Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Kako izabrati pravu nijansu tečnog pudera na osnovu tena i podtona kože?

Milijana Jovanović 26.1.2021. Komentari

Nijansa tečnog pudera je pored njegovog kvaliteta i teksture, najbitnija stavka pri kupovini pudera. Pre nego što izaberete nijansu, morate znati koji je Vaš ten i podton kože, što je naročito važno ako baš u tom trenutku testeri nisu dostupni u radnji ili ako proizvod kupujete onlajn.

Foto: www.boldsandblush.org

Postoje četiri tipa tena, i svaki karaktrišu određene odlike. Porcelanski ten, odlikuje izuzetno bleda koža, koja je veoma osetljiva na sunčeve zrake. Osobe porcelanskog tena uglavnom imaju svetle oči i teško dobijaju preplanuli ten, ali zato lako izgore na suncu. Zbog toga se njima striktno preporučuje da koriste puder koji u svojoj formuli sadrži i SPF faktor. Ukoliko Vaša koža nije drastično svetla i možete da pocrnite, ako ste dovoljno uporni, znači da imate svetao ten. Osobe svetlog tena mogu imati i svetle i tamne oči. Ukoliko spadate u ovu grupu, ne bi trebalo da koristite pudere koji su pretamni za Vašu kožu iz želje da izgledate preplanulo, jer ćete time načiniti kontraefekat i zapravo dobiti blatnjavi izgled.

Srednje svetao ten, odlikuje koža koja nije ni previše svetla ni previše tamna i koja lako podnosi sunčeve zrake. Naziva se još i neutralan ton kože, pa zato, oni koji koji imaju ovaj ten, sebi mogu da priušte čak i za nijansu svetliju ili tamniju boju pudera. U slučaju svetlije boje, svoj ten će dodatno potamniti i ugrejati, konturama i bronzerom, dok u slučaju tamnije boje pudera, idealan saveznik za dobijanje željene nijanse na licu biće im korektor. Poslednji tip tena, jeste taman ili drugačije nazvan maslinasti ton. Odlikuje ga konstanti izgled preplanule kože, koja lako podnosi sunce. Osobe sa ovim tipom kože obično imaju i tamne oči.Taman ten je sklon i hiperpigmentaciji više od ostalih tonova kože, pa zato je i kod njega, neizostavna SPF zaštita. 

pexels cottonbro 4620825

Foto: www.pexels.com

Kada ste utvrdili koji ten kože imate, isto tako je važno i da utvrdite podton. Ako puder koji ste odabrali na osnovu boje tena, na Vama ima sivkastu nijansu, znači da ne koristite proizvod namenjen Vašem podtonu kože. Podton kože predstavlja nivo topline tena i on se određuje prema boji koja preovladava u njemu. Treba razlikovati topao, hladan i neutralan podton kože. U topao podton kože ubraja se žućkasti i maslinasti ten. Kod hladnog podtona kože, preovladava roze nijansa, a kod neutralnog nije posebno izražena ni jedna od pomenutih nijansi. Podton ćete najbolje odrediti, tako što ćete pogledati u boju svojih vena na prirodnom svetlu. Ako su vene maslinasto zelene, znači ton je topao, dok plavo ljubičaste vene označavaju hladan podton kože. Ukoliko ne možete da odredite da li su Vam zelenkaste ili plave, odnosno ako imate kombinaciju ovih boja  znači da je ton kože neutralan.

140404 foundation skintones 1 600x478Određivanje hladnog, neutralnog i toplog podtona kože na osnovu vena; Foto:www.nygal.com

 Još jedan trik za određivanje podtona kože, jeste uz pomoću nakita, konkretno zlata i srebra. Ako Vam bolje pristaje srebro od zlata, Vaš podton kože je hladan a ukoliko Vam zlatne nijanse više pogoduju, podton je topao. Neutralnom tenu dobro stoji kako srebrni, tako i zlatni nakit. Imajte i to na umu kada odlučujete kojim nakitom ćete ulepšati svoj look.

Izvorimake-up.hrestetica.hr

moda i stil,puder,nijansa,ten,podton,koža,vene,taman ten,hiperpigmentacija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.