Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Maja Bačanin: Minimalizam, geometrija i arhitektonski elementi su neiscrpna inspiracija

Marija Janković 1.8.2019. Komentari

Monoi je brend nakita koji je nastao 2018. godine u Novom Sadu kao mali projekat porodice Bačanin u potrazi za nakitom koji bi bio kvalitetan i vanvremenski po dizajnu. Ovaj brend prati modne trendove, ali glavni cilj je stvoriti nešto što će trajati više od jedne sezone i čija vrednost nije samo materijalne prirode. 

Foto: Marija Andrić

S obzirom na dugogodišnje iskustvo porodice Bačanin u proizvodnji predmeta od plemenitih metala, znanje i veštine bilo je lako primeniti u svetu mode. Trenutna kolekcija Monoi nakita sadrži samo prstenje koje predstavlja najveći izazov kada je reč o dizajniranju, ali će u asortiman biti ubačeni i drugi komadi nakita. O minimalizmu, geometriji i arhitektonskim elementima kao zaštitnim znacima ovog brenda, kao i o samom procesu proizvodnje nakita, govorila je za Studentski dnevni list Maja Bačanin

Kako je došlo do osnivanja ovog brenda?

Maja: Osnivači brenda smo moj brat Marko i jaMonoi je nastao spontano, kao rezultat dugogodišnjeg iskustva u arhitekturi i dizajnu enterijera koje smo pretočili u nešto novo, drugačije i uzbudljivo. Bez tog iskustva bilo bi mnogo teže kontrolisati proces proizvodnje. 

Šta se krije iza naziva Monoi?

Maja: Naziv brenda nema neko posebno značenje, jednostavno nam se dopalo kako zvuči. Voleli bismo da imamo neki kreativniji odgovor. Jedino bih izdvojila početno slovo naziva kao asocijaciju na početna slova naših imena.

04

Foto: Marija Andrić

Od čega i na koji način izrađujete nakit?

Maja: Za sada se Monoi nakit izrađuje isključivo u srebru, ali postoji mogućnost izrade u zlatu ili pozlati. Veoma nam je važna kontrola procesa, koja doprinosi kvalitetu materijala, što je presudno za dobar proizvod. Sav nakit proizvoden je u našoj radionici. Koristimo tradicionalne metode izrade, počevši od rafinacije srebra. Iako modeli iz Geometria kolekcije izgledaju kao da su jednostavni za izradu, proces proizvodnje je prilično zahtevan jer uključuje i ručnu obradu. Ravne strane i precizno obrađene ivice veoma su važne da bi zadržale geometriju koju želimo, bez žrtvovanja udobnosti.

Geometrijski oblici i minimalizam su glavne odlike Monoi nakita. Odakle dolazi opčinjenost tim elementima?

Maja: Obrazovanje i iskustvo iz oblasti arhitekture i dizajna spontano su doprineli razvijanju ljubavi prema jednostavnim i čistim formama. Stilski senzibilitet i veštine iz različitih kreativnih disciplina rezultirali su prepoznatljivim stilom prve kolekcije Geometria.

03

Foto: Marija Andrić

Kako dolazite do ideje za izradu novog komada?

Maja: Prva faza svakog kreativnog procesa je najzabavnija i uvek krećemo od toga da napravimo nešto što se pre svega nama sviđa. Pravi je izazov napraviti balans između pravilne geometrije sa fokusom na minimalnu estetiku i udobnosti nakita. Taj izazov nas inspiriše stalno. Uzbudljivo je to što se stalno pitamo koliko daleko možemo otići sa minimalističkim pristupom bez gubitka estetske i upotrebne vrednosti.

Ko su modeli i na osnovu čega birate ko će predstavljati brend?

Maja: Našu prvu kampanju je snimala fantastična Marija Andrić sa modelima Vanjom Stojković i Majom Petrović. S obzirom na to da je nakit rigidan i definisan jakom geometrijskom formom, birali smo nežne, ženstvene modele i tako uspostavili balans.

moda i stil,Monoi,Brend,nakit,Prstenje,Geometria,Minimalizam,maja bačanin,intervju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.