Održana tribina o medijskoj pismenosti u doba interneta i društvenih mreža

Tijana Milenković 2018.
Komentari

Tribina Medijsko obrazovanje u doba interneta i društvenih mreža održana je juče u Deli prostoru. Na tribini su govorili prof. dr Zoran Jovanović, Dušan Mašić, novinar Grupe za slobodu medija i Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik Južnih vesti. 

Foto: Aleksandar Đokić

Na tribini je istaknuta važnost medijskog obrazovanja sada kada je u ponudi mnoštvo različitih sadržaja. Dušan Mašić je iz novinarskog ugla govorio o problemu velikog broja funkcionalno nepismenih ljudi i naglasio da nije potrebno biti funkcionalno pismen da bi bio medijski obrazovana ličnost. Suština novinarstva se svodi na pisanje o onim temama o kojima pojedinci ne žele da pričaju. Zadatak novinara je da traže odgovore na pitanja koja su u interesu javnosti. Prof. dr Zoran Jovanović istakao je da je pojava novih medija stvorila neke nove mogućnosti, ali i više opasnosti. Posredstvom interneta ne možemo uočiti neverbalnu komunikaciju sagovornika, a naši studenti vrlo dobro znaju koliko je ona bitna za komunikaciju. U državi u kojoj nema nikakve regulative, u kojoj se ubijaju opozicioni lideri i gde su novinari pod pratnjom policije, veoma je teško govoriti ne samo o medijskom obrazovanju, već i o osnovnom preduslovu za njegovo postojanje, a to je medijska sloboda.

DSC 0004

Dušan Mašić i prof. dr Zoran Jovanović; foto: Aleksandar Đokić

U diskusiji je učestvovao i glavni i odgovorni urednik Južnih vesti, Predrag Blagojević, koji je u svom obraćanju istakao da je potrebno da, pre svega, novinari i urednici budu medijski osvešćeni, da oni imaju veliku ulogu u medijskom opismenjavanju i da svi novinari treba da poštuju Kodeks novinara. Trebalo bi da od Saveta za štampu, koji je prilično kredibilno samoregulatorno telo, stvorimo instituciju koja će građanima pomoći da shvate da ne mogu da veruju medijima koji najmanje dva puta dnevno prekrše Kodeks.

Na kraju su usledila pitanja zainteresovanih iz publike. Diskutovalo se o budućnosti mladih novinara, o načinu na koji oni treba da se bave ovom profesijom i uopšte o stanju u medijima kod nas i u svetu. Mašić je tom prilikom savetovao buduće novinare da je bolje da se ne bave novinarstvom ukoliko ne planiraju da poštuju pomenuti Kodeks.

Tribina je organizovana u okviru Škole digitalne pismenosti, podržane od strane Fondacije za otvoreno društvo, a realizuju je Centar za humanističke studije i Centar za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta.

Ključne reči: medijsko obrazovanje , digitalno doba , Dušan Mašić , Zoran Jovanović , Predrag Blagojević ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.