Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Kejt Mos momenti

Marija Janković 3.2.2020. Komentari

Ovo visoko kotirano ime na lestvici upečatljivih lica modne scene devedesetih nije samo ime jednog od modela koje ga nosi već stil, način izražavanja, ikona. Pre trideset godina, zahvaljujući proporcijama tela koje je naspram ostalih modela, koje su uglavnom bile amazonske građe, bilo u kontrastu, nametnut joj je epitet anti-supermodel koji je iz negativnog uspela da pretoči u jedinstveni pečat po kome je poznata i dan danas.

Foto: www.elle.com

Priča o slavnoj Kejt Mos počinje sa njenih četrnaest godina kada ju je na aerodromu JFK u Njujorku pronašla Sara Dukas. Od tog dana je počela njena karijera, a Kejt ušla u istoriju. Obrnuta proporcija tela, mršavost i gracioznost bledo plavih očiju doveli su je do modnog trona devedesetih. Prvi potpisani ugovor ovog supermodela bio je sa agencijom Storm, a prvo pravo pojavljivanje dve godine nakon toga u kampanji Kelvina Klajna. Tri godine nakon toga, Kejt Mos je dobila i svoju prvu britansku Vog naslovnicu u martu 1993. godine što je bilo delo fotografa Korine Dej.

Kejtina karijera je počivala i na prijateljstvima koje je gradila sa poznatim imenima poput Donatele Versaće i Aleksandra Mek Kvina, ali modelima poput Naomi Kembel, Sindi Kraford, mnogim fotografima i poznatim licima različitih sfera. Njena lepota nečesto je koračala i crvenim tepisima filmskih i pozorišnih premijera. Poznata je po neobaveznom stilu oko kojeg se nije mnogo trudila, ali i ljubavi prema satenskim, nestrukiranim, jednostavnim haljinama.

06eba573198d82d96cfece45407712fe

Foto: vogue.uk

Jedno od najlegendarnijih pojavljivanja ove lepotice bilo je na zatvaranju revije Li Mek Kvina kada se Kejt pojavila u vidu holograma. Hologram je pravljen pomoću viktorijanske tehnike Pepper's ghost, zbog koje je ovaj supermodel noseći belu organza haljinu izgledao poput duha. Ideja cele revije je bila uzdignuće poput feniksa iz vatre i njegovo nestajanje, što je u njenoj ulozi bio spektakularan trik koji se i danas s velikim poštovanjem i oduševljenošću prepričava u modnim krugovima.

Sem profesionalnih dostignuća, nezaobilazan deo njene karijere bile su i raskošne zabave. Njeni žurovi bili su upečatljivi i upamćeni po ekstravagantnim temama koje su bile nadahnute čuvenim klubom Studio54 ili romanom Skota Ficdžeralda Lepi i prokleti. U pitanju je tema koja je bacila svetlo na njen trideseti rođendan. Još jedna od upečatljivijih tema bila je oda Dejvidu Bouviju za njen 42. rođendan, nedelju dana nakon njegove smrti.

Izvori: vogue.uk, elle.com

moda i stil,Kate Moss,Supermodel,Devedesete,Studio 54,Ikona,kelvin klajn,vog,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.