Božica Mladenović: Tema o ulozi žena u Velikom ratu je marginalizovana

Anđela Stojanović 2018.
Komentari

Predavanje pod nazivom Srpkinje u Velikom ratu održano je u svečanoj sali Univerziteta u Nišu. O heroinama je govorila upravnica Departmana za istoriju prof. dr Božica Mladenović.

Foto: Aleksandra Ničić

Predavanje, koje je organizovao Resor za nastavu, održano je povodom obeležavanja 20 godina postojanja Departmana za istoriju na Filozofskom fakultetu u Nišu, kao i jubilarne stogodišnjice od završetka Velikog rata. O srpskim heroinama u Velikom ratu, njihovoj ulozi na frontovima i interesovanju studenata za pomenutu temu razgovarali smo sa prof. dr Božicom Mladenović.

Kako ste došli na ideju da držite predavanje o Srpkinjama u Velikom ratu?

Božica Mladenović: Zato što je to jedna tema koja nije baš mnogo poznata, prosto marginalizovana, a svakako po svom značaju vrlo bitna.

tribinaa

Foto: Aleksandra Ničić

Zbog čega je ova tema bitna danas?

Božica Mladenović: Značaj prvenstveno možemo videti, ako se osvrnemo na ulogu koju su Srpkinje imale u Velikom ratu. Njihova uloga nije bila samo u pozadini, već i na frontovima. Bolničarke i lekarke na kraju su se i same borile kao vojnici. Zatim su morale da preuzmu teret svih obaveza muškaraca zato što su oni bili na frontu i zato što su bili ratnici. Osim toga, tu je spadalo i očuvanje porodice, kuće, imanja, svega — ambijenta kome su se vratili ratnici posle proboja Solunskog fronta.

Da li biste mogli da izdvojite jednu od heroina kao svog idola?

Božica Mladenović: Pa za mene je to nesumnjivo Milunka Savić. Zaista, u pitanju je žena koja je po mnogo čemu bila izuzetna, prvenstveno kao žena ratnik. Bila je žena koja je od Balkanskih ratova do kraja Velikog rata, sa malim prekidom od šest godina, bila na frontu — i ranjavana i odlikovana. Žena kojoj su strane države i strane vojke odale počast, a u srpskoj vojsci je ostala samo narednik

DSC 0008

Foto: Aleksandra Nićić

Da li mladi pokazuju interesovanje za dešavanja iz ovog perioda prošlosti?

Božica: Zavisi. Ima ih sve više koji pokazuju interesovanje, prvenstveno studenti istorije. Međutim, ima ih dosta i sa drugih departmana, čak i sa drugih fakulteta. Često dolaze da slušaju i predavanja koja nisu vezana samo za Srpkinje u Velikom ratu, nego uopšte za Veliki rat i za događaje posle kojih, u stvari, u Srbiji ništa nije bilo isto — počev od toga da je nestala Kraljevina Srbija, a da se stvorila jedna nova država.

Kakva su Vaša očekivanja nakon ovog predavanja?

Božica Mladenović: Ja sam srećna ako barem jedan student, koji je slušao, izađe sa predavanja srećan i zadovoljan i kaže da je čuo nešto novo.  

Ključne reči: Srpkinje u Velikom ratu , Veliki rat , Milunka Savić ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.