Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Maskara − kruna svakog pogleda

Marija Janković 20.1.2020. Komentari

Maskara je jedan od omiljenih i must have komada šminke. Ona je decenijama, pored karmina, jedan od najprodavanijih kozmetičkih proizvoda i svakako je neizostavni proizvod za isticanje lepote pogleda. Duge i guste trepavice su oduvek bile sinonim za žensku zavodljivost, a kada nisu prirodno date, taj efekat se postiže malom, crnom četkicom i gelom.

Foto: www.worldhistory.us

Preteče moderne maskare pojavile su se još kod starih Egipćana, obožavalaca krejona i isticanja očiju, a koristile su ih i žene i muškaraci. To je zapravo bila jedna vrsta crne boje pod nazivom kohl, koja je slična današnjim olovkama za oči, a kojom su se premazivale trepavice, uglovi očiju i obrve. Verovalo se da zatamnjene oči plaše zle duhove i štite dušu i iz tih razloga je maskara zapravo i nastala. Kohl su zbog sujeverja koristili i Vavilonci, Rimljani i stari Grci, a tek nakon raspada Rimskog carstva maskara je počela da se koristi samo kao kozmetički proizvod. Posebno zanimljiv period jeste viktorijansko doba, kada je vladao gotički stil i dominirala jarka šminka. Žene su se u tom periodu veoma trudile da postignu dugačak izgled trepavica, pa su koristile prvu maskaru iz kućne radinosti − zagrejanu mešavinu pepela i soka crne zove i nanosile je na trepavice.

O samom nastanku maskare postoje dva podatka koja se kose jedan sa drugim. Jedni tvrde da je maskara je nastala 1913. godine i da je njen tvorac hemičar Tomas Vilijams iz Čikaga, koji je na osnovu petrolej gela osmislio proizvod za svoju sestru Mejbel. Od tog trenutka, žene su poludele za ovim proizvodom, a Vilijams je ubrzo otvorio radnju pod nazivom Mejblin, kompaniju koja je i danas veoma poznata. Sa druge strane, tvorcem ovog proizvoda za trepavice mnogi smatraju francuskog hemičara Eugena Rimela, koji je takođe na osnovu petrolej gela osmislio proizvod zvani maskara ili kako se u nekim evropskim gradovima i danas naziva, rimel, čije ime danas nosi jedna od najpopularnijih kozmetičkih kućaČetkica maskare je napravljena od najlona koji je prvi put proizveden 1939. godine u Njujorku. Prvu kremastu maskaru koja je slična današnjoj napravila je 1958. godine Helena Rubinštajn i ona je bila u bočici sa aplikatorom. Važan sastojak maskare je gvanin, koji se često nalazi u različitim kozmetičkim proizvodima jer daje poseban sjaj.

Lepota pogleda ostaje večna i zato joj je potrebna savršena kruna.

Izvori: elle.rs, vougue.com.

moda i stil,šminka,maskara,Natstanak,Trepavice,lepota,trend,Nastanak,Rubinštajn,Mejblin,Rimel,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.