Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Moda sa početka 21. veka

Željana Savić 26.10.2020. Komentari

Kada kažemo 21. vek, prva asocijacija nam je moderno, brzo vreme, novi način života, više slobode i luksuza. Promenom samog načina života, menjao se i stil oblačenja pa samim tim i standardi mode su podlegli drastičnim promenama. No, u kojoj meri je moda ovog perioda zaista originalna, a koliko je izvlačenje onog najboljeg iz svih prethodnih perioda?        

Foto: www.thefrisky.com

Početak 21. veka bio je prekretnica u izmeni mode i stila. Opsesija poznatih da budu što stilizovaniji, tada je dostigla svoj vrhunac a ugledajući se na poznate, ljudi su masovno krenuli da se oblače kao i njihovi miljenici. Stil ranih 2000-ih po mnogo čemu podsećao je na kasne 90-te, ali je imao dosta ekstremniju verziju. Novi vek započeo je svetlim bojama, blistavilom, teksasom i takođe atraktivnom odećom. Pantalone, suknja i šorts nosili su se veoma nisko na kukovima. Takođe, bio je prisutan i boho stil, koji je zapravo ostao još iz perioda 70-ih a koji je kombinovan sa maksi suknjama i asimetričnim krojevima majica i bluza. Ono što je takođe obeležilo početak 2000-ih, a popularno je i danas, jesu prsluci, sakoi, gornji deo haltera, džemperi sa V-izrezom. Još jedan od glavnih dodataka bile su tašne na kojima je jasno bio istaknut logo dizajnera. Brednovi kao što su Louis VuittonGucci, ali i Chanel su u ovom periodu dodatno dobili na značaju i popularnosti.

Naravno, sa promenjenim stilom oblačenja nastali su noviteti i u stilizovanju frizura. Bojenje kose baziralo se na isticanju krupnih pramenova koji su bili u velikom kontrastu sa prirodnom bojom kose, pa su se tako na svetlo plavoj nijansi kose izvlačili krupni tamno braon pramenovi. Što se samog stilizovanja tiče, popularne su bile cik-cak frizure, odnosno frizure koji su davale efekat prelomljene koseNačin šminkanja bio je zastupljen kao i tokom 90-ih, sa prepoznatljivom šminkom tog vremena kao što su tanke obrve, svetle senke na očima i dosta bronzera i rumenila jer se težilo zdravom izgledu lica. Dominantan je bio sjaj za usne koji je bio popularan manje-više tokom čitave decenije a novitet u šminkanju jeste tehika smokey eyes, koja je sve do danas ostala popularna. Ono što sve češće možemo čuti u poslednje vreme jeste da se stara moda vraća, pa izgleda da koliko god se standardi mode menjali, uvek će doći trenutak kada će ponovo biti popularno nositi nešto iz prošlih godina ili čak i prošlih vekova.

Izvorithefashionfolks.comwannabemagazine.com 

moda i stil,NOVI VEK,TEKSAS,SMOKEY EYES,promene,trend,SVETLE BOJE,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.