Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Prajmer – saveznik za postojanost šminke

Emilija Miliev 3.8.2021. Komentari

San svake devojke je postojana šminka, besprekorno lice i dobro matirana koža. Korišćenje raznih skupih pudera bez prave podloge i nije baš najbolje rešenje. Prajmeri su najbolji saveznici u šminkanju. Njegova moć je u tome što pretvara kožu u svilu, čini je glatkom i umiruje je, te je priprema za ostatak šminke, a uz pomoć njega proizvodi su postojaniji na koži.

Foto: www.istockphoto.com

Najbolji prajmer za kožu možete odabrati na osnovu vašeg tipa kože i od toga kakvu postojanost šminke želite. Ukoliko želite malo laganiju šminku, preporučljivi su prajmeri na bazi spreja, a za one malo svečanije prilike možete iskoristiti prajmere na bazi gela ili kreme. Pre svake kupovine važno je znati koji prajmer odgovara vašoj koži, jer odokativno korišćenje prajmera nije baš idealno. Za svaki deo lica postoji prajmer, za lice, trepavice, obrve, čak i usne. Svi oni imaju jedan glavni zadatak, da šminku učine lepšom i dugotrajnijom. Postoje oni na bazi voska i silikona, ali koji najviše odgovara zavisi od efekta koji želite postići šminkanjem. Uglavnom su takvi prajmeri jako gusti i dovoljna je jedna kap da prekrije bar polovinu lica. Najčešće se proizvode u tečnom obliku, u obliku kreme ili gela, a sve više su u proizvodnji prajmeri u spreju, jer su postali najpraktičniji.

Prajmeri za minimiziranje pora lako rešavaju problem sa proširenim porama koje jako neprikladno izgledaju na licu svake devojke i žene. Iluminirajući prajmeri čine da puder koji nanosite bude što prirodniji na vašem licu i daju vam novu dimenziju kože lica i blistavi sjaj. Gelasti prajmeri su na bazi vode, čine kožu lica svežijom i najpogodniji su za letnje dane. Koža će posle nanošenja ovog prajmera biti glatka, nežna i svilenkasta, a šminka postojanija tokom celog dana. Hidrirajući prajmeri su pogodni za suvu kožu lica, posle njih se puder lakše nanosi i sprečava pojavu tragova od pudera. Vitamini E i B, kao i glicerin su poželjni sastojci hidratantnih proizvoda za kožu lica. Pored kremastih prajmera, hidrirajuće prajmere možete koristiti i u spreju, praktičniji su i lakši za nanošenje, a i bolji su za letnje dane.

sb prod 18505 840x840 1Foto: www.makeup.com

Pored raznovrsnih prajmera, postoje i prajmeri za sve tipove kože, za masnu, kombinovanu, suvu, normalnu i osetljivu kožu. Za masnu kožu preporučljivi su prajmeri za minimiziranje pora, jer su kod takvih tipova kože pore jako izražene. Za suvu kožu pogodni su prajmeri koji u sebi sadrže sastojke za hidrataciju kože. Za kombinovanu kožu poželjno je koristiti neutralne prajmere, koji ne matiraju preterano kožu, ali ne daju ni da koža prosija. Osetljiva koža neguje crvenilo, zato su najefikasniji prajmeri oni koji kroz sebe imaju zelenu bazu, pokrivaju crvenilo i ujedno je potrebno malo pudera. Devojke sa normalnom kožom mogu koristiti bilo koji prajmer.

Prajmer je sam po sebi baza za ostalu šminku i temelj samog šminkanja. Ujednačava ten kože, što dodatno olakšava posao, uklanja crvenilo kože, pokriva nedostatke kože, matira i dodatno hidrira kožu. Da bi prajmer imao sve ove efekte, koža treba biti dobro očišćena. Na očišćenu i svežu kožu, pre samog prajmera, nanosi se bilo koja hidratantna krema i ostavlja se tako da deluje nekih desetak minuta. Nakon nanošenja hidratantne kreme, sledi prajmer, posle kog dolazi ostatak šminke. 

Izvori: www.make-up.rs, www.wannabemagazine.com, www.zenskimagazin.rs 

moda i stil,prajmer,šminka,postojanost,Sjaj,koža,baza,silikon,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.