Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Krzno boli

Tamara Radovanović 5.11.2018. Komentari

Preko 55 miliona životinja godišnje bude ubijeno zbog krzna. Male životinje od kojih se dobija krzno često se drže u tesnim kavezima i nehumanim uslovima. Krzno im se uglavnom skida dok su žive, pa proživljavaju enormne bolove. Veštačko krzno u sve većoj meri uspeva da verodostojno imitira životinjsko i da se poigrava sa poznatim printovima iz prirode. 

Foto: www.furcommission.com

Najčešće su u pitanju činčile, zečevi i lisice. Činčile, na primer, nisu zahtevne za uzgoj, a njihovo krzno uzgajivačima donosi veliku zaradu i naziva se mekim zlatom. Poznato je da brojni cenjeni svetski brendovi uključuju u svoje modne linije različite odevne komade od životinjskog krzna. Međutim, neophodan je poseban oprez i kada je reč o kupovini krznene odeće u kineskim prodavnicama. Naime, kineska industrija krzna ubraja se među najokrutnije i vodeće u svetu, sa preko 80 odsto svetske proizvodnje. Istrage međunarodnih udruženja za zaštitu životinja pokazale su da su u ovoj zemlji, u nedostatku zakonske regulative i kontrole, čak i psi i mačke izloženi mučenjima i najokrutnijim metodama ubijanja. Naravno, uvoz psećeg i mačjeg krzna zabranjen je u najvećem broju zemalja, ali sprovođenje je pod znakom pitanja, s obzirom na to da su mnogi artikli s psećim i mačjim krznom veoma mali i previše jeftini da bi privukli pažnju carinika. 

Pravo krzno može se naći kao dodatak na odevnim predmetima (okovratnici, manžetne i drugo), dečjim igračkama i na mnoštvu drugih artikala. Na taj način, potrošači mogu nesvesno kupiti proizvode sa ostacima mrtvih životinja. Zakon o dobrobiti životinja, koji zabranjuje držanje farmi životinja samo radi krzna i kože, donet je u našoj zemlji 2009. godine, ali zabrana će stupiti na snagu od 1. januara 2019. godine. Ono što pojedinci mogu učiniti kako ne bi došlo do toga da im se podmetne pravo krzno umesto lažnog, iako se obično najpre pomisli na obrnutu situaciju, jeste da izbegavaju kupovinu proizvoda sa navodno lažnim krznom koji imaju oznaku Made in China ili da uopšte ne kupuju takve proizvode. 

desktop cute baby fox pictures dowload

Foto: www.hd-wallpapersdownload.com

Popularizaciji lažnog krzna ide u prilog citat poznate glumice Doris Dej: Ubijanje životinja zbog kaputa je greh. Žena koja odbija da ponese bilo šta ubijeno je prava lepotica, tada dobija svoj pravi status. Iako su ženske bunde, kaputi i drugi odevni komadi od prirodnog krzna već decenijama u trendu, trebalo bi imati na umu da okrutnost nije ženstvena. Prvobitni cilj masovne proizvodnje fejk krzna bio je da se ženama omogući postizanje luksuznog izgleda uz što manju investiciju. Sve veći broj svetskih i domaćih modnih kuća plasira na tržište kvalitetnu odeću proizvedenu od veštačkog krzna, pa je traganje za pravim krznom utoliko besmislenije. Komadi od veštačkog krzna odlična su alternativa i mogu se kombinovati sa čizmama, haljinama i farmerkama, dodajući novu notu luksuza izgledu, a i prilično dobro greju u hladnim danima. Osim toga, cene su znatno pristupačnije, a zahvaljujući savremenoj tehnologiji, eko krzno izgleda kao prirodno. 

Koliko životinja mora da strada samo da bi se ljudi divili sjaju i otmenosti bunde i da bi stvorili privid moći i bogatstva?

Izvori:  elle.rs, grazia.rs,peta.orgsloboda-za-zivotinje.org.

moda i stil,krzno,životinje,peta,žene,bunda,kaput,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.