Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Mala crna haljina − više od modnog trenda

Aleksandra Ničić 24.10.2017. Komentari

Prema rečima Odri Hepbern, elegancija je jedina lepota koja nikada ne prolazi. Da je mala crna haljina sinonim elegancije dokazuje činjenica da ona jedina preživljava, dok ostali modni trendovi umiru.

www.i.pinimg.com

Brojni modni dizajneri uključuju ovaj komad odeće kao standardan deo gotovo svake nove kolekcije. Razlog za to je u jednoj izjavi naveo poznati filmski reditelj Karl Larefeld, rekavši da niko ne može biti preterano ili nedovoljno sređen kada nosi malu crnu haljinu.

Ako se osvrnemo na istoriju, možemo doći do saznanja da se poreklo male crne haljine vezuje za dvadesete godine prošlog veka i dizajnere Koko Šanel i Žana Patua. Priča kaže da su pokušavali da osmisle komad odeće koji će ujedno biti priuštiv i elegantan. Prva verzija male crne haljine bila je dugačka do listova i ravno sečena. Dugački rukavi i crna svila činili su da ona bude odraz ukusa i ženstvenosti. Haljina se prvi put pojavila 1926. godine u časopisu Vogue, gde je predstavljena kao Šanelov Ford.

fashichanel

Foto: www.fashionparteblog.wordpress.com

Ipak, kako je vreme prolazilo, izgled haljine se menjao. Najpre su rukavi nestali, a zatim je svilu na ramenima i dekolteu zamenila čipka. Nakon toga, Koko je učinila da haljina seže do kolena. Kroj je otkirivao i ramena i leđa, što je haljini dalo izazovniju notu. Međutim, kako je trend prkosio dekadenciji koja je vladala u tom periodu, dizajnerka je rešila da dužina haljine seže do članaka. Četrdesetih godina kući Šanel u izradi male crne haljine priključuje se i Dior. Ova modna kuća daje maloj crnoj haljini sasvim nov izgled, jer je haljina ovog puta bila uskog struka i dužine do listova. Promena izgleda male crne haljine još uvek traje, ali sama ideja uvek ostaje nepromenjena.

Vremenom je popularna kultura uticala na naše viđenje ovog odevnog komada. Autentičnost crne haljine prvi put smo imali prilike uočiti na originalnom crtanom filmu o Beti Bup, u kome ju je nosila umesto crvene haljine koju viđamo u novoj animiranoj verziji. Malu crnu haljinu nosile su i Edit Pjaf, Bridžit Bardo, Merilin Monro i mnoge druge holivudske zvezde. Ipak, ovom modnom detalju je pravi sjaj i originalnost dala Odri Hepbern u kultnom filmu Doručak kod Tifanija. Čuvenu Odrinu malu crnu haljinu dizajnirao je Hubert de Živanši. Zanimljivo je da su je mnoge žene nosile kako bi prenele svetu neku poruku. Tako ju je Lejdi Di ponosno nosila pre veridbe, a zatim i nakon razvoda od princa Čarlsa.

audrey hepburn 401918 960 720

Foto:www.i.pinimg.com

Pored svega, za malu crnu haljinu se može reći da je uvek oslikavala duh civilizacije. Naime, dok je u društvu pre Drugog svetskog rata smatrana uniformom, danas se graniči sa umetnošću. Učinila je da boja žaljenja postane boja elegancije i siguran način da se pokaže da je neko osoba od stila. Legenda kaže da je Pol Puare jednom sreo Koko Šanel u maloj crnoj haljini i pitao je za čime žali. Njen odgovor na pitanje je glasio: Za vama, gospodine.

Izvori: www.kultivisise.rs www.wannabemagazine.com

 

Mala crna haljina,odri hepbern,koko šanel,moda,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.