Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Prirodnim putem do svetlije kose

Marija Janković 7.4.2020. Komentari

Osim što nam sa dolaskom proleća sunce probija kroz prozore, pravo je vreme da prodre i kroz vlasi naše kose. Veoma je važno da kosa bude negovana i sjajna, ali jednostavnost ponekad dosadi. Prirodnim sastojcima, bez korišćenja raznih hemikalija, u kombinaciji sa sunčevom svetlošću, možete prosvetliti kosu ili izvući prirodne pramenove i time malo začiniti, a ne oštetiti izgled kose.

Foto: www.schwarzkopf.rs

Kada dođu topliji dani, neretko poželimo da pribegnemo svetlim bojama. Osim što ih primenjujemo pri oblačenju, često poželimo da i boja naše kose dobije malo svežine i odgovarajuću promenu. Bilo da su to prelazi, pramenovi ili prosvetljivanje cele dužine kose, moguće ih je postići bez korišćenja blanša i farbi, a uz pomoć prirodnih sastojaka i sunčeve svetlosti, koja može ubrzati prosvetljivanje, a kosu na taj način nećete isušiti ili oštetiti. Od podtona kose zavisi kakav efekat boje i odsjaja ćete dobiti.

Jedan od sastojaka koji se mogu koristiti za prosvetljivanje kose jeste med. Zbog enzima oksidaze koji se nalazi u njemu, med u dodiru sa vlasima kose ima prosvetljujući efekat. On pretvara glukozu i kiseonik u hidrogen-peroksid, a to je ista supstanca koju koriste frizeri za blajhanje kose. Da biste ovu metodu uspešno primenili kod kuće, najbolje je da pomešate med sa balzamom da biste ga lakše naneli na deo kose koji želite da prosvetlite. Kada nanesete smesu, obavijte kosu toplom maramom ili zagrejanim peškirom, da bi enzimi mogli intenzivnije da deluju. Idealno bi bilo da ostavite da deluju preko noći i nakon toga dobro isperete. Ukoliko poželite da kosa malo duže ima i lep miris, upotrebite i cimet. Ovaj začin je odličan prirodni prosvetljivač, naročito za smeđe nijanse. Potrebno je pomešati cimet sa medom i balzamom, oprati kosu i naneti mešavinu ravnomerno na vlažnu kosu. Ova smesa bi trebalo da se ostavi da deluje najmanje šest sati, a idealno bi bilo da deluje i preko noći. Providna folija i kapa za tuširanje moraju biti čvrsto stavljene, jer će one sprečiti da se cimet nađe na postiljini i odeći. Nakon buđenja ili nakon šest sati stajanja, dobro isperite kosu šamponom

02 95Foto: www.yangonlife.com

Ono što daje veoma dobre rezultate kada je u pitanju prosvetljivanje kose jeste vitamin C sadržan u sirćetu i limunu. Voćna kiselina iz limuna otvara pore kose i razlaže pigmente. Kako bi se sprečilo da struktura kose bude previše pogođena, treba pomešati limunov sok sa šamponom i balsamom i ostaviti da odstoji najviše jedan sat. Nakon stajanja na otvorenom vazduhu ili, još bolje, pod suncem, dobro isperite kosu na uobičajen način. Jabukovo sirće ima podjednako jak efekat u stvaranju novih nijansi. Razblažite sirće vodom pre nego što ga nanesete, jer tako sprečavate da se kosa previše isuši. Idealno je pomešati iste količine vode i sirćeta, a meru određujete sami, u zavisnosti od gustine i dužine kose. Nanesite rastvor na kosu, ostavite ga da odstoji 15 minuta na suncu i dobro isperite. Ponovite proces jednom nedeljno dok ne vidite blagi efekat posvetljivanja.  

Izvori: schwarzkopf.rs, elle.com.

moda i stil,kosa,nega,boja,Prosvetljivanje,med,cimet,limun,Sirće,moda,stil,zabava,zabava i muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.