Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Tetovaža kao način ekspresije

Emilija Mirčić 5.3.2019. Foto Komentari

Tetovaže su nekada predstavljale bunt ili revolt mladih ljudi koji su hteli da iskažu slobodu sopstvenog tela. U današnje vreme, tetovaže predstavljaju način izražavanja i vid umetnosti. 

Foto: theimagefixer.com

Ono što su preci ostavili za sobom jesu tetovaže. Postoje od davnih vremena i jedino što se promenilo u odnosu na danas jeste stil i oprema za tetoviranje. Nekada se tetoviralo pomoću oštrih predmeta i biljaka koje su ispuštale određene pigmente, danas se to radi posebnom sterilisanom opremom i mastilom koje nije štetno za kožu. Tetovaže su preovladavale u plemenima kao simbol zrelosti, a u nekim plemenima se i dan danas ta tradicija neguje. U državi Čin žive grupe plemena u kojima se neguje facijalno teroviranjane žena kao simbol lepote. Takođe, tetoviranje je nekada bilo povezivano sa moreplovcima, rokerima i hipi kulturom.

Bilo da su skrivene od očiju javnosti ili rađene preko celog tela, tetovaže ikona, svetaca i fudbalskih klubova, imena bližih ljudi, kućnih ljubimaca i omiljenih citata iz knjiga, doživele su veliki revolt u toku 21. veka i gotovo 13% građana EU ima tetovaže koje su za njih lični pečat. Tetovaže mogu poslužiti i kao odlična inspiracija za nove životne pobede. Sve dok je značaj poruke koju tetovaža nosi najbitnija, veličina tetovaže nije. Da li je tu da vam pruži motivaciju, da vas nasmeje ili jednostavno ukrasi vaše telo, budite svesni da kad jednom krenete sa tetoviranjem, nećete prestajati sa tim. Može se reći i da mesto na kome se tetovaža nalazi govori nešto o vama. Tetovaže na prstima su sve češće i pokazuju da je osoba koncizna. Tetovaže na listovima obično su malo češće među muškarcima nego među ženama i posmatraju se kao sportske tetovaže. Tetovaže na stopalima i člancima nose tajanstvene osobe, a često i obeležavaju život i smrt. Ramena odaju opreznost, a zglobovi ranjivost...

U zavisnosti da li želite trajnu ili privremenu tetovažu, ovo su neke od tetovaža koje su osvojile svet a možda i vaša srca.

Izvori: www.wannabemagazine.com ; www.kurir.rs

 

 

moda,stil,tetovaže,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.