom koje je stekla dolaskom na Filozofski fakultet. Ovo je veoma lep način da upoznajemo nove ljude, rekla je. Sigurna sam da ću se vratiti opet, volim Srbiju. Direktor logistike i lider grupe u Blacu Noris Dejvis zahvalio se na gostoprimstvu i rekao da pre dolaska nije znao ništa o Srbiji, niti o Nišu, ali da je veoma prijatno iznenađen kako samim gradom, tako i ljudima. Iskazao je i oduševljenje ovdašnjom hranom, ali i činjenicom da je stekao puno novih prijatelja.

alab

Kerolajn Pričard, Keniša Dićiko i Noris Dejvis; Foto: Tijana Milenković

Studentkinja anglistike na Filozofskom fakultetu Maja Janković ugostila je kod kuće jednu od studentkinja iz Alabame. Čast mi je što je Loren moja cimerka ovih dana, veoma je interesantna i duhovita. Jutros je jela burek i oduševljena je, a ja ću biti veoma tužna kada ode, rekla je Maja. Osim Loren, sa niškim srednjoškolcima i studentima družili su se i Džejkob Denis, Stiven Gruver, Izabela Dešeplo i Tereza Stodard, koji su nakon završetka zvaničnog dela programa ostali još neko vreme u amfiteatru i razgovarali sa njima. Jedna grupa iz Alabame trenutno boravi i u Blacu.

 

Ključne reči: studenti , fakulteti , alabama , The Serbia/Alabama Fellowship Experience ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.