Toma Fila: Ne znam da li bih u drugom životu bio advokat

Olivera Dodić 2016.
Komentari

Poznati beogradski advokati Toma Fila i Mihajlo Bakrač održali su tribinu pod nazivom Pravo i pravda u domaćem i međunarodnom pravnom sistemu juče na Pravnom fakultetu.

Foto: Aleksandra Kocić

Na tribini je bilo reči o stanju pravosuđa u Srbiji i o sudu u Hagu, a posetioci su najzainteresovaniji bili za reakciju advokata na jučerašnju oslobađajuću presudu Šešelju, kao i za to kako će ona uticati na presudu Karadžiću od pre nekoliko dana. Toma Fila je držao pažnju slušalaca svojim anegdotama i vicevima na račun sopstvene profesije, dok je Mihajlo Bakrač o temi govorio sa teorijskog aspekta.

Dva advokata govorila su oko sat vremena pred prepunim amfiteatrom Pravnog fakulteta, a onda su usledila pitanja posetilaca, kao i potpisivanje knjige Završna reč, koju je Toma Fila skoro objavio. On je knjigu okarakterisao kao svoj testament, a sudeći po redu koji se formirao za potpisivanje knjige, izazvala je veliko interesovanje.

Ovom prilikom razgovarali smo sa Tomom Filom o njegovim iskustvima i savetima za mlade buduće pravnike.

Više puta ste pomenuli da je priprema za neki slučaj najvažnija. Šta sve ona uključuje?

Toma: Kao pravnik ili advokat, vi ste univerzalna neznalicaO svemu morate znati. Morate da imate enciklopedijsko znanje, da znate o čemu se radi i gde da nađete odgovor. Kada sam prvi put u životu branio sudar aviona, ja sam znao da kupim avionsku kartu. Ne mislite valjda da sam išao da završim fakultet za to? Znao sam ko to zna – Zlatko Vereš, koji je umro. Odveo sam ga kod mene u vikendicu na sedam dana i sve mi je pokazivao, da vidim, da znam. Ne da naučim, naravno, on je čovek to studirao, ne mogu ga ja naučiti za nedelju dana, ali da znam o čemu priča. Kad ti izgovori nešto, ne znaš da li ti je na svahiliju opsovao mater. Ne smete se pojaviti u sudu kao budala. Naročito sam mrzeo advokate koji hvataju nešto u letu: ima tri metka, ima četiri metka, sutra ćemo da pišemo prijave i izlupetaju se pred novinarima šta je jeo optuženi i slično.

U knjizi ste takođe pomenuli da je za advokata veoma važna distanca. Kako se distancirati od slučaja?

Toma: Ako se emotivno vežete, gubite. Jedini klijent s kojim sam se sprijateljio je Nikola Šainović; ni sa Jovankom Broz, ni sa Slobodanom Miloševićem, niti sa bilo kim. Postoji barijera preko koje se ne prelazi. Imate svoje drugarice i drugove, ljubavnike i ljubavnice. Svako ima svoje mesto u životu. Imate kelnere, omiljeno piće, ali nikako sa klijentom. Zbog čega bih se družio sa njim? Vi ste tu da dobijete proces, da mu pomognete, da što manje prekršite zakon, jer nije baš uvek sve čisto.

Na šta ste najponosniji u svojoj karijeri, a šta biste uradili drugačije?

Toma: Pa ne znam da li bih u drugom životu bio advokat, to bi bilo dosadno. Kad god mi neko kaže da bi se ponovo rodio, ja bih umro od dosade da još jedanput prođem život. Ne znam šta bih drugačije uradio, možda ne bih otišao u Hag, ništa pametno ni lepo tamo nisam video. A izgubio sam mnogo na planu kafane.

I za kraj, šta biste savetovali studentima i budućim diplomiranim pravnicima?

Toma: Ja bih im poručio da budu pošteni i da drže do sebe. Da ne podlegnu ni novcu ni iskušenjima za lagodnim životom. Lagodni život je kad završite sve obaveze, onda se opuštate, opustite se dobro, opustite se baš kako treba. Uvek do balčaka. Ali nemojte pratiti promašene političare i ići prečicama, nigde vas to neće dovesti. Nećete imati ugled. Znate, više stvari su bitne u advokaturi: kako će sudija da vas primi, kako će tužilac da vas primi, kolege će možda da te mrze ako si uspešan, što ideš više gore, sve više imaš neprijatelja, ali te neće prezirati. Neće govoriti − ova budala došla zato što mu je ovaj u familiji i slično, a ugled je veoma važan. Morate raditi na svom obrazovanju, pozorište, bioskop, opera, balet, pratiti međunarodne događaje, biti uvek in i u modi, u muzici i u svemu. Ne možete drugačije. To je tajna uspeha. I ono što je najvažnije: imati uvek jednu informaciju više.

Tribinu je organizovao Savez studenata Pravnog fakulteta.

Ključne reči: fakulteti , toma fila , intervju , advokat , pravni fakultet ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.