Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Životna avantura Luja Vitona – od šegrta do gospodina

Emilija Miliev 27.9.2021. Komentari

Više od 100 godina Luj Viton je sinonim za luksuz, a sve zasluge namenjene su istoimenom francuskom modnom kreatoru. Iako potiče iz radničke porodice, njegova ljubav prema materijalima i bojama nije izbledela. Bio je francuski preduzetnik i modni kreator koji je osnovao svoju modnu liniju prozivoda – haljina, torbi i aksesoara. Ovaj brend danas predstavlja jednu od vodećih svetskih modnih kuća koja postoji u čak 50 zemalja.

Foto: www.grailed.com

Viton je svoje ime izgradio na životnom stilu koji podrazumeva luksuzna i avanturistička putovanja. Svet i ljudi s kojima je živeo bio je ispunjen bogatstvom, nosila se raskošna odeća koja je izrađena od skupocenih materijala i tkanina od kojih su se šile podsuknje, korseti, šeširi i luksuzna odela za balove. Svoje umeće i ljubav prema modi iskazao je sa 16 godina. Zbog prevelikih materijala na haljinama i straha od njihovog oštećenja tokom transporta, Luj Viton je izmislio kofer za haljine od topolinog drveta kod vodećeg proizvođača M. Marekala. Vrlo brzo se izdvaja svojim talentom i kreće sam sa izradom kofera, a uz to otvara i svoju radionicu. Tokom čitave karijere vodio je računa o praktičnosti i stalno je pronalazio nova rešenja. Izveštio se u izradi kofera i krenuo je da pravi različite, od onih najvećih za odeću do najmanjih za aksesoare i nakit. Posle uspešnog patentiranja običnih kofera, krenuo je sa presvlačenjem kofera u nepromočivu sivu tkaninu poznatiju kao trianon.

Zbog prevelikog kopiranja ovog trenda i brenda, Viton menja tkaninu u bež-bordo prugasti print. Luj se sa svojom porodicom 1859. godine preselio u predgrađe Pariza i tu je otvorio svoju radionicu, gde se sada nalazi studio za specijalne porudžbine. Logo prepoznatljive marke osmišljen je 1896. godine kao zaštitni znak brenda, a popularnost njegovog imena porasla je 1997. godine uz angažovanje Marka Džejkoba. Zaštitni znak ovog brenda su inicijali njegovog imena. I pored toga što je ovaj proizvod patentiran, sigurno je najkopiraniji monogram na svetu. Najveći deo proizvodnje original proizvoda nalazi se u Francuskoj i to čak u sedam fabrika, dok se sitni aksesoari proizvode nedaleko od Barselone. U svoj brend je uvek uvodio neke novine koje su svima davale osećaj bogatstva i ležernosti.  Bio je jako marljiv i vredno je radio do smrti u svojoj firmi, koju posle preuzima njegov sin Žorž Viton. Za svoje kreacije zaslužno je nagrađen jednom bronzanom nagradom, jednom zlatnom nagradom i glavnom nagradom na izložbi Junivrsal.

9b20202299ea8bdcdf322dfee5f3544bFoto: www.pinterest.com/Marta Zamudio/

Zanimljiva legenda govori da je on prepešačio čak 250 kilometara do Pariza da bi postao to što jeste. Voleo je kreativnost, a i kreativnost njega i jako je bio uspešan na tom polju. Njegova raskoš i luksuz ogleda se kroz sam izgled torbi i kofera; na prvom mestu dobra tkanina koja je vodootporna, ravan poklopac, metalni uglovi i pregrade za odlaganje stvari. Iz godine u godinu, sve više i više je napredovao, kako Luj Viton kao osoba, tako i njegova fabrika za proizvodnju. Pored kofera za stvari, Luj Viton je takođe poznat po svojim izradama torbi u raznim bojama, oblicima, dimenzijama ali uvek sa prepoznatljivim printom. Pored mnogih reklama za marku, postoje i serije koje su prezentovale kofere i sve aksesoare poznatog brenda. Poznate američke serije iz 90-ih godina prošlog veka bile su zatrpane ovom markom.

Izvori: plezirmagazin.netwannabemagazine.com

moda i stil,trend,Brend,Luj Viton,kofer,aksesoari,torbe,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.