Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Zašto vintidž odeća i po čemu se razlikuje od second hand?

Milijana Jovanović 8.3.2021. Komentari

S obzirom na to da su ponovo u trendu modeli garderobe kakvi su se nosili u poslednjih nekoliko epoha, od 60-ih, pa sve do 90-ih, mnogi modni zaljubljenici odustali su od kupovine novih komada. Umesto toga, oni se sve češće odlučuju da svoju odevnu kombinaciju pronađu u ormanima svojih mama i baka, a kada je dodatno upare sa nečim modernim, dobiju jedan jedinstveni izgled. Dakle, jasno je da je polovna odeća sve popularnija i da se polako ruši stigma koja prati „second hand” komade. Ipak, da li znate koja je razlika između  „second hand” garderobe i one koja se deklariše kao vintidž?

Foto: www.pinterest.com/ruestdenis/

Vintidž garderoba je slična onoj koja se deklariše kao da dolazi iz druge ruke, to jest second hand, ali po definiciji vintidž komadi su stari bar 20 godina. Posebni su jer prenose duh prošlog vremena i imaju vanvremensku estetiku. Takvi materijali i krojevi se ne mogu kupiti u radnjama u šoping centrima, retki su, i skoro je nemoguće pronaći dva ista komada, upravo zato što se odeća nekad šila po meri ili u malim serijama. Ono što još izdvaja vintidž garderobu u odnosu na second hand jeste i kvalitet. Komadi koji su nastali tokom 80-tih, 70-tih ili čak i 20-tih godina prošlog veka, a koji su do danas ostali očuvani, automatski ukazuju da je za njihovu izradu korišćen itetako kvalitetan materijal.

Sa druge strane, second hand odeća, referiše ono što je neko već predhodno nosio, i to ne mora da podrazumeva samo jednog vlasnika, odnosno, takva garderoba ne mora isključivo da bude iz druge ruke, već čak iz treće, ili pete. U ovom slučaju, kvalitet se ne postavlja kao bilo kakva smernica pri biranju proizvoda koji će se naći na policama u radnji. Dakle, možete naići na vidno iznošene komade, na one u boljem stanju, ali i na one vrlo kvalitetne i skoro nove, pa čak i potpuno nove, koje zapravo nisu nikada ni nošene.

2

Odevne kombinacije 80-tih; Foto: www.fashion-pictures.com   

Zaključak je da svakako veću prednost u svetu mode, ipak ima vintidž garderoba, i to zato što je ona puno više od stare odeće. Ona predstavlja istoriju, umetnost i priče onih koji su živeli pre nas, u nekom drugom vremenu. Vintidž odeću možete pronaći i u second hand radnjama, tako da ne propustite priliku da svratite i bacite pogled.

Izvori: elle.rsulicni-ormar.hr

moda i stil,trend,Kombinacija,vintidž,second hand,šezdesete,osamdesete,polovna odeća,Kvalitet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.