Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Njihovo veličanstvo − šezdesete

Tamara Radovanović 24.2.2019. Komentari

Nakon Drugog svetskog rata, u Jugoslaviji su dominirali jednostavni krojevi i neupadljivi komadi. Individualnost nije bila prisutna, jer se socijalistička ideja jednakosti uočavala i u stilu odevanja. Međutim, šezdesete godine 20. veka predstavljaju prekretnicu kada je reč o modi, kako u Jugoslaviji tako i u svetu.

Foto: www.harpersbazaar.com

Svetsku modu ovog perioda kreirali su Kristijan Dior, Iv Sen LorenPjer Karden i mnogi drugi. Potpuni preokret u odevanju počinje 1965. godine, zahvaljujući, pre svega, kreatorki Meri Kvant i manekenki Tvigi. Sa željom da odbaci osećaj stida i smirenosti, Meri Kvant prva lansira mini suknju. Ona je bila odraz bunta prema svemu što je prethodilo toj deceniji. I danas, domaći i svetski dizajneri inspirisani su duhom šezdesetih godina. To podrazumeva komade sa geometrijskim formama i pravlilnim linijama, kao i igranje oblicima i kombinovanje različitih materijala. Poslednjih godina, na velika vrata vratili su se i crno-beli karirani sakoi, niska debela štikla i široke haljine.

Jedna od značajnijih novina u modi šezdesetih jeste skraćivanje suknje do iznad kolena, pa su ove godine iznedrile i danas veoma popularnu trapez suknju. Pantalonama se daje drugačija dimenzija u odnosu na prethodne decenije. Pjer Karden kreira pantalone koje prate liniju tela i kombinuje ih sa jaknom koja se kopča oko vrata, dok Iv Sen Loren kreira ženski smoking. Boje odevnih predmeta su živahne, često sa puno motiva cveća. Još jedan danas veoma popularan komad koji je u modu ušao šezdesetih jeste džins, a najpopularnija marka je Levis. Modni kreatori bili su ovih godina inspirisani svemirom, pa su kreirali odeću sa futurističkom fantazijom. Od materijala se najviše koristio poliester u srebrnoj boji. Izrađivane su i bluze od pamučnog konca, kao i šalovi pravougaonog i trouglastog oblika.

767full beba loncar

Beba Lončar; Foto: www.listal.com

Ženska tašna je nezaobilazan modni detalj ovog razdoblja, a najčešće se otvara na preklop ili na makaze, dok se za svečane prilike koristi pismo torba. Marame i šeširi su obavezni, a gotovo svaka žena imala je šezdesetih godina bar jedan široki kaput. U modi je upadljiv nakit koji se pravi od plastike, dok je nakit od zlata glomazan i kombinovan sa poludragim kamenjem. Što se tiče frizura, dominantne su bob frizure u svetlijim bojama, ali i neobuzdane, naizgled nemarne, kao i umereno natapirane frizure. Nije bila retkost ni dečačka frizura, koja je isticala oči. Oči su uvek bile u prvom planu, pa se na kapke nanosila jaka šminka, dok su se za usne koristile blage nijanse roze − nude nijanse, u kombinaciji sa nešto tamnijom olovkom. Obrve se ne ističu, svetle su i malo deblje u odnosu na pedesete. Bela linija na donjem kapku bila je neizostavni deo šminkanja, jer proizvodi efekat krupnijih očiju.

Iako su i dalje postojale zabrane određenih odevnih komada, individualni stil uskoro je postao rasprostranjen i u Jugoslaviji. U Beogradu su bivale sve češće igranke, donosile su se ploče iz Londona i slušao se Radio Luksemburg. Već 1960. godine snimljen je film Moda i ljubav, sa Bebom Lončar u glavnoj ulozi. Beba je u našoj sredini bila ono što je bila Brižit Bardo u Evropi i Americi, a modna ikona bila je i novinarka Danka Novović. Prvi modni kreator u Jugoslaviji bio je Aleksandar Joksimović, koji je revijom u Parizu 1969. godine, predstavljanjem kolekcije Prokleta Jerina, otvorio vrata modi na našim prostorima i prvi definisao modu kao jedan vid umetnosti. I u svetu i na našim prostorima, ovo je bila decenija kada se živelo i oblačilo kao da mladost nikada neće proći. Mladost, nažalost, jeste nešto što je prolazno, ali moda i stil šezdesetih žive i danas. 

moda i stil,šezdesete,jugoslavija,meri kvant,tvigi,beba lončar,danka novović,mini suknja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.