Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Organizacije

Petar Vasić: Mladi su sve više voljni da rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju

Aca Cvetković 27.11.2019. Komentari

Konferencija pod nazivom YouthSpeak Forum održana je 26. novembra u Oficirskom domu. Učesnici su imali priliku da od govornika čuju price o uspehu, kao i da učestvuju na radionicama Aiesec organizacije.

Foto: Nevena Ivanović

Među govornicima našli su se Marjan Cvetković i Petar Vasić, koji je nakon predavanja o digitalnom marketingu govorio za naš list.

Kakvi su Vaši utisci nakon predavanja na YouthSpeak Forum-u?

Petar: Kad vidim ovo, ja bih se rasplakao.  Klinci sada imaju dve opcije − ili da budu pošteni i da urade nešto što ima smisla i što će napraviti dodatnu vrednost ili da uđu u stranku i da ništa ne rade. To je vrlo problematično u našoj državi. Drugi put je teži, ali nakon njega čovek zna da je čist. Zato mi je i užasno drago kad vidim ovakav skup i vidim ljude koji se stvarno trude i hoće pošteno da igraju celu igru. Tako da mi je ovaj događaj zbog toga stvarno super.

Kako doživljavate svoj uspeh?

Petar: Zavisi šta je uspeh za čoveka. Uspeh je vrlo subjektivna kategorija. Ja se biznisa igram. Biznis posmatram kao igricu, kao monopol i high score mi je koliko imam na računu. Mislim da je uspeh negde drugde. Ja nisam uspeo da razvijem porodicu tako kako sam hteo, a meni bi to bio uspeh. Nemam to, jer jednostavno nisam obraćao pažnju i ova igrica mi je bila toliko dobra, ali sad radim na tome.

Budući da ste govornik na mnogim konferencijama i seminarima, koliko procenjujete da su mladi voljni da rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju?

Petar: Meni se čini da su sve spremniji. Po mom mišljenju, ljudi su sa pojavom interneta i razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija uopšte dobili mogućnost da rade još više na sebi. Ako hoće nešto da čitaju, ne moraju više da idu u biblioteku. Dovoljno je da odgledaju neki klip koji bi ih inspirisao za dalji rad. Mislim da žele dosta više nego moja generacija.

S obzirom da je Vaš primarni posao digitalni marketing, koliko društvene mreže utiču na formiranje identiteta jednog korisnika?

Petar: Mi smo kao osobe multidimenzionalni. Imamo jednu ličnost kada smo u profesionalnom okruženju, drugu ličnost kada smo sa devojkom/dečkom, treću kada smo sa roditeljima i četvrtu kada smo sa društvom. To što smo mi, zapravo sačinjava skup tih ličnosti. Ono što se ispostavilo je da na društvenim mrežama mi razvijamo posebnu ličnost. Nije tako samo na društvenim mrežama − mi smo posebna ličnost na Linkedin-u, a posebna na Instagram-u, tako da je naša ličnost počela da se grana i na tu digitalnu sferu - ali to sve sačinjava jedan pojam mi. Svako od nas je određena ličnost čak i kada igra igricu. Vrlo smo kompleksne ličnosti. Mislim da je dosta više dobrog, ali ono što je loše može da bude kardinalno loše i da ode stvarno u devijacije − da devojke počinju da izgledaju kao da imaju preko 35, imaju sve manje lajkova. Na kraju, nažalost, može da dođe i do samoubistva jer je neka ličnost oslonila celu svoju psihološku ličnost na lajkove. To su vrlo ozbiljne stvari. Elem, to može da te odvede u ozbiljan pakao, a sa druge strane može da ti pokaže znanje. Ima toliko bitnih i moćnih stvari koje ti daju društvene mreže, samo je pitanje ko ti je kako dao da to koristiš. Problem je da naš edukativni sistem uopšte ne priča o tome. Ja bih uveo makar neku nastavu kako se koriste društvene mreže i kako deca treba da ih koriste.

78683025 697666140720072 7052705959277232128 n

Foto: Nevena Ivanović

Kako najbolje iskoristiti društvene mreže za promociju usluge ili proizvoda?

Petar: Bitno je razumeti svoju ciljnu grupu i jasno je naći na društvenim mrežama. Na društvenim mrežama možeš užasno jednostavno da nađeš ciljnu grupu. Tebi su, na primer,  ciljna grupa žene koje vole Sex and the City, i staviš to u ciljnu grupu. Tako da je to ključ i užasno je jeftino, a možeš vrlo dobro da targetiraš. Facebook je beast, to je laserski tačno i precizno. Ja mogu da targetiram ljude koji su se razveli pre šest meseci, mogu da targetiram ljude koji su se verili pre tri meseca, i da oni verovatno traže stan, a ja imam ponudu za njih, i to je moja ciljna grupa. Naravno, moraš da uključiš mozak i ako malo vidiš koje su mogućnosti, vrlo je lako.

Šta mislite o ukidanju lajkova na Instagramu?

Petar: Za Facebook kompaniju je svejedno. Oni prate preko 200 indikatora: da li je post dobar ili nije, koliko si se dugo zadržao na tome, da li si zumirao, da li si komentarisao. Tako da za njihov algoritam nema veze da li imaš ili nemaš lajk i to je njima najmanja stvar. Verovatno je to bio neki njihov marketinški trik, ali mi već osećamo algoritam. Nama više nisu potrebni lajkovi da vidimo da li ćemo da dobijemo interakciju. Mi već živimo život na telefonu. Influenseri obično prodaju preko tih stvari, ali reach je reach i uvek će imati statistiku, tako da mislim da nije to toliko velika stvar kakvom je prave.

Šta nas novo očekuje na društvenim mrežama u 2020. godini?

Petar: Ja mislim da će TikTok biti veoma uspešan. TikTok live će da bude ozbiljna stvar, ali ja ne proričem. Ovde ćeš da budeš influenser. Kad se desi, ja sam jedan od onih koji prvi zgrabe.

Youth Speak Forum,Aiesec Niš,konferencija,petar vasić,intervju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.