Vodič kroz ispitne rokove i kolokvijume

Ljubica Slavković 2019.
Komentari

Studiranje nekada izgleda kao veliki izazov, pogotovo za vreme ispitnog roka ili u periodu kolokvijuma. Tada se studenti često opterete konačnim rezultatom i samim tim stvore pitisak koji negativno utiče na rad i produktivnost. Ključ dobrih rezultata se krije baš u metodama učenja koje će pomoći da se i najteža gradiva savladaju na najlakši način.

Foto: higheredparent.com

Izrada plana, kada je u pitanju učenje, razlikuje se od osobe do osobe. Ne postoje tačne šeme ili posebne norme po kojima će se student upravljati u toku spremanja ispita ili kolokvijuma. Jedino što je važno jeste imati dovoljno vremena, a još važnije je iskoristiti ga na dobar način. Pored vremena, postoji i nekoliko metoda koje mogu biti veoma korisne.

Odvojite svakog dana sate za učenje, spavanje i obroke, pored toga i određeni period za zabavu i relaksaciju. Držite se verno istog rasporeda iz dana u dan. Potrebno vreme za učenje, naravno, varira od pojedinca do pojedinca, u zavisnosti od karaktera predmeta. Ambijent i okruženje su veoma važni za koncentraciju i fokusiranje. Ako učite za radnim stolom, on bi trebalo da bude na mirnom mestu, oslobođen od ostalih predmeta u najvećoj mogućoj meri, kako vam ne bi nešto drugo odvlačilo pažnju. Psihologija je pokazala da reagujemo u skladu sa prostorom. Učenje blizu hrane neće biti efektno, jer će naš mozak misliti isključivo na nju. TV je, takođe, stvar koja bi mogla da vas ometa pitaćemo se šta se sada tamo dešava i šta se prikazuje. Veoma važna stvar kod učenja je da se ne oslanjate na inspiraciju ili motivaciju. Možete li zamisliti, na primer, fudbalera koji traži inspiraciju kako bi dao gol? Naravno da ne. On svakodnevno trenira kako bi ostao spreman i u kondiciji, iako to možda nekada ne bi želeo.

Beleške su prava vodilja kada dođe do zabune da li je nešto relevanto ili nije. Ključno je znati gde se one nalaze kada su vam najpotrebnije. Imati sve informacije na jednom mestu je od ogromnog značaja za vaš uspeh. Dobro čuvana beležnica je deo dobrog upravljanja vremenom. Ako ste ikada izgubili važnu informaciju, setite se koliko dragocenog vremena ste potrošili tražeći je. U toku semestra, na predavanjima izdvojite najbitnije stavke koje su napomenuli profesori i kasnije će vam to biti od velikog značaja.
Koristite telefon kada vam je dosadno, ali neka vreme provedeno uz njega ne bude uzaludno. Sat vremena bespotrebnog skrolovanja na internetu zamenite literaturom koja je vezana za predmet kojim se trenutno bavite. Onda kada budete odlučili i odredili tačnu satnicu koju ćete provesti uz knjigu, telefon ostavite po strani. Tada je telefon najveći neprijatelj. Izgubićete dosta vremena, a da to ni ne primetite. Bodrite sebe i verujte da učenje nije prepreka ka uspehu, već upravo predstavlja sam uspeh. Verujte da možete savladati sve vrste gradiva i na taj način ćete se lakše izboriti.

10 Science Backed Tricks Location 840x560                                                                                                                                                    Izvori: student.com

Neki studenti smatraju da su vizuelna pomagala najkorisnija, dok drugi moraju da čuju sadržaj za učenje pre nego što on dobije potpuni smisao. Neki moraju da se kreću, dodiruju i prave predmete kako bi mogli da uče. Jednom kada utvrdite koja metoda najbolje odgovara vašem učenju, možete je iskoristiti u razvoju ključnih načina učenja za vas.
Postoje, uglavnom, četiri tipa studenata po pitanju ove aktivnosti. Jedni uče na vizuelan način (to su oni koji više vole da vide neku vrstu ilustracije da bi dalje objasnili temu), dok su auditorni studenti oni koji se oslanjaju na slušanje i govorenje da bi razumeli informacije i uputstva. Kinestetički su oni koji više vole da završe praktične aktivnosti i eksperimente da bi razumeli šta uče. Ističu se u temama koje su vezane za nauku, zbog praktične atmosfere. Čitanje i pisanje preferiraju oni koji više vole čitati ili pisati informacije da bi ih razumeli.

Ako učite na vizuelan način, gledajte obrazovne video zapise o temi, umesto da samo čitate knjigu. Takođe, možete koristiti grafikone i druge ilustracije da biste razumeli određenu temu. Ako se snalazite bolje sa zvukom, pokušajte da kupite audio verziju knjige koju koristite ili je jednostavno pročitajte naglas. Za razliku od pisanja beleški, snimite ih i reprodukujte kasnije. Još jednostavniji način je snimanje predavanja, čitanje informacija naglas i razgovor sa drugim ljudima o tome. Učite kroz sopstveni rad. Ako ste kinestetički student, razmislite o nekim kreativnim aktivnostima iili eksperimentima da biste shvatili informacije. Ako ste student  koji  preferira čitanje i pisanje kao lakšu metodu, sve što treba da uradite jeste da pročitate sve informacije koje je potrebno da znate i da ih parafrazirate i tek onda zapisujete, onda kad ste sigurni da ih razumete.

Učinite da svaki ispitni rok ili period kolokvijuma bude vreme vašeg najboljeg izdanja. Primenite svoju metodu na vaše učenje, proširite interese i pomognite sebi da na najbolji način savladate gradivo. Vaš saznajni fond i vaš nivo znanja zavisi jedino od vas. Jedna od metoda sigurno jeste vaša. Učenje je beg od neznanja, a takvo bekstvo ćete ralizovati jedino uz kombinaciju poznavanja različitih oblasti.


Izvori: http://www.csc.edu, www.wikihow.com

Ključne reči: studenti , učenje , metode , kolokvijumi ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.